Kolagen do picia
Kolagen do picia

Sok z aceroliSok z aceroli jest cenionym suplementem diety zaliczanym do grona superfoods, znanym przede wszystkim z bardzo wysokiej zawartości witaminy C. Szacuje się, że jest to wręcz jedno z najbogatszych na świecie źródeł kwasu askorbinowego. Wszechstronne właściwości aceroli sprawiają, że sok pozyskiwany z jej owoców cieszy się rosnącą popularnością w wielu krajach, w tym również w Polsce. Do głównych możemy zaliczyć wzmacnianie odporności, korzystny wpływ na kondycję ścian naczyń krwionośnych czy działanie antyoksydacyjnie.

Sok z aceroli – działanie

Sok z aceroli znany jest przede wszystkim ze swojego silnego działania antyoksydacyjnego oraz ze wzmacniania odporności, a wszystko to przez wysoką zawartość witaminy C. Udowodniono, że neutralizuje on wolne rodniki tlenowe i tym samym wyraźnie zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, alergie, depresja, demencja czy schorzenia dermatologiczne o charakterze przewlekłym. Dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz a reguluje poziom cholesterolu LDL w organizmie, którego nadmiar negatywnie wpływa zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy. Systematyczna suplementacja witaminy C oraz produktów bogatych w tę witaminę zmniejsza częstotliwość infekcji w ciągu roku – zarówno infekcji bakteryjnych, jak również infekcji wirusowych czy grzybiczych.

Sok z aceroli jest też rekomendowany wszystkim osobom dbającym o swoją urodę i dobre samopoczucie. Głównie z tego względu, że witamina C jest niezbędna do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu, podstawowego białka budulcowego niemal wszystkich tkanek organizmu. Kolagen odpowiada za wytrzymałość i stabilność ścięgien, więzadeł, skóry, narządów wewnętrznych oraz naczyń krwionośnych. Dzięki niemu skóra jest elastyczna, jędrna i odporna na uszkodzenia pochodzące z zewnątrz. Ponadto reguluje samopoczucie i zmniejsza ewentualne ryzyko stanów depresyjnych czy wahań nastroju. W związku z tym, że witamina C wpływa na efektywniejsze produkowanie kolagenu w organizmie, suplementacja soku z aceroli jest wskazana osobom w okresie rekonwalescencji po różnorodnych urazach i kontuzjach. Przykładowo, po złamaniach kości czy zerwaniach więzadeł wyraźnie przyśpiesza procesy gojenia.

Jaki sok z aceroli wybrać?

Kupując sok z aceroli, warto zwracać uwagę na to, aby znajdował się on w ciemnej i szklanej buteleczce. Powinien mieć też całkowicie naturalny i prosty skład – im mniej składników, tym lepiej. Tak naprawdę najlepszą jakością cieszy się 100% sok z aceroli, wzbogacony ewentualnie witaminami czy związkami mineralnymi. Z całą pewnością przeciwwskazane są sztuczne i chemiczne substancje konserwujące i barwiące czy substancje zapachowe. Produkt powinien posiadać oznaczenie braku testowania na zwierzętach oraz braku GMO. Jeśli wybrany produkt spełnia powyższe wymagania, można uzupełniająco przeczytać opinie innych konsumentów na jego temat. W dobie Internetu nietrudno je znaleźć na różnorodnych stronach, forach, w miejscach przeznaczonych do wystawiania opinii.

Jak pić sok z aceroli?

W suplementacji soku z aceroli tak naprawdę najważniejsza jest systematyczność. Jeśli mamy już wybrany i zakupiony produkt wysokiej jakości, kluczową kwestią jest codzienne przyjmowanie go zgodnie z zaleceniami producenta. Takie wskazówki zawsze znajdują się na opakowaniu suplementu bądź na ulotce dołączonej do niego. Nie ma tutaj większego znaczenia, czy sok z aceroli pijemy z rana, w ciągu dnia czy może wieczorem. Z reguły jednak większość producentów rekomenduje przyjmowanie soku z aceroli dwukrotnie w ciągu dnia w dawce około 25 ml, najlepiej pół godziny przed spożyciem posiłku.

Sok z aceroli – przeciwwskazania

Sok z aceroli jest naturalnym suplementem diety i rekomendowanym do systematycznego spożywania w większości przypadków. Nie zawsze jednak sprawdzi się idealnie, ponieważ występują przeciwwskazania do jego przyjmowania. Kluczowymi są:

W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym bądź z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Olędzki R., Acerola — zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
  2. Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
  3. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami