Kolagen do picia
Kolagen do picia

Suszona acerolaSuszona acerola sprzedawana jest najczęściej w formie kapsułek do codziennego połykania. Jej systematyczne przyjmowanie wywiera korzystne, wielokierunkowe działanie na organizm, przede wszystkim w aspekcie wzmacniania odporności, ale nie tylko. Co warto wiedzieć o tym wyjątkowym suplemencie diety?

Suszona acerola – co to jest?

Malpigia granatolistna, nazywana potocznie acerolą lub wiśnią z Barbadosu, to pochodząca z Wysp Kanaryjskich roślina o niezwykle interesujących i cennych właściwościach prozdrowotnych. Dotychczasowe doniesienia o aceroli przedstawiają jej owoc oraz liście jako surowiec bogaty w karotenoidy (np. luteinę, β-karoten), związki polifenolowe (kwasy hydroksycynamonowe i flawonoidy), feofitynę oraz pochodne chlorofilu, które mogą pełnić rolę naturalnych nutraceutyków.

Acerola pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki Środkowej, a jej zasięg terytorialny obejmuje dodatkowo południowe obszary Ameryki Północnej, Amerykę Środkową, północne obszary Ameryki Południowej oraz Wyspy karaibskie. Porasta doliny rzek w ciepłych i suchych lasach tropikalnych, wyróżniających się dużą żyznością. W warunkach naturalnych przybiera postać niewielkiego, wiecznie zielonego drzewka o owalnych, zielonych liściach. Rośnie maksymalnie do 2-3 metrów i często uprawiana jest jako roślina żywopłotowa. Drzewka te są najbardziej znane ze swoich czerwonych, pestkowych owoców o żółtym miąższu, podobne kształtem i wielkością do owoców wiśni.

Owoce aceroli mogą być przerabiane na soki, wytłoki, konfitury, nalewki, przetwory i wiele innych produktów spożywczych, chętnie kupowanych przez ludzi na całym świecie. Ogromną popularnością cieszy się również suszona acerola, która jest porcjowana i pakowania w rozpuszczalne osłonki, które w układzie pokarmowym człowieka znikają i uwalniają swoją cenną zawartość. Są to właśnie suplementy diety, czyli acerola w kapsułkach.

Suszona acerola – skład i właściwości zdrowotne

W składzie aceroli znaleźć można m.in.:

Acerola znana jest jednak z ponadprzeciętnej zawartości witaminy C. Już w 100 g może zawierać jej aż do 4500 mg, co zależy głównie od warunków uprawy i jej lokalizacji. Rezultaty związane z systematyczną suplementacją można przedstawić następująco:

  • poprawa odporności, m.in. poprzez zwiększanie produkcji przeciwciał i intensyfikacje działania komórek immunologicznych;
  • zmniejszanie poziomu wolnych rodników tlenowych i tym samym również stresu oksydacyjnego, a co się z tym wiąże – profilaktyka chorób cywilizacyjnych, takich jak depresja, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia odporności, alergie;
  • łagodzenie przewlekłych biegunek, poprawa trawienia;
  • zwiększanie apetytu;
  • poprawa naturalnej syntezy kolagenu, a więc wpływ na kondycje skóry, w tym także przyspieszanie gojenia się ran i uszkodzeń tkankowych;
  • zwiększanie przyswajania żelaza, a więc profilaktyka anemii z niedoboru żelaza;
  • zwiększanie wydzielania moczu, co wpływa korzystnie na zdrowie dróg moczowych i zmniejsza ryzyko infekcji moczowych;
  • tonizacja organizmu.

Taka suplementacja może być stosowana przez każdego człowieka, jest jednak szczególnie rekomendowana w okresie jesienno-zimowym, seniorom, sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, a także przy anemiach. Sprawdzi się bardzo dobrze w przypadku pacjentów z niedożywieniem, zaburzeniami trawienia, chorobami sercowo-naczyniowymi, depresją oraz przewlekłym zmęczeniem.

Suszona acerola – jaką wybrać?

Przykładem polecanego i bezpiecznego suplementu diety jest suszona acerola organiczna bioalgi. W jednej kapsułce znajduje się 705,88 mg ekstraktu z aceroli. Opakowanie zawiera 120 kapsułek, co zapewnia możliwość nieprzerwanej, systematycznej suplementacji przez okres 4 miesięcy. Produkt nie jest testowany na zwierzętach, nie zawiera GMO i sztucznych konserwantów. Jego jakość potwierdzają inni konsumenci – z łatwością można zapoznać się z ich opiniami, co zresztą powinno się zrobić zawsze przed zakupem suplementu diety.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
  2. Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
  3. Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
  4. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami