Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 lutego 2025

AlgiAlgi to rośliny, które występują na Ziemi od wieków. Były spożywane jako żywność, a także uważane za lek w prymitywnych czasach życia. Spożywanie przez ludzi niebiesko-zielonych alg takich jak Spirulina i Chlorella to powrót do cywilizacji Azteków z XIV wieku. Obecnie algi występują najczęściej jako suplement diety, są składnikami kosmetyków, a także z powodzeniem wykorzystuje się je w gabinetach kosmetologicznych czy medycyny estetycznej.

Algi – skład i działanie

Ze względu na to, że algi posiadają bardzo dużo zalet (m.in. wysokie stężenie witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i białko), określane są często jako superfood (super żywność). Wyróżniamy różne odmiany alg, gdzie każda z nich ma inne korzyści zdrowotne.

Algi brunatne wykorzystywane są przy takich schorzeniach i chorobach jak:

i szeregu innych.

Z kolei niebiesko-zielone algi bogate są w składniki odżywcze, a także powodują silny wzrost energii u osób, które je przyjmują. W naturalny sposób wspomagają zmniejszyć:

Ten rodzaj alg stosuje się również do leczenia stanów przedrakowych i narośli wewnątrz jamy ustnej. Dodatkowo niebiesko-zielone algi poprawiają pamięć, pracę układu pokarmowego oraz ogólny stan zdrowia. Badania wykazują także, że niebiesko-zielony typ alg ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a także zawiera związki przeciwcukrzycowe.

Przyjrzyjmy się jednak dokładniej korzyściom jakie niosą ze sobą algi. Sprawdźmy dlaczego warto włączyć je do codziennej diety oraz co badania naukowe odkryły do tej pory.

Algi – właściwości i korzyści zdrowotne

Poniżej przedstawiamy sprawdzone i niejednokrotnie udowodnione naukowo właściwości alg.

Algi na odchudzanie

Szczególny wpływ na odchudzanie posiadają algi brunatne, które w swoim składzie zawierają m.in. fukoksantynę. To naturalnie występujący karotenoid (pigment) znaleziony w brązowych algach, który ma znaczenie podczas spalania tłuszczu. Dzieje się to poprzez zwiększenie ekspresji białka termogenina (występuje w błonie mitochondriów brunatnej tkanki tłuszczowej, ma postać kanału jonowego, który przepuszcza jony wodorowe).

W ostatnich latach rosyjscy badacze opublikowali randomizowane badanie (z podwójną ślepą próbą) z grupą kontrolowaną i placebo, w którym po raz pierwszy u ludzi podano fukoksantynę. W badaniu tym oceniano działanie suplementu diety zawierającego fukoksantynę z brązowych alg morskich i olej z pestek granatu. Zbadano 151 otyłych kobiet bez cukrzycy, które brały 600 miligramów ekstraktu zawierającego 2,4 miligramów fukoksantyny. Doprowadziło to do znacznej utraty masy ciała w porównaniu z placebo, podawanego pod koniec badania. Kobiety przyjmujące brązowe algi w postaci suplementów straciły średnio około 6,5 kg w ciągu zaledwie 16 tygodni. Fukoksantyna sprzyja zwiększeniu spoczynkowego wydatku energetycznego, co przekłada się na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej oraz utratę masy ciała. Wpływa również na pozytywne obniżenie wielu markerów nowotworowych, w tym tłuszczu w wątrobie, ciśnienie krwi, triglicerydów i białka C-reaktywnego.

Wspieranie serca algami

Przegląd prac naukowych opublikowanych w 2013 roku potwierdza, że niebiesko-zielone algi mogą chronić przed chorobami układu krążenia i niealkoholowym stłuszczeniem wątroby – chorób, które są jednymi z najbardziej znaczących, jeżeli chodzi o zagrożenie zdrowia w krajach rozwiniętych. Badania wykazały, że zielono-niebieskie algi mogą być skutecznym, naturalnym produktem wpływającym na poprawę profilu lipidowego krwi. Dodatkowo warto je wykorzystywać przy zapobieganiu pojawiania się stanów zapalnych oraz w celu zmniejszenia stresu oksydacyjnego – są to dobrze znane czynniki przyczyniające się do rozwoju m.in. chorób serca. Szczególnie pomocne mogą być zawarte w składzie alg karotenoidy, kwas gamma-linolenowy (GLA), fikocyjanina, błonnik i sterole roślinne (fitosterole) jeżeli chodzi o zapobieganie chorobom serca, jak również choroby niealkoholowe tzw. stłuszczenie wątroby. Dodatkowo w badaniach, które miały na celu zmniejszenie rozwoju płytek miażdżycowych, a także zmniejszenie problemów sercowych, potwierdzono ich skuteczność.

Detoks metali ciężkich – oczyszczanie organizmu

Chlorella jest typem algi, który działa jak naturalny środek chelatujący do usuwania metali ciężkich z organizmu. Oznacza to, że zamyka je w swojej strukturze i w tej postaci usuwa je z ustroju. Oczyszczanie organizmu z toksyn jest ważne dla każdego człowieka. Wysoki poziom ekspozycji na metale ciężkie takie jak m.in. ołów, rtęć, aluminium i arsen, może spowodować ostrą lub przewlekłą toksyczność. To z kolei może prowadzić do pogorszenia się stanu psychicznego, uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, a także organów wewnętrznych. Długotrwała ekspozycja może również prowadzić do poważnych problemów fizycznych, w tym mięśniowych, a także neurologicznych.

Chlorella bioalgi

Jeśli posiadasz w zębach plomby starego typu np. rtęciowe, regularnie jesz ryby, które były narażone na promieniowanie lub regularnie spożywasz produkty spożywcze pochodzące z eksportu (szczególnie niewiadomego pochodzenia), być może w Twoim ciele nagromadzone są metale ciężkie. Ważne jest więc wprowadzić do swojej diety detoks, aby układy organizmu mogły pracować prawidłowo. A także aby zostały z niego usunięte metale ciężkie oraz inne szkodliwe substancje.

Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych algi Chlorella jest to, że owija się ona wokół uporczywych toksyn znajdujących się w naszym organizmie, takich jak np. ołów, kadm, rtęć i uran oraz zabezpiecza przed ich wchłonięciem. Wykazano, że regularne spożywanie Chlorelli zapobiega odkładaniu się metali ciężkich w tkankach i narządach naszego organizmu.

Badania opublikowane w 2009 roku wyraźnie pokazały skutki kadmu i wpływu spożywania Chlorelli na metabolizm. Naukowcy odkryli, że gdy badani byli narażeni na metale ciężkie (kadm), Chlorella przeciwdziałała powstaniu ciężkiego zatrucia metalem i wpływała na zmniejszenie uszkodzenia tkanek, a także jego wchłanianie.

Walka z rakiem

Badania wykazały, że wiele typów alg może spowolnić wzrost komórek nowotworowych. Potwierdzono ich działanie w badaniach, co potencjalnie czyni je naturalnym lekiem na raka. Jednak potrzeba jest więcej badań potwierdzających tę potencjalną zdolność zabijania raka.

Eksperymentalne badania z wykorzystaniem alg wykazały działanie hamujące raka jamy ustnej. Natomiast badania na ludziach wykazały jej zdolność do zwalczania stanów przedrakowych i owrzodzenia jamy ustnej, znanych jako leukoplakia jamy ustnej. Wyniki badań opublikowane w Nutrition and Cancer pokazują, że przyjmując doustnie jeden gram algi Spirulina codziennie przez 12 miesięcy obniżona zostanie leukoplakia jamy ustnej u osób, które żują tytoń. Było to pierwsze badanie u ludzi pokazujące potencjał algi Spirulina w przypadku zapobiegania powstawania raka.

Według Memorial Sloan Kettering, badania pokazują, że Spirulina ma działanie ochronne przed skutkami chemio i radioterapii. W jednym z badań opublikowanym w 2001 stwierdzono, że polisacharydy ze Spiruliny platensis działały jako czynnik ochronny podczas chemioterapii. Oznacza to, że Spirulina może mieć zdolność do ochrony organizmu lub zmniejszenia skutków ubocznych wynikających z chemioterapii. Ponadto, wydaje się również, że posiada ona zdolność ochronną przed radioterapią, czyli może chronić przed działaniem szkodliwego dla zdrowia promieniowania. Badanie sugeruje zastosowanie Spiruliny jako potencjalny dodatek do terapii nowotworowej.

Obniżanie cholesterolu

Badania opublikowane w 2016 roku w Journal of the Science of Food and Agriculture pokazują, że fukosterol (fucosterol) jest sterolem, który można uzyskać z alg. Fukosterol wykazał m.in. naturalne zdolności do obniżania poziomu cholesterolu, wśród wielu innych właściwości prozdrowotnych. Ogólnie, algi są bardzo bogatym źródłem fitosteroli, które mają zdolność zmniejszania poziomu cholesterolu we krwi. W szczególności poprzez skuteczne zmniejszenie cholesterolu LDL (tzw. „zły” cholesterol) podczas podawania ich jako suplement diety. Jak? Fitosterole obniżają absorpcję (wchłanianie) cholesterolu w jelitach.

Spirulina jest bogata w kwasy tłuszczowe, takie jak GLA, aminokwasy, jak również przeciwutleniacze. Badanie przeprowadzone na ludziach, opublikowane w Journal of Medicinal Food pokazały, że Spirulina może pomóc obniżyć podwyższony poziom lipidów (tłuszczów) we krwi u osób z hiperlipidemią przy zespole nerczycowym.

Ból i stany zapalne

Korzyści alg obejmują również zmniejszenie bólu oraz stanów zapalnych. Algi zawierają związki przeciwzapalne, takie jak kwasy tłuszczowe omega 3 oraz chlorofil. W badaniach przeprowadzonych w 2016 roku przyglądnięto się bardziej szczegółowo czerwonej odmianie alg, która znana jest jako bogate, naturalne źródło związków aktywnych biologiczne i farmakologiczne, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i ochronnym na układ trawienny.

Wyniki badań in vitro, opublikowane w Pharmaceutical Biology potwierdziły, że ekstrakty z czerwonych alg (Laurencia obtusa) z morza Śródziemnego wykazywały znaczące działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ponadto okazało się, że algi te posiadają działanie ochronne na układ trawienny, a konkretnie hamują owrzodzenie żołądka do 81,3 procent przy dawkowaniu 50 mg na kilogram. Wcześniejsze badania, z 2015 roku wykazały, że inny rodzaj alg morskich o nazwie Pyropia yezoensis zawiera bardzo dużą ilość białka, co czyni go doskonałym źródłem biologicznie aktywnych peptydów. Ponadto wykazały zdolność do działania jako silny środek przeciwzapalny.

Rozmnażanie komórek macierzystych

U dorosłych, komórki macierzyste znajdują się w całym ciele. Dzielą się w celu uzupełnienia umierających komórek, a także naprawy uszkodzonych. Z biegiem lat komórki macierzyste mają zmniejszoną zdolność regeneracyjną, co przyczynia się do przyspieszonego procesu starzenia.

Na podstawie wcześniejszych badań wykazujących, że algi mogą modulować funkcje odpornościowe, Department of Neurosurgery na University Of South Florida (Uniwersytecie Florydy Południowej) przebadał wpływ ekstraktów z niebiesko-zielonych alg na ludzkich komórkach macierzystych. Wstępne ustalenia wykazały, że ekstrakt etanolowy z Aphanizomenon flos-aquae (gatunek alg trzęsidłowców) może pomóc w rozmnażaniu komórek macierzystych u człowieka.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Janiczek M., Ruprich M., Substancje aktywne pozyskiwane z alg oraz ich zastosowanie w kosmeceutykach, Kosmetologia Estetyczna, 2/2017.
  2. Kępska D., Olejnik Ł., Algi – przyszłość z morza, 11/2014.
  3. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami