Kolagen do picia
Kolagen do picia

Algi do piciaAlgi do picia cieszą się bardzo dużą popularnością na rynku suplementów diety ze względu na skuteczność, bogaty skład, bezpieczeństwo oraz naturalne pochodzenie. Najczęściej w tej formie przyjmuje się Spirulinę, choć spotkać można również inne produkty, na przykład Chlorellę. Co ważne, algi nadają się do suplementacji w każdej grupie wiekowej, a przeciwwskazań do tego jest niewiele.

Algi do picia – suplement diety

Algi do picia mają formę szotów lub proszku (suszonych alg) do rozpuszczania w wodzie. Wystarczy zalecaną przez producenta dawkę rozmieszać intensywnie w szklance wody (lub soku czy koktajlu), a następnie wypić. Aby uzyskać oczekiwane efekty, suplementacja powinna być systematyczna i trwać przynajmniej 4 tygodnie. Do wyboru jest wiele różnych alg, najczęściej jednak wybiera się Spirulinę w proszku, Chlorellę, wakame bądź mieszankę wszystkich tych surowców. Szukając idealnego suplementu diety, należy zwracać uwagę na to, aby miał w pełni naturalne pochodzenie oraz aby kraj pozyskania algi był wyraźnie określony. Przykładowo w przypadku Spiruliny najwyższą wartość ma ta czystych, górskich wód Tajwanu. Pochodzenie algi jest bardzo ważne, ponieważ ma ona tendencję do wchłaniania związków i cząsteczek znajdujących się w wodzie – dotyczy to zarówno składników mineralnych, jak i toksyn czy szkodliwych metali ciężkich. Jedynie czyste, krystaliczne zbiorniki wodne zagwarantują bezpieczeństwo i skuteczność produktu.

Algi do picia – działanie

Działanie zależy od konkretnego rodzaju algi, a jest ich co najmniej kilka. Warto przybliżyć jednak Spirulinę i Chlorellę. Zielononiebieska Spirulina znana jest ze swoich właściwości kardiochronnych i hepatoochronnych. Intensywnie odżywia organizm, uzupełniając niedobory pokarmowe zwłaszcza w kontekście związków mineralnych, pełnowartościowego białka, witamin oraz błonnika pokarmowego. Działa antyoksydacyjnie, za co odpowiada fikocyjanina – niebiesko-zielony barwnik tej algi. Udowodniono, że obniża poziom cholesterolu LDL, glikemię, reguluje ciśnienie krwi, poprawia trawienie, pamięć i koncentrację, jak również zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Algi to ważny element diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą w kontekście układu sercowo-naczyniowego. Spirulina do picia to bardzo dobry substytut białka dla wegan i wegetarian, ponieważ ma ono jakość taką samą, jak białko pochodzenia zwierzęcego, które jest znacznie lepiej biodostępne dla organizmu niż białko roślinne.

Z kolei Chlorella jest algą znaną ze swoich właściwości detoksykujących. Ma zdolność oczyszczania organizmu ze szkodliwych związków i metali ciężkich poprzez wiązanie ich ze sobą i ułatwianie wydalania z organizmu, na przykład wraz z kałem. Dodatkowo poprawia krążenie krwi, wpływa korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz łagodzi dolegliwości dermatologiczne. Podobnie jak Spirulina poprawia trawienie ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest skarbnicą chlorofilu, witamin z grupy B, witaminy E, witaminy C oraz soli mineralnych i aminokwasów. Obie algi do picia stanowią bardzo dobre uzupełnienie podstawowej, zbilansowanej diety. Należy bowiem pamiętać, że wszelkie suplementy diety powinny być dodatkiem do diety, a nie zamiennikiem dań czy produktów spożywczych.

Algi do picia – czy są bezpieczne?

Algi uznawane są za superfoods, czyli żywność o niezwykle bogatym składzie i potwierdzonych na podstawie badań klinicznych właściwościach prozdrowotnych. W większości przypadków nie powodują absolutnie żadnych skutków ubocznych, jedynie u osób bardzo wrażliwych mogą wywołać przejściowe biegunki. Jedynym przeciwwskazaniem do ich przyjmowania jest alergia na algi, co można szybko zweryfikować po pierwszym użyciu lub nanosząc odrobinę produktu na skórę i czekając kilka godzin na efekt. W przypadku Chlorelli u wielu osób wystąpić może trądzik lub wysypka, co jest naturalną reakcją organizmu i świadczy o samooczyszczaniu się z toksyn. Objawy te mijają w ciągu 3-4 dni w sposób samoistny. Podsumowując, algi do picia są bezpiecznymi, naturalnymi suplementami diety, możliwymi do zastosowania również w przypadku osób przewlekle chorych, seniorów, a nawet dzieci.

Polecane produkty

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

 Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  3. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami