Bioflawonoidy to liczna grupa fenolowych metabolitów wtórnych, zawierająca ponad 6000 różnych związków. Występują one powszechnie w świecie roślin i pełnią w organizmie człowieka ważne funkcje.
Spis treści
Charakterystyka bioflawonoidów
Wśród flawonoidów wyróżnia się między innymi: flawany, izoflawany, flawonole, flawony, izoflawony, dihydroflawonole, flawanony czy antocyjanidyny. Związki te klasyfikuje się na podstawie różnic w budowie. Można zatem brać pod uwagę np. rozmiar cząsteczek, rodzaj wiązania glikozydowego lub liczbę przyłączonych cząsteczek cukru.
Flawonoidy zbudowane są z 2 pierścieni aromatycznych połączonych trójwęglowym mostkiem. W efekcie tworzą charakterystyczny układ C6-C3-C6.
Synteza
Biosynteza tych związków należy do procesów złożonych. Powstają one bowiem z prekursorów metabolizmu podstawowego na skutek przemian tworzących 2 szlaki:
- szlak kwasu malonowego;
- szlak kwasu szikimowego.
Po zakończeniu obu szlaków następuje przemiana kwasu cynamonowego do kwasu parakumarowego. Ten z kolei ulega przekształceniu do parakumaroilokoenzymu A. Teraz pozostaje już tylko przeprowadzenie cyklizacji tego związku do nietrwałego chalkonu, z którego w ostateczności powstają flawonoidy.
Jakie funkcje w roślinach pełnią bioflawonoidy?
Bioflawonoidy odpowiadają za zabarwienie niektórych części roślin. Przykładowo, flawony i flawonole warunkują żółte zabarwienie, natomiast antocyjany – czerwone, niebieskie i fioletowe. Związki flawonoidowe determinują także zapach i smak owoców oraz kwiatów. Ma to szczególne znaczenie dla zwierząt przenoszących pyłki i nasiona.
Flawonoidy pełnią w roślinach ważne funkcje. Stanowią czynnik odstraszający inne organizmy (np. zwierzęta roślinożerne), chronią rośliny przed infekcjami, są inhibitorami kiełkowania, a także chronią tkanki roślinne przed nadmiernym promieniowaniem UV. Obecność grup hydroksylowych w pierścieniu flawonoidów sprawia, że wykazują one również właściwości przeciwutleniające. W efekcie chronią roślinę przed nadmiernym stresem oksydacyjnym.
Źródła bioflawonoidów
Bioflawonoidy występują powszechnie w świecie roślin. Człowiek dostarcza odpowiednich ilości tych związków spożywając owoce i warzywa. Bogatymi źródłami są:
- owoce jagodowe – aronia, truskawki, poziomki, jagody, maliny, borówki;
- jabłka;
- wiśnie;
- owoce cytrusowe – pomarańcze, grejpfruty;
- świeże soki owocowe i warzywne;
- warzywa kapustne – kapusta czerwona, brokuły;
- warzywa cebulowe – cebula, czosnek;
- buraki ćwikłowe;
- papryka;
- natka pietruszki.
Szczególną uwagę należy zwrócić na nać pietruszki, która zawiera do 13 600 mg tych związków w 100 g. Owoce aronii zawierają do 2080 mg w 100 g, natomiast czarna porzeczka około 560 mg w 100 g.
Właściwości bioflawonoidów
Najważniejszą funkcją bioflawonoidów w organizmie człowieka jest działanie antyoksydacyjne. Mogą one:
- wychwytywać wolne rodniki tlenowe oraz ich reaktywne formy;
- ograniczać wytwarzanie reaktywnych form tlenu w komórkach poprzez hamowanie aktywności enzymów biorących udział w ich powstawaniu;
- chelatować jony metali przejściowych, np. miedzi;
- chronić niskocząsteczkowe antyoksydanty przez utlenianiem.
Niektóre flawonoidy działają ochronnie na witaminę C i E. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Wywołują bowiem szereg reakcji, w efekcie których hamują napływ leukocytów, regulują stan napięcia naczyń włosowatych oraz zmniejszają odczyny zapalne. Wykazano, że bioflawonoidy mogą stanowić czynnik prewencyjny wielu chorób. Mowa głównie o chorobach cywilizacyjnych, do których zaliczamy nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzycę. Flawonoidy wpływają także korzystnie na czynność płytek krwi. Utrudniają ich zlepianie, dzięki czemu działają antyagregacyjnie.
Podsumowanie
Bioflawonoidy stanowią bardzo ważny składnik diety człowieka. Znajdują się w powszechnie dostępnych produktach roślinnych, dlatego nie powinno być problemu z ich podażą. Pełnią niezwykle ważne funkcje zarówno w ludzkim ustroju, jak również w tkankach roślin. Szczególną uwagę zwraca się na ich właściwości przeciwutleniające.
Bibliografia
- Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna, 4/2011.
- Jasiński M., Mazurkiewicz E., Rodziewicz P., Figlerowicz M., Flawonoidy – budowa, właściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych, Biotechnologia, 2/2009.
- Majewska M., Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Farmacja Praktyczna, 5/2009.
- Sadowska A., Świderski F., Kromołowska R., Polifenole – źródło naturalnych przeciwutleniaczy, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2011.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Owoce jem kilogramami, więc mam nadzieję, że mi bioflawonoidów nie brakuje:)))
Na szczęście sezon w pełni i mamy mnóstwo warzyw i owoców.
Chyba nikt nie ma problemu z bioflawonoidami.
Samo zdrowie!