Aktualizacja: 4 października 2022
Izoflawonoidy to jedna z najważniejszych grup związków wchodzących w skład flawonoidów. Związki te są coraz częściej stosowane zarówno w kosmetologii, jak i medycynie czy farmakologii. Powszechnie występują w surowcach roślinnych.
Czym są izoflawonoidy?
Do najbardziej znanych izoflawonoidów zaliczyć można:
- genisteinę;
- daidzeinę;
- formononetynę;
- biochaninę;
- glicyteinę;
- puerarynę;
- kumestrol.
Związków tych jest jednak znacznie więcej. Ich struktura chemiczna przypomina strukturę estradiolu (hormonu płciowego), zatem związki te znane są ze swojego działania estrogennego. Właśnie z tego względu zwie się je zamiennie fitoestrogenami.
Właściwości izoflawonoidów
Izoflawonoidy wykazują silny wpływ na fizjologiczne procesy organizmów związane z metabolizmem i gospodarką hormonalną. Podstawą tych reakcji jest ich zdolność łączenia się z receptorami estrogenowymi zlokalizowanymi w jądrach komórkowych.
Kolejnym cennym działaniem tych związków jest zdolność eliminowania wolnych rodników tlenowych i ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym. Dzieje się tak, gdyż wszystkie flawonoidy z łatwością tworzą wiązania z kationami metali, zwłaszcza dwuwartościowych, czyli takich, które szybko się utleniają. Reakcje utleniania powodują uszkodzenie komórek i tym samym upośledzenie wielu ważnych funkcji organizmu. Stanowią również czynnik ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych. Dlatego tak ważne są wszelkie antyoksydanty, w tym również izoflawonoidy.
Do pozostałych właściwości omawianych związków zalicza się:
- osłabianie agresji;
- zmaganie syntezy insuliny;
- hamowanie glukoneogenezy w wątrobie;
- warunkowanie prawidłowego przebiegu rozrodczości i zachować seksualnych;
- aktywowanie procesów odpornościowych;
- działanie przeciwzapalne, antyalergiczne i przeciwwirusowe (lecz tylko w stosunku do niektórych rodzajów wirusów);
- zapobieganie tworzeniu się blaszek miażdżycowych;
- zwiększanie wrażliwości organizmu na witaminę D3, przez co wykazuje ona większą biodostępność;
- działanie antybakteryjne.
Należy wiedzieć, że izoflawonoidy działają również na organizm człowieka od zewnątrz. W efekcie stanowią one częsty składnik wielu kosmetyków.
Źródła izoflawonoidów
Izoflawonoidy są związkami powszechnie występującymi w warzywach i owocach, zwłaszcza surowych. Do przykładowych ich źródeł można zaliczyć cebulę, jagody, porzeczkę, winogrona czy bakłażany. Bardzo duże ilości tych związków spotkać można także w roślinach strączkowych, kakao czy powszechnie stosowanych ziołach.
Jak zatem widać, urozmaicona dieta jest w stanie dostarczyć do organizmu zarówno odpowiedniej ilości izoflawonoidów, jak i pozostałych, cennych składników odżywczych. Nie należy pomijać spożywania warzyw i owoców, gdyż wpływają one niezwykle pozytywnie na zdrowie psychiczne i fizyczne. Dodatkowo wspierają urodę i opóźniają starzenie się skóry. To właśnie prawidłowa dieta w dużym stopniu decyduje o ogólnym zdrowiu człowieka.
Bibliografia
- Majewska M., Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Farmacja Praktyczna, 5/2009.
- Czerpak R., Pietryczuk A., Jabłońska-Trypuć A., Obrębska K., Aktywność biologiczna izoflawonoidów i ich znaczenie terapeutyczne i kosmetyczne, Postępy Fitoterapii, 2/2009.
- Wietrzyk J., Wpływ izoflawonoidów na aktywność przeciwnowotworową witaminy D3, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 61/2007.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz