Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 8 stycznia 2025

Algi zielone w proszkuAlgi zielone w proszku cieszą się rosnącą popularnością przez wzgląd na bezpieczeństwo stosowania, bogaty i wartościowy skład oraz wszechstronność. Można je wykorzystywać zarówno w kosmetologii, jak i w celach suplementacyjnych. Najpopularniejszym przedstawicielem jest tu Chlorella, jednak alga niebiesko-zielona, nazywana Spiruliną, niekiedy też może być zaliczana o tego grona.

Algi – rodzaje

Zielone algi to proste, wodne mikroorganizmy, które mogą wzrastać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. Niektóre spośród nich żyją nawet na wilgotnych powierzchniach, które nie są zanurzone w wodzie (np. na skałach). Są autotrofami, co oznacza, że nie potrzebują innych organizmów do przetrwania – same produkują sobie składniki odżywcze przez fotosyntezę, podobnie jak ma to miejsce w przypadku roślin. Chociaż algi mają wiele cech wspólnych z roślinami, technicznie rzecz biorąc, nie są one klasyfikowane jako rośliny. Podstawowy podział wyróżnia:

  • mikroalgi (np. Spirulina, Chlorella);
  • makroalgi (np. wodorosty takie jak morszczyn, kelp).

Algi pełnią istotną rolę w ekosystemach wodnych, będąc podstawą wielu łańcuchów pokarmowych oraz znaczącym źródłem składników odżywczych i tlenu.

Zobacz również: Algi do picia

Zielone algi w proszku – jakie są najpopularniejsze?

Wśród zielonych, suszonych alg w proszku największą popularnością cieszą się Spirulina, Chlorella oraz Kelp – każda z nich wyróżnia się unikalnymi właściwościami i różnorodnymi zastosowaniami w diecie oraz kosmetyce.

Spirulina

Warto zaznaczyć, że w rzeczywistości Spirulina nie do końca wpisuje się w normy dla zielonych alg, choć bywa zaliczana do tego grona. Tak naprawdę jest ona sinicą, cyjanobakterią, o zielono-niebieskim zabarwieniu, które zawdzięcza zawartości fikocyjaniny. Fikocyjanina odpowiada jednocześnie za większość jej właściwości prozdrowotnych, np. łagodzenie stanów zapalnych czy eliminację nadmiaru wolnych rodników tlenowych. Spirulina słynie też z bardzo wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, przez co może być substytutem białka zwierzęcego w diecie wegan i wegetarian, jak również z zawartości witaminy A, żelaza, cynku, beta-karotenu czy błonnika pokarmowego.

Zobacz również: Spirulina w proszku czy w tabletkach?

Spirulina sprzedawana jest zarówno w formie tabletek, jak i proszku. Proszek jest o tyle komfortowym rozwiązaniem, że można wykorzystywać go na wiele sposobów – nie tylko jako suplement diety, ale i produkt kosmetyczny. Wystarczy zmieszać proszek z dowolnym sokiem, jogurtem czy smoothie, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek na drugie śniadanie lub przekąskę. Z kolei zmieszanie Spiruliny w proszku z miodem, kefirem czy olejkami roślinnymi sprawia, że tworzymy efektywną maskę na twarz, całe ciało lub włosy.

Zobacz również: Maseczka ze Spiruliny

Chlorella

Klasyczną zieloną algą sprzedawaną zarówno w tabletkach, jak i w proszku, jest Chlorella. Chlorella vulgaris jest organizmem eukariontycznym z gromady zielenic. Jej jednokomórkowa plecha posiada maksymalnie do 15 um wielkości, przy czym wyróżnia ją kloszowaty chromatofor (struktura związana z powstawaniem barwy). Swoje zabarwienie zawdzięcza bardzo wysokiej zawartości chlorofilu, który jest jednocześnie silnym antyoksydantem. Dodatkowo w aldze tej znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę K, pakiet minerałów i kwasy tłuszczowe Omega 3.

Zobacz również: Maseczka na twarz z Chlorelli

Chlorella znana jest głównie z tego, że dokładnie oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich i innych chorobotwórczych cząsteczek, które kumulują się w tkankach ludzkiego ciała na przestrzeni lat. Niestety w XXI wieku wszyscy jesteśmy narażeni na zanieczyszczenie organizmu – szczególnie metale ciężkie w śladowych ilościach występujące w ogólnodostępnej żywności i w powietrzu, którym oddychamy. W ciągu kilku lat potrafią odłożyć się w ustroju, powodując osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia hormonalne czy problemy trawienne. Chlorella może wspierać detoksykację organizmu, jednocześnie odżywiając go poprzez podaż składników odżywczych.

Zobacz również: Chlorella na oczyszczenie organizmu

Kelp

Algą w proszku jest również kelp, choć nie cieszy się tak dużą popularnością jak dwie wyżej opisane algi, a zalicza się go tak naprawdę do grona brunatnic. Mimo to bywa wymieniany w kontekście zielonych alg w proszku ze względu na podobne zastosowania w suplementacji diety i kosmetyce. Brunatnice, takie jak kelp, różnią się od zielonych alg (np. Chlorelli) przede wszystkim barwnikami – zawierają fukoksantynę nadającą im brunatny kolor, a nie chlorofil w dominującej ilości, jak to jest u zielenic.

Kelp on szeroko rozpowszechniony w północnych częściach Oceanu Atlantyckiego oraz w wodach północnej Europy. Rozwija się zwłaszcza wzdłuż wybrzeży, gdzie niższa temperatura morza stwarza dogodne warunki do jego wzrostu. Kelp określany jest jako jedna z najszybciej rosnących roślin, może dorastać do kilku metrów długości. Wyróżnia się przy tym bogatym składem, w którym znaleźć można zwłaszcza składniki mineralne w znacznych ilościach.

Zobacz również: Algi czerwone czy zielone?

Kelp w przemyśle spożywczym działa jako środek emulgujący, zagęszczający, żelujący, wiążący wodę, wpływający na utrzymanie pożądanej konsystencji. Jako suplement diety odżywia organizm, regulując gospodarkę wodno-elektrolitową. Wspiera czynność zdrowej tarczycy i odtruwa organizm. Ostrożność muszą zachować osoby z chorobami tarczycy, ponieważ kelp ma wysoką zawartość jodu.

Polecane produkty

Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, Medicina Internacia Revuo, 1/2016.
  2. Kaniewska M., Kosmetologia, podstawy, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne Sp. z.o.o., Warszawa 2011.
  3. Scragg A., Shales M., The use of a fuel containing Chlorella vulgaris in a diesel engine, Enzyme and Microbial Technology, 2/2003.
  4. Steneck R., Graham M., Bourque B., Corbett D., Kelp Forest Ecosystems: Biodiversity, Stability, Resilience and Future, Environmental Conservation, 2002.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami