Aktualizacja: 12 listopada 2022
Acerola na przeziębienie to jeden z najlepszych suplementów diety, po który można sięgnąć w okresie jesienno-zimowym czy przy jakichkolwiek spadkach odporności. Nie jest tajemnicą, że to właśnie witamina C wchodzi w skład najlepszych związków poprawiających odporność. A jej najbogatszym źródłem jest właśnie acerola – egzotyczne, niewielkie owoce pochodzące z Ameryki Środkowej.
Spis treści
Acerola – skład
Głównym i najcenniejszym składnikiem aceroli jest witamina C (inaczej: kwas askorbinowy). Co więcej, uznaje się, że jest ona najbogatszym źródłem na świecie tej witaminy. W zależności od nasłonecznienia uprawy, rodzaju gleby i gatunku aceroli, w 100 gramach owoców może znajdować się nawet do 2500 mg witaminy C. Dla porównania, popularna cytryna posiada w 100 gramach zaledwie 53 mg, zaś owoce dzikiej róży (również uznawane za cenne źródło) do około 2000 mg. Do pozostałych składników aceroli zaliczamy:
- witaminę A, witaminę K, witaminę E;
- witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B6;
- składniki mineralne, w tym cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód;
- NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe);
- błonnik pokarmowy;
- karotenoidy;
- antocyjany.
Osoby, które chcą suplementować witaminę C i wzmocnić swoją odporność, jak również przyspieszyć rekonwalescencję podczas infekcji, jednocześnie dostarczając innych cennych związków do organizmu, powinny zdecydować się na suplementację aceroli.
Acerola na przeziębienie – działanie
Duże ilości witaminy C zawarte w owocach aceroli poprawiają czynność całego układu immunologicznego. Przede wszystkim neutralizuje nadmiar wolnych rodników tlenowych będących przyczyną stresu oksydacyjnego i jednocześnie zwiększających ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie tętnicze, depresja, otyłość, schorzenia neurodegeneracyjne czy nowotwory. Najbardziej znanym, a zarazem tradycyjnym zastosowaniem witaminy C jest profilaktyka oraz leczenie przeziębienia i grypy. W trakcie licznych badań udowodniono, że regularna suplementacja nie tylko wpływa na częstość zachorowań, ale może w umiarkowanym stopniu skracać i łagodzić przebieg przeziębienia. Efekt ten był wyrażony silniej u dzieci niż u osób dorosłych, jednak miał miejsce bez względu na wiek.
Dodatkowo w składzie aceroli znajdują się inne antyoksydanty, witaminy i minerały, które także nie pozostają bez wpływu na układ odpornościowy. Przykładowo, cynk stymuluje i przyspiesza dojrzewanie limfocytów T (jednych z najważniejszych komórek odpornościowych), natomiast karotenoidy wzmacniają całokształt odpowiedzi immunologicznych.
Podsumowując, suplementacja aceroli zmniejsza częstotliwość występowania przeziębienia i grypy poprzez stymulację układu immunologicznego oraz poprawę odporności ustroju. Dodatkowo przyspiesza powrót do zdrowia i łagodzi objawy grypy, jeśli te już wystąpią.
Acerola na przeziębienie – jak suplementować?
Aby chronić się przed wystąpieniem przeziębienia oraz łagodzić jego objawy należy przyjmować acerolę zgodnie z zaleceniami producenta, czyli zazwyczaj w ilości 2 kapsułek dziennie. Taka dawka jest w stanie dostarczyć do organizmu około 1400 mg sproszkowanych owoców aceroli bogatych w wyżej wymienione składniki. Aby osiągnąć zaplanowany efekt zdrowotny suplementacja musi być jednak regularna. Przyjęcie 2 kapsułek wyłącznie pierwszego dnia przeziębienia nie wpłynie szczególnie na jego przebieg. Jednak stała suplementacja wywiera już trwałe, korzystne efekty i jest całkowicie bezpieczna ze względu na swoją naturalność.
Acerola na przeziębienie – przeciwwskazania
Nawet chcąc chronić się przed przeziębieniem i łagodzić jego objawy, acerola nie może być suplementowana przez każdego. Dobrą informacją jest jednak to, że jedynym przeciwwskazaniem jest nadwrażliwość na owoce aceroli. Kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci czy seniorzy z powodzeniem mogą cieszyć się jej korzystnymi właściwościami. Osoby przewlekle chore, przyjmujące na stałe jakiekolwiek leki powinny skonsultować się z lekarzem, ponieważ witamina C może wchodzić w interakcję z niektórymi składnikami aktywnymi leków.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
- Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
- Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash. International Journal of Science and Research, 2012.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zostaw komentarz