Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 18 października 2023

Działanie antyrakowe SpirulinyDziałanie antyrakowe Spiruliny i jej ekstraktów sugerują liczne badania, które wykazują niszczenie komórek rakowych u ludzi, jak i u zwierząt. Znacznie dokładniej poznano jednak właściwości prewencyjne tej algi, chroniące przed mutacją komórek prawidłowych i tym samym przed rozwojem nowotworów.

Z czego wynika choroba nowotworowa?

Biolodzy zajmujący się budową komórkową zdefiniowali system specjalnych enzymów, które reperują DNA, aby zachować komórki niezmienione i zdrowe. Kiedy enzymy te są nieaktywne poprzez działanie promieniowania lub substancji toksycznych, powstają błędy w DNA i może rozwinąć się nowotwór. Nie tylko ekspozycja na promieniowania różnego rodzaju czy działanie toksyn (np. dymu tytoniowego) może spowodować raka. Wiele rodzajów komórek rakowych powstaje bez konkretnej przyczyny. Wyróżniono jednak wiele czynników ryzyka, w tym:

Wyróżnia się także wszystkie inne czynniki, które powodują kumulację w organizmie wolnych rodników tlenowych i tym samym powstanie stresu oksydacyjnego. Takimi czynnikami może być nawet nieodpowiednia ilość snu oraz stosowanie niektórych leków, szczególnie przewlekle.

Działanie antyrakowe Spiruliny

Badania In-vitro sugerują, że unikalne polisacharydy zawarte w Spirulinie wzmacniają rdzeń enzymu odpowiedzialnego za proces naprawy DNA. Być może to dlatego liczne naukowe badania, obserwujące palaczy papierosów oraz przypadki raka u zwierząt, dowodzą wyciszenie wielu form nowotworów. Obiekty badań poddawane były działaniu Spiruliny w czystej postaci oraz jej wodnych ekstraktów.

Biologiczna aktywność, a przede wszystkim silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne Spiruliny mogą być przypisane występującym w niej takim składnikom, jak:

Działanie antyoksydacyjne tych związków w dużym stopniu wpływa na usuwanie wolnych rodników tlenowych. Udowodniono, że właśnie wolne rodniki przyczyniają się do mutacji w obrębie prawidłowych komórek organizmu i do rozwoju chorób nowotworowych. Warto wiedzieć, że wolne rodniki w dużej mierze zwiększają ryzyko wszystkich chorób cywilizacyjnych, również otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, depresji czy schorzeń neurodegeneracyjnych.

Odnotowano wpływ Spiruliny na zwiększenie aktywności układu immunologicznego oraz właściwości antywirusowe. Spirulina wykazuje także pewne właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko to sprawia, że regularne spożycie tego suplementu diety może przyczyniać się do prewencji chorób nowotworowych (i innych). Istotną rolę odgrywa bogaty skład Spiruliny. Zawiera ona nie tylko dużą ilość przeciwutleniaczy, ale również witaminy i minerały zwiększające odporność i poprawiające czynność układu immunologicznego. Również to działanie pośrednio wpływa na prewencję nowotworów.

Polecane produkty

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Przyjemska B., Czego nie powie ci lekarz o chorobach nowotworowych, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  4. Piasek A., Bartoszek A., Namieśnik J., Substancje pochodzenia roślinnego przeciwdziałające kardiotoksyczności towarzyszącej chemioterapii nowotworów, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 63/2009.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami