Aktualizacja: 10 października 2022
Algi to rośliny, które występują na Ziemi od wieków. Były spożywane jako żywność, a także uważane za lek w prymitywnych czasach życia. Spożywanie przez ludzi niebiesko-zielonych alg takich jak Spirulina i Chlorella to powrót do cywilizacji Azteków z XIV wieku. Obecnie algi występują najczęściej jako suplement diety, są składnikami kosmetyków, a także z powodzeniem wykorzystuje się je w gabinetach medycyny estetycznej.
Spis treści
Algi – skład i działanie
Ze względu na to, że algi posiadają bardzo dużo zalet (wysokie stężenie witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i białko), określane są często jako superfood (super żywność). Wyróżniamy różne odmiany alg, gdzie każda z nich ma inne korzyści zdrowotne.
Brunatne algi wykorzystywane są do utraty masy ciała, walki z nowotworami, fibromialgii, zapalenia stawów, zwalczania stresu, chorób serca, obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu i szeregu innych poważnych chorób.
Z kolei niebiesko-zielone algi bogate są w składniki odżywcze, a także powodują silny wzrost energii u osób, które je przyjmują. W naturalny sposób wspomagają zmniejszyć masę ciała, katar sienny, cukrzycę, stres, zmęczenie, niepokój, depresję oraz zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Ten rodzaj alg stosuje się również do leczenia stanów przedrakowych i narośli wewnątrz jamy ustnej. Dodatkowo niebiesko-zielone algi poprawiają pamięć, pracę układu pokarmowego oraz ogólny stan zdrowia. Badania wykazują także, że niebiesko-zielony typ alg ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a także zawiera związki przeciwcukrzycowe.
Przyjrzyjmy się jednak głębiej korzyściom jakie niosą ze sobą algi. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety oraz co badania naukowe odkryły do tej pory?
Jakie właściwości i korzyści mają algi?
Poniżej przedstawiamy sprawdzone i niejednokrotnie udowodnione naukowo działania alg.
Algi na odchudzanie
Na odchudzanie szczególnie wpływ mają algi brunatne zawierające fukoksantynę. Czym jest ten związek? To naturalnie występujący karotenoid (pigment) znaleziony w brązowych algach, który ma znaczenie podczas spalania tłuszczu. Dzieje się to poprzez zwiększenie ekspresji białka termogenina (występuje w błonie mitochondriów brunatnej tkanki tłuszczowej, ma postać kanału jonowego, który przepuszcza jony wodorowe).
W ostatnich latach rosyjscy badacze opublikowali randomizowane badanie (z podwójną ślepą próbą) z grupą kontrolowaną i placebo, w którym po raz pierwszy u ludzi podano fukoksantynę. W badaniu tym oceniano działanie suplementu zawierającego fukoksantynę z brązowych alg morskich i olej z pestek granatu. Zbadano 151 otyłych kobiet bez cukrzycy, które brały 600 miligramów ekstraktu zawierającego 2,4 miligramów fukoksantyny. Doprowadziło to do znacznej utraty masy ciała w porównaniu z placebo, podawanego pod koniec badania. Kobiety przyjmujące brązowe algi w postaci suplementów straciły średnio około 6,5 kg w ciągu zaledwie 16 tygodni. Fukoksantyna sprzyja zwiększeniu spoczynkowego wydatku energetycznego, co przekłada się na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej oraz utratę masy ciała. Wpływa również na pozytywne obniżenie wielu markerów nowotworowych, w tym tłuszczu w wątrobie, ciśnienie krwi, triglicerydów i białka C-reaktywnego.
Wspieranie serca algami
Przegląd prac naukowych opublikowanych w 2013 roku potwierdza, że zielono-niebieskie algi mogą chronić przed chorobami układu krążenia i niealkoholowym stłuszczeniem wątroby – chorób, które są jednymi z najbardziej znaczących, jeżeli chodzi o zagrożenie zdrowia w krajach rozwiniętych. Badania na komórkach wykazały, że spożycie zielono-niebieskich alg może być skutecznym, naturalnym produktem dla poprawy profilu lipidowego krwi. Dodatkowo warto je wykorzystywać przy zapobieganiu zapaleniom oraz zmniejszeniu stresu oksydacyjnego – są to dobrze znane czynniki przyczyniające się do rozwoju chorób serca. Szczególnie pomocne mogą być karotenoidy, kwas gamma-linolenowy (GLA), fikocyjanina, błonnik i sterole roślinne jeżeli chodzi o zapobieganie chorobom serca, jak również choroby niealkoholowe tzw. stłuszczenie wątroby. Również w badaniach, które miały na celu zmniejszenie rozwoju płytek miażdżycowych, a także zmniejszenie problemów sercowych, przedstawiono ich skuteczność.
Detoks metali ciężkich – oczyszczanie organizmu
Chlorella jest typem algi, który działa jak naturalny środek chelatujący do usuwania metali ciężkich z organizmu. Oczyszczanie organizmu jest ważne dla każdego człowieka. Wysoki poziom ekspozycji na metale ciężkie m.in. ołów, rtęć, aluminium i arsen, może spowodować ostrą lub przewlekłą toksyczność organizmu. To z kolei może prowadzić do pogorszenia się stanu psychicznego, uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, a także organów wewnętrznych. Długotrwała ekspozycja może również prowadzić do poważnych problemów fizycznych, w tym mięśniowych, a także neurologicznych.
Jeśli posiadasz w zębach plomby starego typu np. rtęciowe, regularnie jesz ryby, które były narażone na promieniowanie lub regularnie spożywasz produkty spożywcze pochodzące z eksportu (szczególnie niewiadomego pochodzenia), być może w Twoim ciele nagromadzone są metale ciężkie. Ważne jest więc wprowadzić do swojej diety detoks, aby układy organizmu mogły pracować prawidłowo. A także aby zostały z niego usunięte metale ciężkie oraz inne szkodliwe substancje.
Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych algi Chlorella jest to, że owija się ona wokół uporczywych toksyn znajdujących się w naszym organizmie, takich jak np. ołów, kadm, rtęć i uran oraz zabezpiecza przed ich wchłonięciem. Wykazano, że regularne spożywanie Chlorelli zapobiega odkładaniu się metali ciężkich w tkankach i narządach naszego organizmu.
Badania opublikowane w 2009 roku wyraźnie pokazały skutki kadmu i wpływu spożywania Chlorelli na metabolizm. Naukowcy odkryli, że gdy badani byli narażeni na metale ciężkie (kadm), Chlorella przeciwdziałała powstaniu ciężkiego zatrucia metalem i wpływała na zmniejszenie uszkodzenia tkanek, a także jego wchłanianie.
Walka z rakiem
Badania wykazały, że wiele typów alg może spowolnić wzrost komórek nowotworowych. Potwierdzono ich działanie w badaniach, co potencjalnie czyni je naturalnym lekiem na raka. Jednak potrzeba jest więcej badań potwierdzających tę potencjalną zdolność zabijania raka.
Eksperymentalne badania z wykorzystaniem alg wykazały działanie hamujące raka jamy ustnej. Natomiast badania na ludziach wykazały jej zdolność do zwalczania stanów przedrakowych i owrzodzenia jamy ustnej, znanych jako leukoplakia jamy ustnej. Wyniki badań opublikowane w Nutrition and Cancer pokazują, że przyjmując doustnie jeden gram algi Spirulina codziennie przez 12 miesięcy obniżona zostanie leukoplakia jamy ustnej u osób, które żują tytoń. Było to pierwsze badanie u ludzi pokazujące potencjał algi Spirulina w przypadku zapobiegania powstawania raka.
Według Memorial Sloan Kettering, badania pokazują, że Spirulina ma działanie ochronne przed skutkami chemio i radioterapii. W jednym z badań opublikowanym w 2001 stwierdzono, że polisacharydy ze Spiruliny platensis działały jako czynnik ochronny podczas chemioterapii. Oznacza to, że Spirulina może mieć zdolność do ochrony organizmu lub zmniejszenia skutków ubocznych wynikających z chemioterapii. Ponadto, wydaje się również, że posiada ona zdolność ochronną przed radioterapią, czyli może chronić przed działaniem szkodliwego dla zdrowia promieniowania. Badanie sugeruje zastosowanie Spiruliny jako potencjalny dodatek do terapii nowotworowej.
Obniżanie cholesterolu
Badania opublikowane w 2016 roku w Journal of the Science of Food and Agriculture pokazują, że fukosterol (fucosterol) jest sterolem, który można uzyskać z alg. Fukosterol wykazał m.in. naturalne zdolności do obniżania poziomu cholesterolu, wśród wielu innych właściwości prozdrowotnych. Ogólnie, algi są bardzo bogatym źródłem fitosteroli, które mają zdolność zmniejszania poziomu cholesterolu we krwi. W szczególności poprzez skuteczne zmniejszenie cholesterolu LDL (tzw. „zły” cholesterol) podczas podawania ich jako suplement diety. Jak? Fitosterole obniżają absorpcję (wchłanianie) cholesterolu w jelitach.
Spirulina jest bogata w kwasy tłuszczowe, takie jak GLA, aminokwasy, jak również przeciwutleniacze. Badanie przeprowadzone na ludziach, opublikowane w Journal of Medicinal Food pokazały, że Spirulina może pomóc obniżyć podwyższony poziom lipidów (tłuszczów) we krwi u osób z hiperlipidemią przy zespole nerczycowym.
Ból i stany zapalne
Korzyści alg obejmują również zmniejszenie bólu oraz stanów zapalnych. Algi zawierają związki przeciwzapalne, takie jak kwasy tłuszczowe omega 3 oraz chlorofil. W badaniach przeprowadzonych w 2016 roku przyglądnięto się bardziej szczegółowo czerwonej odmianie alg, która znana jest jako bogate, naturalne źródło związków aktywnych biologiczne i farmakologiczne, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i ochronnym na układ trawienny.
Wyniki badań in vitro, opublikowane w Pharmaceutical Biology potwierdziły, że ekstrakty z czerwonych alg (Laurencia obtusa) z morza Śródziemnego wykazywały znaczące działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ponadto okazało się, że algi te posiadają działanie ochronne na układ trawienny, a konkretnie hamują owrzodzenie żołądka do 81,3 procent przy dawkowaniu 50 mg na kilogram. Wcześniejsze badania, z 2015 roku wykazały, że inny rodzaj alg morskich o nazwie Pyropia yezoensis zawiera bardzo dużą ilość białka, co czyni go doskonałym źródłem biologicznie aktywnych peptydów. Ponadto wykazały zdolność do działania jako silny środek przeciwzapalny.
Rozmnażanie komórek macierzystych
U dorosłych, komórki macierzyste znajdują się w całym ciele. Dzielą się w celu uzupełnienia umierających komórek, a także naprawy uszkodzonych. Z biegiem lat komórki macierzyste mają zmniejszoną zdolność regeneracyjną, co przyczynia się do przyspieszonego procesu starzenia.
Na podstawie wcześniejszych badań wykazujących, że algi mogą modulować funkcje odpornościowe, Department of Neurosurgery na University Of South Florida (Uniwersytecie Florydy Południowej) przebadał wpływ ekstraktów z niebiesko-zielonych alg na ludzkich komórkach macierzystych. Wstępne ustalenia wykazały, że ekstrakt etanolowy z Aphanizomenon flos-aquae (gatunek alg trzęsidłowców) może pomóc w rozmnażaniu komórek macierzystych u człowieka.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Janiczek M., Ruprich M., Substancje aktywne pozyskiwane z alg oraz ich zastosowanie w kosmeceutykach, Kosmetologia Estetyczna, 2/2017.
- Kępska D., Olejnik Ł., Algi – przyszłość z morza, 11/2014.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Gdzie mozna kupic Algi mieszkam usa
Bardzo ciekawy artykuł! Algi wciąż jednak nie zagościły u mnie – pora najwyższa to zmienić 😉
Kolejny ciekawy post u Ciebie! Muszę zaglądać częściej! 🙂
Szok, ile to człowiek jeszcze musi się nauczyć. Nie przypuszczałam, że algi skrywają w sobie tyle tajemnic. 🙂
A co myślisz o produktach z konopii?
Slyszalam o wlasnosciach oczyszczajacych alg (detoks organizmu), ale musze przyznac, ze zaskoczylas mnie ich dobroczynnym wplywem na serce. Chyba w koncu sie do nich przekonam. Pozdrawiam serdecznie Beata
No i przekonaliście mnie 🙂
Chlorellę i spirulinę kiedyś dodawałam do koktajli, muszę znów wrócić do ich picia 🙂
Tyle ciekawych informacji w jednym poście. Dzięki
Wow! Nie spodziewałam się że algi, to tyle dobra 🙂
Mnie do używania alg nie trzeba namawiać, ale o wszystkich właściwościach nie wiedziałam. Przynajmniej połowa jest dla mnie zupełnie nowa. To dodatkowy sygnał, że warto o nich pamiętać.
Ten pierwszy brzmi najbardziej przekonywująco 🙂
Ale dużo właściwości ! Wszystko podane w klarowny i przejrzysty sposób. Do tej pory miałam do czynienia ze spiruliną
dużo słyszałam o algach, ale głównie pod kontem kosmetyki.
Musze wreszcie wyprobowac algi. Juz wczesniej zetknelam sie z tym, ze pomagaja oczyscic organizm z metali ciezkich i to jest tak ku prawdzie moja glowna motywacja, by po nie siegnac. Pozdrawiam cieplutko Beata
Wszystko mi się podoba, tylko jak wybrać preparat? Idę do apteki i mówię proszę tabletki z brunatnych alg? Na co patrzeć?
Nic tylko zajadać algi 🙂
Algi dobre na wszystko 🙂
Co jakiś czas na nowo odkrywamy już dawno odkryte dobroci natury – fajnie, że wracamy do tego, co nam służy, szkoda, że zwykle w postaci jakichś tabletek, zamiast po prostu wpleść do dań jako część diety, nie zaś suplement diety. Artykuł bardzo ciekawy!
Niesamowite, że algi mają aż tak wiele dobrych właściwości!
Czasem dodaję spirulinę do koktajli, wiedziałam, że ma działanie przeciwzapalne i mnóstwo mikroelementów, ale pozostałe właściwości to dla mnie nowość.
Tyle wiedzy na raz! Mam pytanie – czy algi pomogą w łuszczycy stawowej?
Aa miałam u siebie na blogu pisać u algach… Juz nie muszę bo tu jest super spójny tekst
Sama łykam takie tabletki od jakiegoś czasu i nie żałuję 🙂 A spirulinę w proszku lubię dodawać do koktajli i smoothies 🙂
Mam spirulinę i ciągle jej jeszcze nie wykorzystałam 😛
Jakiś czas temu stosowałem chlorelle, niestety mój organizm źle na nią reagował. A może źle ją brałem, miałem sproszkowaną.
mam to cudo w kuchni, czas zacząć używać!
Algi dobre na wszystko, w końcu muszę spróbować.
Dzięki Tobie dowiedziałam się tylu wartościowych rzeczy na temat Algi. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam. Super wiadomości.
Algi? Wypróbowane w kremach, czy działają? Nie mam pojęcia. Zresztą coraz częściej obserwuję, że najpierw coś jest wychwalane pod niebiosa, a jakiś czas potem uznawane za szkodliwe. Ale faktycznie jestem zaskoczona niektórymi właściwościami alg. Pozdrawiam!
Zawsze słyszałam o tym magicznym składzie, ale nigdy nie zagłębiałam się. Jestem zachęcona do spróbowania i przetestowania 🙂
Bardzo ciekawy wpis. Będę zaglądać częściej tutaj.
Właściwość, która szczególnie mi się podoba w algach, to detoks organizmu. Jestem teraz na etapie „przemeblowania” swojego życia. Chciałabym zmienić również swoje nawyki żywieniowe, więc spróbuję wprowadzić ten składnik do swojej diety.
Uwielbiam algi. Mają świetne właściwości. Fajnie, że o tym piszesz 🙂 Najczęściej spożywam spiruline dodaję ją do koktajli 🙂
Bardzo interesujący post. Nawet nie wiedziała, że algi mają tyle wartościowych właściwości. Pamiętam sprzed 15 lat historię z Bułgarii, jak jedna pani podeszła do nas i powiedziała: dziewczyny masujcie algami uda i ciało-będzie gładkie i bez cellulitu 🙂
Algi trochę mnie odrzucają, więc zostanę przy innych produktach, które są podobnie zdrowe 🙂
A jak Mama mówiła, że zdrowe, to wierzyć nie chciałam 😀
Bardzo wyczerpujący artykuł. Ostatnio dużo mówi się o algach, ale nie wiedziałam, że są aż tak wszechstronne. Wow!
Ilu nowych rzeczy można się tutaj dowiedzieć. Nigdy nie zastanawiałam się nad właściwościami alg, ale chyba warto je zażywać 🙂
Poluje ostatnio na tą zieloną algę 🙂
Szczerze mówiąc, jeśli chodzi o algi, to znam jedynie ich korzyści zewnętrzne, tj. stosowanie kosmetyków zawierających w składzie właśnie algi. Pamiętam uwielbianą maseczkę, która świetnie nawilżała skórę. 🙂
Lista zalet i dobroczynnych właściwości alg rzeczywiście robi wrażenie. Algi w formie tabletek to droga sprawa, ogólnie staram się też nie stosować nadmiernej suplementacji. Jednak przyznam, że temat mnie zaintrygował, a artykuł wzbogacił moją wiedzę.
O wielu właściwościach nie wiedziałam.
Kiedyś zażywałam spirulinę w tabletkach. Chyba muszę wrócić do tego nawyku.
Nie miałam pojęcia, że algi są tak bogatym źródłem witamin i minerałów!
Nie wiedziałam, że algi mają tyle fantastycznych właściowości! Spirulinę używam regularnie dodają ją do maski do wlosów, ale chyba czas na zastosowanie alg w diecie, jeśli pomagają w odchudzaniu to na pewno się na to piszę! 😀
O ja ile cennych właściwości. A ja stosuję tylko w formie maski do ciała :/
Łykamy od czasu do czasu 🙂 A korzyści znamy 🙂
Od zawsze chwalę sobie wszelkie kosmetyki z dodatkiem alg, natomiast nie sądziłam, że mają one aż tyle właściwości!
Muszę się nimi bardziej zainteresować 😉
Wlaśnie jestem po maseczce algowej i moja skóra czuje się rewelacyjnie.
Właśnie jestem po maseczce algowej i moja skóra jest rewelacyjnie miękka 🙂
Ciekawy artykul, nie wiedzalam ze algi maja az tyle wlasciwosci. Pozdrawiam
Po tym tekście czuje się zachecona do zakupu alg! Nie miałam pojęcia, że to lek na całe zło:)
Zdecydowanie sa polecenia, ja ostatnio zażywam kąpieli w algach, rewelacyjnie odżywiają skórę.
Nie wiedziałam, że mają tyle wspaniałych właściwości 🙂
Zdecydowanie algi dobre na wszystko 🙂
Kupiłam morszczyn w formie suszu do zaparzania i picia. Ale jego błotny zapach jest dla mnie nie do zniesienia. Natomiast spirulinę czy chlorellę w formie sproszkowanej chętnie dodaję do koktajli. Świetnie się nadaje również jako maseczka do twarzy.
dużo słyszałam o dobroczynnych właściwościach alg
Szczerze mówiąc to nie znałem tematu. Ale warto się tym zainteresować.
Zgadzam się z komentarzem powyżej, jeśli algi to tylko z pewnego źródła, ekologiczne, reszta to znak zapytania.
Zgadzam się z komentarzem powyżej, algi jedynie ekologiczne, cała reszta to duży znak zapytania.
Do tej pory z algami spotykałam się tylko w kosmetykach. Nie wiedziałam, że są dostępne jako suplementy diety. Dobrze wiedzieć nigdy nie wiadomo co może się przydać w przyszłości. Pozdrawiam
Czy jedząc sushi zawijane w płaty Nori dostarczamy do organizmu zdrowy b składników z alg morskich ?
oj naczytałam się już o tym wszystkim, ale jakby chciał czlowiek jeść te wszystkie suplementy to dnia by mu nie starczyło.:) , zeby to jakoś zjeść nie wszystko na raz
O spirulinie czytałem już kilkanaście artykułów, ale żaden nie wywarł na mnie jeszcze odpowiedniego wrażenia. Nie potrafię się do niej przekonać.
Ciekawy post.
Muszę zainteresować się czerwonymi algami i ich działaniem przeciwzapalnym.
Super wpis! 🙂 Ostatnio dużo osób polecało mi algi, jako maseczki na twarz. Do tej pory nie miałam czasu, aby poszukać sobie informacji, a tutaj jest tego od groma! 🙂 Na pewno skorzystam z Twoich rad i informacji! 🙂
Rzeczywiście można je spotkać w wielu zdrowych produktach. Ja osobiście stosuję je w maseczka kosmetycznych.
Do tej pory stosowałam algi tylko w celach kosmetycznych – na cellulit i ujędrnienie 🙂 O niektórych zastosowaniach faktycznie nie wiedziałam – więc jest to dla mnie bardzo cenny, kształcący artykuł 🙂 Zamierzam zgłębić temat.
Mnóstwo bardzo potrzebnej wiedzy, sporo się dowiedziałam. Niezwykła roślina, warto znać je właściwości. 🙂
Muszę spróbować przygody z chlorellą w celu usunięcia metali ciężkich z organizmu.
Wielu właściwości alg nie znałam 🙂
Nie wiedziałam ze algi maja tyle korzyści musze sie w nie zaopatrzyć!
Świetne właściwości, szkoda, że nie są u nas powszechnie dostępne w
naturalnej postaci 🙂
Warto włączyć je do codziennej diety.
Takie algi na pewno przydadzą się każdemu z nas po zabawie Sylwestrowej 😉
Od dłuższego czasu stosuję chlorellę, polecam każdemu kto chce się oczyścić z metali ciężkich i dostarczyć najlepsze składniki do organizmu.
Warto spróbować skoro mają tyle właściwości!
obecnie stosuję algi w proszku jako maseczkę, bo do użytku wewnętrznego skutecznie zniechęcił mnie smak 😉 spirulina w tabletkach o wiele bardziej do mnie przemawia 😀
A czy algi w tempurze też mają jakieś niezwykle wlasciwosci? bo wlasnie oszamalam :
Ciekawe właściwości, aż chciałoby się spróbować 🙂
@Rytmy Natury
Wszystko zależy od środowiska w jakim są hodowane. Morskie algi będą zawierały tego jodu większe ilości (w składzie produktu będzie podane ile), natomiast słodkowodne algi będą go miły śladowe ilości. Na polskim rynku jest również Spirulina Febico – jedyna alga, która w ogóle nie posiada jodu i jest najbezpieczniejszym wyborem jeżeli chodzi o algi gdy ktoś ma problemy z tarczycą.
Jak wygląda sprawa z zawartością jodu w tych algach?
Bardzo ciekawe, nie miałem pojęcia, że algi to takie porządne rośliny 🙂
Algi są wspaniałe, zgadzam się. Dopisałabym jeszcze jedną zaletę- mocne nawilżanie skóry, jeśli użyjemy ich jako maseczka lub składnik kremu.
sa MEGA!
Muszę spróbować 🙂 Słyszałam wiele dobrego o algach, ale nie wiedziałam że mają aż tyle dobroczynnych właściwości:)
Rzeczywiście algi mają bardzo dużą ilość zalet, niestety często nie pachną zbyt ładnie.
o kurcze, super sprawa
Słyszłam o dobroczynnym działaniu alg, ale nie widziałam, że w tak wielu obszarach. Dziękuję za ciekawy tekst.
Warto wiedzieć, ja wiedziałam o dobroczynnym działaniu alg ale nie aż o tylu zaletach!
A gdybym miał wybrać tylko jeden produkt, na początek, jaki by miał być najlepszy?
Spirulina i ostatnio chlorella to moje dwie kompanki każdego dnia 🙂 Czuję, że działają cuda 😉
Nie sądziłam, że algi mają tak wszechstronne zastosowanie. To niesamowite jak przydatna są rośliną.
Nie miałam pojęcia o takich dobroczynnościach. Szczególnie o algach w walce z rakiem. Imponujące!
Nawet nie wiedziałam, że mają aż tyle właściwości. Jakoś kojarzą mi się tylko z morzem i niemiłym zapaszkiem. Wiem, głupota 🙂
O rany, wiedziałam, że algi są dobre dla naszego zdrowia, ale dopiero badania, które przytoczyłaś, przekonały mnie, że najwyższy czas wprowadzić je do diety!
Fajny artykuł, potrzebny, bo często zapominamy, ze mozna wiele chorób wyleczyć naturalnymi metodami.
Spirulinę przyjmuję regularnie, chlorellę zaś znacznie ograniczyłam, ze względu na suplementację witaminą C oraz dietę w nią bogatą. Ale ze względu na właściwości detoksykacyjne chyba znowu do niej powrócę 😉
Skikam do szafeczki po chlorellke 😉
Z algami jest pewien problem, trzeba kupować wyłącznie ekologiczne. Wiadomo moda na algi nakręca biznes więc pozyskuje się je nie wiadomo skąd. Mogą być zanieczyszczone.
Nie miałam pojęcia, że algi mają tyle właściwości.. 🙂 Dzięki za uświadomienie!
Chlorelli 🙂
Właśnie jestem na etapie chrolelli 🙂
Świetne! Nie miałam pojęcia,że małe algi aż tyle potrafią 🙂
Ciekawe, pierwszy raz o tym czytam. 🙂
Algi kojarzyły mi się jedynie z oczyszczaniem i odchudzaniem, a tu proszę – są warte o wiele więcej. Bardzo ciekawy artykuł, dobrze wiedzieć 🙂
Algi, podobnie jak aloes są dobre na prawie wszystko.
Bardzo duzo właściwości.. jedyne co razi to te badania na zwierzakach…
Czyli w skrócie, algi to po prostu dobre zielsko i już. 😉
Jak widać algi dobre na wiele problemów.
Znam i używam od dawna 🙂
O widzę, że częściej powinnam sięgać po algi.
Bardzo dokładnie opisane – do poczytania i zapamiętania.
Oj tak algi mają mnóstwo właściwości, nie tylko kosmetycznych. Polecam!
Najbardziej zainteresował mnie punkt pierwszy
Fajnie jest się czegoś nowego dowiedzieć. O algach już kiedyś słyszałem ,ale nie sądziłem, że posiadają aż tyle właściwości 🙂 fajny post! 🙂
Pozdrawiam
Był czas kiedy regularnie przyjmowałam spirulinę. Nie wiem czemu zaprzestałam. Pora wrócić do zdrowych nawyków 🙂
Kojarzyłam je tylko z maskami do twarzy, ale teraz chyba zacznę je jeść 🙂
Nie sądziłam, że algi maja aż tyle właściwości. Widzę, że na prawdę warto włączyć je do swojej diety.
Dobrze wiedzieć!