Aktualizacja: 2 grudnia 2022
Wiśnia z Barbados to nic innego jak acerola – roślina pochodząca z terenów tropikalnych krajów Ameryki Północnej, Ameryki Środkowej oraz Ameryki Południowej. Za kolebkę jej pochodzenia uznaje się właśnie Barbados, zaś owoce przypominają po części znaną w Polsce wiśnię, stąd nazwa. Acerola znana jest przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C (kwasu askorbinowego).
Spis treści
Wiśnia z Barbados – charakterystyka
Wiśnia z Barbados jest niskim drzewem lub szeroko rozłożystym krzewem osiągającym wysokość przeciętnie 3 metrów. Gałązki są giętkie, pokryte naprzeciwległymi, owalnymi listkami długości 2,5-7 cm. Posiadają ciemnozielony kolor i ostre zakończenie. Wiśnia z Barbados zakwita na różowo lub czerwono, a kwiatki występują w charakterystycznych wiązkach. Roślinę ceni się jednak przede wszystkim ze względu na owoce. Są one małe (1-3 cm) i czerwone, trójdzielne i lekko spłaszczone. Posiadają w środku pestkę, dlatego do złudzenia mogą przypominać wiśnie. Owoce wyróżniają się swoją soczystością i lekko kwaśnym smakiem.
Wiśnia z Barbados potrzebuje do wzrostu specyficznych warunków. Nie lubi kwaśnej gleby, musi być ona jednak żyzna. Roślina preferuje ciepłe stanowiska, najlepiej mające temperaturę 29-30 stopni Celsjusza. Ponadto uwielbia światło, bez względu na to czy będzie ono naturalne czy sztuczne. Acerolę można uprawiać w warunkach domowych – pierwsze owoce pojawiają się średnio po 3-4 latach od momentu posadzenia, o ile warunki są sprzyjające.
Wiśnia z Barbados – skład
Dlaczego wiśnia z Barbados cieszy się tak dużym uznaniem na całym świecie, a jej owoce zaliczane są do superfoods? Przede wszystkim dlatego, że to najlepsze znane aktualnie źródło witaminy C na świecie. Zawartością witaminy C acerola przewyższa nawet natkę pietruszki czy owoce dzikiej róży, uznawane przez wiele lat za kluczowe w tym temacie. Dla porównania, 100 g cytryny zawiera średnio 50 mg kwasu askorbinowego, zaś 100 g wiśni z Barbados – nawet do 2500 mg. Pokrywa to z nawiązką dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej, także w okresie wzmożonego ryzyka infekcji.
Pozostałymi składnikami wiśni z Barbados są:
- witamina A, witamina E, witaminy z grupy B;
- polifenole;
- karotenoidy;
- minerały, w tym żelazo, cynk, wapń, fosfor;
- błonnik pokarmowy.
Składniki te nie tylko wzbogacają dietę, ale i zwiększają biodostępność oraz działanie witaminy C.
Wiśnia z Barbados – właściwości
Witamina C zawarta w aceroli poprawia odporność, wspomaga walkę z infekcjami, pomaga utrzymać odpowiedni potencjał oksydoredukcyjny oraz jest całkowicie naturalnym przeciwutleniaczem. Uszczelnia naczynia krwionośne, przeciwdziała starzeniu się tkanek i stymuluje proces syntezy kolagenu. To z kolei wpływa pozytywnie na zdrowie stawów i kości oraz kondycję skóry.
Karotenoidy zwalczają nadmiar wolnych rodników, wspierają prawidłowe widzenie oraz wpływają pozytywnie na czynność całego układu nerwowego. Polifenole są jednymi z cenniejszych antyoksydantów. Dodatkowo zmniejszają intensywność alergii, obniżają ciśnienie tętnicze oraz regulują poziom cukru we krwi. Składniki mineralne regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, a każdy z pierwiastków pełni także szereg innych, specyficznych dla siebie funkcji. Przykładowo, cynk przyspiesza gojenie się ran i wspiera skórę, zaś żelazo poprawia parametry krwi.
Regularna suplementacja aceroli sprawia, że nie tylko czujemy się lepiej i wykazujemy mniejszą tendencję do różnego rodzaju infekcji. Efekty widzimy bowiem również w odniesieniu do skóry i włosów. Każdego ranka budzimy się pełni energii i nie mamy problemów z bezsennością. Oczywiście ważne jest, aby acerolę spożywać regularnie i dbać o pozostałe aspekty życia (w tym unikanie stresu czy regularną aktywność fizyczną).
Wiśnia z Barbados – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniami do suplementacji wiśni z Barbados są: alergia lub nadwrażliwość na acerolę, niektóre choroby nerek i niektóre choroby wątroby. Zmagając się z problemami zdrowotnymi dotyczącymi tych narządów suplementację warto skonsultować z lekarzem. Ciąża i młody wiek nie są przeciwwskazaniami do suplementacji wiśni z Barbados.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
- Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
- Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zostaw komentarz