Aktualizacja: 22 stycznia 2022
Pudding czekoladowy z awokado to ciekawy deser, który może wyrównać poziom hormonów, przyspieszyć metabolizm, walczyć z chorobami, a do tego wspaniale smakuje. Mało tego, jest niezwykle prosty w wykonaniu.
Awokado i jego właściwości
Awokado ma właściwości antyestrogenowe dzięki zawartości steroli roślinnych, takich jak beta-sitosterol. Są one zdolne do blokowania receptorów estrogenowych w komórkach, co skutkuje zmniejszeniem tempa absorpcji estrogenów. Wpływa to na poziom progesteronu u kobiet i testosteronu u mężczyzn.
Awokado posiada jeszcze jedną bardzo ważną korzyść, o której nie wiele osób wie. A mianowicie ma silne właściwości działające przeciw starzeniu. Niedawno naukowcy odkryli, że spożywanie awokado chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Wnikając głęboko w struktury komórkowe, aż do mitochondriów, aktywuje produkcję energii, co przekłada się na ich prawidłowe funkcjonowanie. Nawet gdy atakowane są przez wolne rodniki. Niestety, mitochondria – poza produkcją energii ze składników odżywczych – generują niestabilne związki chemiczne, które mają destruktywny wpływ na nie same i na inne komponenty komórek. Wiąże się to bezpośrednio z efektem starzenia, na które wielu naukowców szuka środków zaradczych.
Awokado i jego nietuzinkowy skład jest częścią badań na zwolnienie procesów starzenia. Dr Christian Cortez-Rojo doszedł do wniosku, że olej z awokado powoduje przyspieszenie oddychania w mitochondriach i jest skuteczne nawet w komórkach zaatakowanych przez wolne rodniki.
Pozostałe właściwości
Jest bardzo dobrym źródłem zdrowych tłuszczy, na które współcześnie jest duże zapotrzebowanie. Zawiera również niezbędne składniki odżywcze takie jak:
- błonnik;
- potas (nawet 2-krotnie więcej niż w bananach);
- witamina E;
- witaminy z grupy B;
- wapń;
- kwas foliowy;
- żelazo;
- sód;
- bor;
- magnez.
Ponadto zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych takich jak luteina, alfa i beta karoten. Wspiera również układ odpornościowy przez swoje właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne. Dodatkowo chroni wątrobę i wspiera funkcjonowanie mózgu.
Pudding czekoladowy z awokado – przepis
Przygotuj następujące składniki:
- 3 duże, miękkie i dojrzałe owoce awokado;
- ¼ szklanki proszku kakaowego;
- 3-6 łyżek stołowych mleka kokosowego;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (nierafinowany)
- 2 łyżki miodu.
Obierz awokado, przekrój i usuń pestkę, po czym wszystkie składniki umieść w blenderze i mieszaj przez minutę. Następnie przełóż masę do miseczek i umieść w lodówce na 30 minut. Dla wzmocnienia walorów smakowych można dodać odrobinę świeżych malin lub pudding posypać gruboziarnistą solą morską. Da to ciekawy efekt słodko–słony. Smacznego!
Zobacz również: Naturalna nutella z awokado.
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Banach K., Rutkowska B., Glibowski P., Polska „superżywność” w prewencji chorób nowotworowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2017.
- Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
Zaciekawił mnie ten przepis. Z chęcią wypróbuję:-)
Nie jadłam jeszcze, ale od jakiegoś czasu się przymierzam, żeby spróbować 😉 Awokado w domu jest, więc poczekam aż dojrzeje i będę robić 🙂
Robiłam bardzo podobny pudding, niebo w gębie.
Często robię taki pudding, polecam jeszcze z dodatkiem suszonych śliwek.
Mmmm wygląda sympatycznie 🙂