Algi do picia cieszą się bardzo dużą popularnością na rynku suplementów diety ze względu na skuteczność, bogaty skład, bezpieczeństwo oraz naturalne pochodzenie. Najczęściej w tej formie przyjmuje się Spirulinę, choć spotkać można również inne produkty, na przykład Chlorellę. Co ważne, algi nadają się do suplementacji w każdej grupie wiekowej, a przeciwwskazań do tego jest niewiele.
Spis treści
Algi do picia – suplement diety
Algi do picia mają formę szotów lub proszku (suszonych alg) do rozpuszczania w wodzie. Wystarczy zalecaną przez producenta dawkę rozmieszać intensywnie w szklance wody (lub soku czy koktajlu), a następnie wypić. Aby uzyskać oczekiwane efekty, suplementacja powinna być systematyczna i trwać przynajmniej 4 tygodnie. Do wyboru jest wiele różnych alg, najczęściej jednak wybiera się Spirulinę w proszku, Chlorellę, wakame bądź mieszankę wszystkich tych surowców. Szukając idealnego suplementu diety, należy zwracać uwagę na to, aby miał w pełni naturalne pochodzenie oraz aby kraj pozyskania algi był wyraźnie określony. Przykładowo w przypadku Spiruliny najwyższą wartość ma ta czystych, górskich wód Tajwanu. Pochodzenie algi jest bardzo ważne, ponieważ ma ona tendencję do wchłaniania związków i cząsteczek znajdujących się w wodzie – dotyczy to zarówno składników mineralnych, jak i toksyn czy szkodliwych metali ciężkich. Jedynie czyste, krystaliczne zbiorniki wodne zagwarantują bezpieczeństwo i skuteczność produktu.
Algi do picia – działanie
Działanie zależy od konkretnego rodzaju algi, a jest ich co najmniej kilka. Warto przybliżyć jednak Spirulinę i Chlorellę. Zielononiebieska Spirulina znana jest ze swoich właściwości kardiochronnych i hepatoochronnych. Intensywnie odżywia organizm, uzupełniając niedobory pokarmowe zwłaszcza w kontekście związków mineralnych, pełnowartościowego białka, witamin oraz błonnika pokarmowego. Działa antyoksydacyjnie, za co odpowiada fikocyjanina – niebiesko-zielony barwnik tej algi. Udowodniono, że obniża poziom cholesterolu LDL, glikemię, reguluje ciśnienie krwi, poprawia trawienie, pamięć i koncentrację, jak również zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Algi to ważny element diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą w kontekście układu sercowo-naczyniowego. Spirulina do picia to bardzo dobry substytut białka dla wegan i wegetarian, ponieważ ma ono jakość taką samą, jak białko pochodzenia zwierzęcego, które jest znacznie lepiej biodostępne dla organizmu niż białko roślinne.
Z kolei Chlorella jest algą znaną ze swoich właściwości detoksykujących. Ma zdolność oczyszczania organizmu ze szkodliwych związków i metali ciężkich poprzez wiązanie ich ze sobą i ułatwianie wydalania z organizmu, na przykład wraz z kałem. Dodatkowo poprawia krążenie krwi, wpływa korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz łagodzi dolegliwości dermatologiczne. Podobnie jak Spirulina poprawia trawienie ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest skarbnicą chlorofilu, witamin z grupy B, witaminy E, witaminy C oraz soli mineralnych i aminokwasów. Obie algi do picia stanowią bardzo dobre uzupełnienie podstawowej, zbilansowanej diety. Należy bowiem pamiętać, że wszelkie suplementy diety powinny być dodatkiem do diety, a nie zamiennikiem dań czy produktów spożywczych.
Algi do picia – czy są bezpieczne?
Algi uznawane są za superfoods, czyli żywność o niezwykle bogatym składzie i potwierdzonych na podstawie badań klinicznych właściwościach prozdrowotnych. W większości przypadków nie powodują absolutnie żadnych skutków ubocznych, jedynie u osób bardzo wrażliwych mogą wywołać przejściowe biegunki. Jedynym przeciwwskazaniem do ich przyjmowania jest alergia na algi, co można szybko zweryfikować po pierwszym użyciu lub nanosząc odrobinę produktu na skórę i czekając kilka godzin na efekt. W przypadku Chlorelli u wielu osób wystąpić może trądzik lub wysypka, co jest naturalną reakcją organizmu i świadczy o samooczyszczaniu się z toksyn. Objawy te mijają w ciągu 3-4 dni w sposób samoistny. Podsumowując, algi do picia są bezpiecznymi, naturalnymi suplementami diety, możliwymi do zastosowania również w przypadku osób przewlekle chorych, seniorów, a nawet dzieci.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
- Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Zostaw komentarz