Aktualizacja: 5 czerwca 2023
Barwniki antocyjanowe zalicza się do tzw. naturalnych substancji nieodżywczych pochodzenia roślinnego rozpuszczalnych w wodzie. Są one bardzo rozpowszechnione w świecie roślin. Odpowiadają za atrakcyjną barwę kwiatów i owoców – od pomarańczowego przez różne odcienie czerwieni i fioletu, aż do koloru czarnego.
Spis treści
Barwniki antocyjanowe – charakterystyka
Związki antocyjanowe (tuż obok kwasu 1-askorbinowego) są jednymi z najbardziej czułych na promieniowanie gamma składników owoców. Dlatego zachowanie naturalnej barwy produktów suszonych, mrożonych czy konserwowanych jest dość trudne. Czynnikiem przyspieszającym destrukcję antocyjanów jest tlen, wysoka temperatura, cukry, witamina C oraz enzymy. Antocyjany to duża grupa barwników należących do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów, wyróżniających się szkieletem węglowym C6-C3-C6. Podstawową strukturą antocyjanów jest antocyjanidyna (część aglikonowa), składająca się z aromatycznego pierścienia A połączonego z heterocyklicznym pierścieniem C, zawierającym tlen.
Omawiane związki występują w komórkach, a dokładniej w ich wakuolach, w postaci granulek o różnej wielkości. Natomiast ściany komórkowe czy tkanki miękiszu ich nie zawierają. Barwniki te, w postaci glikozydów, występują w:
- płatkach korony kwiatowej (maki, malwy, hibiskus);
- liściach przykwiatowych (poinsecja);
- liściach głównych (czerwona kapusta);
- pędach (rabarbar);
- cebulach (czerwona cebula).
Antocyjany występują szeroko w całym świecie roślin z wyjątkiem glonów i rodzin takich jak kaktusowate oraz komosowate.
Barwniki antocyjanowe – źródła
Źródłami barwników antocyjanowych są rośliny. Jednym z powszechnie występujących surowców antocyjanowych jest owoc borówki czernicy, zwanej inaczej czernicą, czarną jagodą lub borówką. W kwiatach bławatka i owocach bzu czarnego występuje cyjanina, zaś w kwiatach malwy czarnej występuje malwina. Pozostałe cenne źródła antocyjanów:
- kapusta czerwona;
- czarna kukurydza;
- rabarbar;
- czarna porzeczka;
- aronia;
- bakłażan;
- żurawina;
- buraki;
- czereśnie i wiśnie;
- jeżyny;
- ciemne winogrono;
- śliwki.
Znanych jest kilkaset naturalnych barwników antocyjanowych i ponad 100 otrzymanych syntetycznie. W poszczególnych gatunkach owoców lub warzyw występuje od kilku do kilkunastu antocyjanów jednocześnie. Decydują one o odcieniu i stabilności barwy produktu, np. w truskawkach dominującym barwnikiem jest 3-glukozyd pelargonidyny, a w winogronach 3-glukozyd malwidyny. Ciekawostką jest, że głównym źródłem pozyskiwania antocyjanów, w skali światowej, są winogrona.
Barwniki antocyjanowe – zastosowanie
W związku ze swoją intensywną barwą, antocyjany znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwniki. Można znaleźć ich dodatek w galaretkach, słodyczach, wypiekach, napojach i wielu innych produktach. Ponadto już dawno zaobserwowano, że wykazują one właściwości lecznicze. Było to wykorzystywane setki lat temu, a obecnie zyskuje coraz większą popularność w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Właściwości lecznicze barwników antocyjanowych
Na podstawie licznych badań i obserwacji udowodniono, że barwniki antocyjanowe:
- działają przeciwmiażdżycowo poprzez wpływ na jakość śródbłonka naczyń i uwalnianie tlenku azotu, który odpowiada za rozszerzenie naczyń krwionośnych i hamowanie przechodzenia lipoprotein z osocza do ściany naczynia;
- poprawiają wzrok – minimalizując niektóre objawy schorzeń okulistycznych, poprawiając widzenie nocne oraz przeciwdziałając zmęczeniu wzroku;
- zmniejszają ryzyko nowotworów – są silnymi antyoksydantami, mają zdolność hamowania różnych etapów nowotworzenia;
- przeciwdziałają kruchości naczyń krwionośnych, zwłaszcza naczyń włosowatych;
- stymulują produkcję rodopsyny.
Antocyjany to związki, które wg alfanumerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej figurują jako E 163, a ich funkcja określana jest jako barwnik. Do tej pory nie wykryto żadnych negatywnych skutków ich oddziaływania na organizm człowieka, dlatego są chętnie wykorzystywane i wręcz zalecane do spożywania.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Szaniawska M., Taraba A., Szymczyk K., Budowa, właściwości i zastosowanie antocyjanów, Nauki Inżynierskie i Technologie, 2/2015.
- Piątkowska E., Kopeć A., Leszczyńska T., Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2011.
Zostaw komentarz