Aktualizacja: 22 czerwca 2023
Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem pochodzenia roślinnego. Wchodzi w skład flawonoli, które z kolei należą do flawonoidów. Dotychczas poznano ponad 4000 flawonoidów, z czego kwercetyna jest jednym z najpopularniejszych i najliczniejszych związków w tej grupie.
Źródła kwercetyny
Kwercetynę można powszechnie spotkać w świecie roślin. Znajduje się bowiem w dużych ilościach w kwiatach, liściach, łodygach roślin takich jak:
- herbata;
- gryka;
- głóg;
- czarny bez;
- cebula, kapusta, szpinak, brokuły;
- soki owocowe;
- wino;
- jabłka, czarna porzeczka, pomarańcze;
- miód.
W rzeczywistości kwercetyna jest jednym z najliczniej występujących flawonoidów, przez co można ją spotkać w niemal każdym owocu i warzywie. Za jej bogate źródła uznaje się również zioła, takie jak: skrzyp, rumianek, dziurawiec. Jej obecność w surowcach roślinnych zależy od wielu czynników, w tym: stopnia dojrzałości roślin, opadów, nasłonecznienia, temperatury powietrza czy czynników wewnętrznych wpływających na genetyczną kontrolę enzymów.
Kwercetyna – za co odpowiada?
Kwercetyna wykazuje silną zdolność neutralizacji wolnych rodników tlenowych, w związku z czym hamuje oksydacyjne uszkodzenia DNA. Spożywanie produktów z jej zawartością obniża stres oksydacyjny, czyli wspomaga przywrócić naturalną równowagę organizmu. Stres oksydacyjny z kolei jest zjawiskiem negatywnym, prowadzącym do rozwoju szeregu chorób, zwanych często cywilizacyjnymi. Do pozostałych działań kwercetyny należy zaliczyć:
- działanie przeciwzapalne;
- spowolnienie syntezy histaminy;
- poprawę krążenia obwodowego;
- zwiększanie lipolizy, likwidowanie komórek tłuszczowych i hamowanie ich tworzenia;
- udział w regulacji wielu procesów komórkowych, w tym apoptozy (naturalnej śmierci komórki).
Kwercetyna (a także inne flawonoidy) są stosowane w leczeniu chorób o podłożu zakrzepowo-zatorowym oraz degeneracyjnym. W niskich stężeniach stymuluje bowiem proliferację komórek ludzkich, przez co może być potencjalnym środkiem leczniczym w schorzeniach neurodegeneracyjnych, natomiast w wyższych stężeniach stymuluje proces apoptozy, dzięki czemu eliminuje komórki zainfekowane bądź nieprawidłowe. Kwercetyna wchodzi w skład środków stosowanych przez cukrzyków i alergików.
Kwercetyna w związku ze swoim silnym działaniem przeciwutleniającym wydaje się być obiecującą substancją zapobiegającą karcynogenezie. Dodatkowo, w wyższych dawkach, działając jako prooksydant powoduje apoptozę komórek nowotworowych, może być więc wykorzystywana do hamowania lub zmniejszenia progresji nowotworów.
Kwercetyna w organizmie człowieka
Zawartość omawianego związku w codziennej diecie zmienia się w zależności od rodzaju spożywanych produktów. Przykładowo, przyjmowanie leków pochodzenia roślinnego, np.: wyciągów z ziół czy odżywek owocowych powoduje wzrost ilości pobieranych flawonoidów. Tym samym wzrasta ich stężenie w organizmie.
Metabolizm kwercetyny po spożyciu produktów roślinnych rozpoczyna się w jelicie cienkim. Na samym początku musi zajść deglikozylacja, czyli eliminacja reszt cukrowych z glikozydu. Po tym procesie rozłożone substancje wchłaniane są już na powierzchni jelita cienkiego i jelita grubego. Metabolizm zachodzi również w nerkach i wątrobie.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kobylińska A., Janas K., Kwercetyna, ważny flawonoid w życiu rośliny, Kosmos, 1/2015.
- Gliszczyńska-Świgło A., Szymusiak H., Interakcje między składnikami suplementów diety na przykładzie kwercetyny i witaminy C, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2009.
- Kobylińska A., Janas K., Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
- Majewska M., Czeczot H., Flawonoidy w praktyce i terapii, Farmakologia Polska, 5/2009.
Zostaw komentarz