Aktualizacja: 24 października 2022
Algi w tabletkach to jedne z najczęściej stosowanych suplementów diety. Nie od dziś wiadomo, że są źródłem cennych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Jednocześnie cechują się wysokim bezpieczeństwem stosowania i dużą biodostępnością (oznacza to, że nasz organizm bardzo szybko przyswaja je z układu pokarmowego). Ważne jednak, aby sięgać po algi wysokiej jakości, które na etapie produkcji przeszły wymaganą obróbkę. Algi zalicza się obecnie do tzw. superfoods.
Spis treści
Co zawierają algi w tabletkach?
Algi w tabletkach stanowią skoncentrowane źródło wszystkich składników, które zawierają będąc w formie naturalnej. Są to przede wszystkim duże ilości węglowodanów, białek, lipidów, składników mineralnych i witamin. Dokładny skład zależy od rodzaju algi – największą popularnością cieszą się Chlorella i Spirulina. Chlorella znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości oczyszczających i detoksykujących, a w jej składzie można wyróżnić:
- błonnik pokarmowy;
- chlorofil;
- cynk;
- fosfor;
- biotynę;
- witaminę A;
- beta-karoten;
- witaminę C;
- witaminy z grupy B;
- witaminę E.
Posiada znacznie więcej składników, jednak to powyższe stanowią wizytówkę tej algi. Z kolei Spirulina znana jest ze swoich wysokich właściwości odżywczych. W składzie można więc wyróżnić przede wszystkim:
- fikocyjaninę;
- żelazo (w ilościach większych niż szpinak czy mięso);
- pełnowartościowe białko;
- NNKT;
- błonnik pokarmowy;
- witaminę A;
- witaminę D;
- wapń;
- cynk;
- potas.
Obie algi są źródłem niemal wszystkich witamin i minerałów, a także cennych węglowodanów złożonych, które są niezbędnym źródłem energii. Warto wspomnieć, że obie algi (oraz większość znanych na świecie rodzajów alg) są dobrym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, których spożycie w dzisiejszych czasach jest tak małe.
Algi w tabletkach – właściwości
O właściwościach suplementów diety bazujących na algach można mówić w nieskończoność. Na początku przyjrzyjmy się Chlorelli. Przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn, szkodliwych substancji, resztek pestycydów czy metali ciężkich. Działa na zasadzie chelatacji, czyli wiąże ze swoimi cząsteczkami szkodliwe związki, a następnie umożliwia ich sprawne wydalenie z organizmu. To najlepszy sposób na bezpieczną i zdrową detoksykację. Udowodniono również, że Chlorella skutecznie poprawia odporność organizmu poprzez stymulację produkcji krwinek białych (leukocytów). Odpowiadają one za walkę z patogenami, w tym groźnymi wirusami i bakteriami. Dodatkowo, ze względu na wysoką zawartość błonnika reguluje procesy trawienne, pomaga pozbyć się zaparć i zatruć pokarmowych, a także chroni śluzówkę jelit.
Z kolei Spirulina przede wszystkim uzupełnia niedobory pokarmowe, także w przypadku związków na ogół znajdujących się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (choćby pełnowartościowe białko czy żelazo). Dlatego będzie idealnym suplementem diety dla osób przebywających na dietach wegańskich i wegetariańskich. Udowodniono korzystny wpływ Spiruliny na układ krwionośny – zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Dodatkowo działa silnie antyoksydacyjnie, czyli usuwa z organizmu wolne rodniki tlenowe będące czynnikiem ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych. Podobnie jak Chlorella chroni przed nadwaga i otyłością, dodając energii do działania.
Algi w tabletkach czy algi w proszku?
Korzystne algi można spotkać w 2 formach – sproszkowanej i jako tabletki. Obie są równie skuteczne, ich stosowanie różni się praktycznie tylko wygodą. Algi w proszku posiadają specyficzny zapach i smak, dlatego mogą nie sprawdzić się w przypadku dzieci oraz wyjątkowo wybrednych osób. Można dodawać je jednak do wypieków, koktajlów, owsianek czy smoothies, wpływając na wartość odżywczą naszych potraw, a także do domowych kosmetyków. Z kolei algi w tabletkach są wygodne w użyciu – można zawsze mieć je przy sobie i spożyć gdy tylko mamy na to ochotę. Nie pozostawiają charakterystycznego posmaku w ustach, dlatego są cenione przez osoby żyjące w pośpiechu czy niemające czasu na gotowanie.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Pielesz A., Skład chemiczny algi brązowej, Postępy Fitoterapii, 1/2011.
- Muszyńska B., Jękot B., Topolska-Pasek M., Rzewińska A., Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach, Farmakologia Polska, 7/2016.
- Janiczek M., Ruprich M., Substancje aktywne pozyskiwane z alg oraz ich zastosowanie w kosmeceutykach, Kosmetologia Estetyczna, 2/2017.
Zostaw komentarz