Aktualizacja: 20 września 2024
Tryptofan (skrót: Trp, W) to jeden z 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich, które należy dostarczyć do organizmu wraz z dietą. Bierze udział nie tylko w syntezie białek, ale również w regulacji metabolizmu czy produkcji neuroprzekaźników. W największych ilościach tryptofan znajdziemy w produktach spożywczych bogatych w białko.
Spis treści
Tryptofan – źródła
Dobrymi źródłami tryptofanu są:
- chude mięso;
- ryby;
- nabiał i produkty mleczne;
- soja;
- pestki dyni;
- daktyle;
- banany;
- gorzka czekolada;
- ciecierzyca;
- fasola;
- orzechy;
- awokado;
- jajka;
- soczewica;
- owoce morza.
Znacznie lepszą przyswajalnością cieszy się jednak tryptofan pochodzenia zwierzęcego.
Tryptofan – działanie
W układzie nerwowym tryptofan jest substratem produkcji serotoniny i melatoniny. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym między innymi za dobre samopoczucie, uczucie szczęścia oraz kontrolę zasypiania, natomiast melatonina reguluje rytm snu i czuwania. Co więcej, tryptofan jest jedynym, naturalnym, znajdującym się w diecie człowieka surowcem dla syntezy serotoniny w mózgu.
Tryptofan jest również wykorzystany do syntezy NAD+ w sytuacjach, gdy stężenie niacyny w organizmie nie jest wystarczające do produkcji tego kofaktora. Niedobór lub nadmiar omawianego aminokwasu, jak również zaburzenia jego metabolizmu, mają wpływ na nieprawidłowe funkcjonowanie jelit. Wzrasta ryzyko m.in. zespołu jelita drażliwego.
Suplementacja tryptofanu
Suplementację tryptofanu poleca się osobom zmagającym się z następującymi problemami:
- zaburzenia snu;
- depresja;
- fibromialgia;
- anoreksja;
- lęki różnego podłoża;
- otyłość i problem z normalizacją masy ciała;
- zespół napięcia przedmiesiączkowego;
- zaburzenia pokarmowe, w tym zespół jelita drażliwego czy niestrawność;
Zobacz również: Domowe sposoby na niestrawność.
Tryptofan można znaleźć nie tylko w formie suplementu diety. Jest on bowiem składnikiem niektórych leków, także tych sprzedawanych na receptę. Niedobór tryptofanu w organizmie wiąże się z wystąpieniem szeregu objawów, zwłaszcza:
- bezsenności;
- zaburzeń samopoczucia;
- zaburzenia trawienia.
Spada również zdolność do koncentrowania się na działaniach oraz pamięć.
Tryptofan – przeciwwskazania
Tryptofanu nie powinny dodatkowo przyjmować osoby cierpiące na marskość wątroby lub jednocześnie przyjmujące leki z grupy inhibitorów MAO. To preparaty wykorzystywane w leczeniu depresji. Ich działanie opiera się na hamowaniu rozkładu serotoniny. Kobiety w ciąży także powinny zrezygnować z suplementacji tryptofanu, ponieważ nie ma żadnych badań wyjaśniających wpływ takich suplementów na płód.
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Majewski M., Badanie aktywności metabolitów L-tryptofanu na drodze szlaku kynureninowego jako potencjalnych substancji o działaniu wazoaktywnym, Gdańsk 2015.
- Muszyńska B., Łojewski M., Rojowski J., Opoka W., Sułkowska-Ziaja K., Surowce naturalne mające znaczenie w profilaktyce i wspomagające leczenie depresji, Psychiatria Polska, 3/2015.
- Stępień A., Walecka-Kapica E., Błońska A., Klupińska G., Rola tryptofanu i serotoniny w patogenezie i leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego, Folia Medica Lodziensia, 2/2014.
- Comai S., Tryptophan in health and disease, Advances in clinical chemistry, 95/2020.
Zostaw komentarz