Aktualizacja: 10 września 2024
Narządy zmysłów to niezwykle ważne struktury w ciele człowieka, połączone ściśle z układem nerwowym, odpowiedzialne za rozpoznawanie bodźców określanych jako zmysły. Podstawowy podział wyróżnia ich 5: wzrok, węch, słuch, dotyk, smak. Warto poznać je bliżej.
Wzrok
Wzrok jest zmysłem odpowiadającym za zdolność widzenia, a jego narządem kluczowym są gałki oczne, z których wychodzi ważny nerw wzrokowy. Na prawidłowe widzenie składają się następujące aspekty:
- rozróżnianie jasności i ciemności – za co odpowiadają tzw. fotoreceptory;
- ocena kierunku padania światła;
- rozpoznawanie kształtów – za co odpowiadają pręciki;
- rozróżnianie barw – za co odpowiadają czopki;
- ocenianie odległości położenia obiektów od oka – a więc tzw. widzenie stereoskopowe;
- rozpoznawanie polaryzacji liniowej światła – rozwinięte u niektórych zwierząt, ludzkie oko może ją rozpoznać dzięki zjawisku figury Haidingera, o czym jednak nie mówi się zbyt często.
Bodźce świetlne padające na poszczególne elementy oka są następnie przekazywane do ośrodkowego układu nerwowego, a dokładnie do kory wzrokowej. Ciekawostką jest, że obraz tworzony na siatkówce oka jest góry nogami i dopiero w mózgu następuje jego odwrócenie.
Węch
Węch jest zmysłem chemicznym, podobnie jak smak. Odpowiada za wykrywanie poszczególnych zapachów unoszących się w powietrzu, a narządem wiodącym jest tutaj nos (jama nosowa i nozdrza). Węch jest jednym z najstarszych zmysłów – jego ewolucja rozpoczęła się w chwili, gdy pierwsze organizmy jednokomórkowe zaczęły odbierać chemiczne sygnały z otaczającego je środowiska. U człowieka węchomózgowie jest jedną ze wewnętrznych części kresomózgowia i to właśnie tutaj przekazywane są bodźce odbierane przez komórki węchowe znajdujące się w błonach śluzowych jamy nosowej.
Słuch
Słuch jest zmysłem umożliwiającym odbieranie fal dźwiękowych, co jest możliwe głównie dzięki błonie bębenkowej zlokalizowanej w uchu środkowym oraz trzem małym kosteczkom słuchowym – młoteczek, strzemiączko i kowadełko. To najmniejsze kości w ciele człowieka. U człowieka zakres słyszalnych dźwięków wynosi około 16-20 000 Hz. Dla porównania, u psa wynosi on aż 15-30 000 Hz. Fale dźwiękowe trafiają do małżowiny usznej, po czym przewodem słuchowym zewnętrznym przedostają się do błony bębenkowej. Poruszając się, uderza ona w młoteczek, ten zaś porusza kowadełko i strzemiączko. Impulsy dźwiękowe trafiają do ucha wewnętrznego, aby w tym momencie ulec przemianie w impulsy nerwowe przekazywane do kory mózgu.
Dotyk
Dotyk tak naprawdę jest zmysłem obejmującym zdolność czucia samego dotyku, ale i bólu, temperatury czy ucisku. Jest to możliwe dzięki poszczególnym receptorom – przykładowo nocyceptory są zlokalizowane w skórze i narządach wewnętrznych, a ich podstawową rolą jest odbieranie bodźców bólowych. Wymienia się narządu czucia powierzchniowego i głębokiego. Zmysł dotyku spełnia bardzo ważną funkcję obronną, jednak jest również ważny dla relaksacji organizmu i poczucia bliskości.
Smak
Zmysł smaku odpowiada za odbieranie bodźców smakowych, a więc tych znajdujących się głównie w pożywieniu. Właśnie dzięki niemu jedne produkty spożywcze lubimy, a inne nie. U wielu organizmów (także u człowieka) smak i węch nie są oddzielone – jeśli wskutek choroby dojdzie do zatkania zatok i nosa, smak pokarmów jest znacznie gorzej wyczuwalny. Receptory smaku znajdują się w kubkach smakowych, które w największych ilościach znajdują się na powierzchni języka, ale i na policzkach, podniebieniu, a nawet na wargach po wewnętrznej stronie. Wyróżnia się 5 podstawowych smaków: umami, gorzki, kwaśny, słony i słodki.
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bochenek A., Reicher M., Anatomia człowieka, tom IV, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
- Bochenek A., Reicher M., Anatomia człowieka, tom V, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
Zostaw komentarz