Aktualizacja: 1 maja 2022
Rzeżucha zwana jest również pieprzycą siewną. Pochodzi z regionów Afryki i Azji. W Europie zasłynęła przede wszystkim ze względu na swoje działanie lecznicze, stąd też wykorzystywana była głównie do celów medycznych. Dziś w dużej mierze stanowi element dekoracyjny wielu stołów i kojarzy się z Wielkanocą. Jednak z rzeżuchy można utworzyć coś więcej niż tylko dekorację. Z racji swoich właściwości może stanowić również zdrowy składnik kanapek. Do jakich celów można ją jeszcze wykorzystać? Jakie właściwości lecznicze posiada ta roślina? Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.
Spis treści
Rzeżucha – charakterystyka
Rzeżucha należy do rodziny roślin kapustowatych i określa się ją mianem rośliny przyprawowej. Wysiewa się ją najczęściej na Wielkanoc. Najlepiej jest jednak pamiętać o niej przez cały rok, bowiem jest ona źródłem:
- witaminy A;
- witaminy C;
- witamin z grupy B;
- witaminy E;
- kwasu foliowego;
- składników mineralnych jak magnez, wapń, jod, żelazo czy potas;
- antyoksydantów;
- błonnika.
Jakie właściwości wykazuje rzeżucha?
Lecznicze właściwości rzeżuchy odkryto już wiele wieków temu. Posiada ona działanie obniżające poziom cukru we krwi, a znajdujące się w niej składniki mineralne warunkują prawidłową pracę trzustki. Ponadto wykazuje działanie oczyszczające organizm, zwiększa apetyt i wspomaga procesy trawienne. Działa moczopędnie, wspomagając pracę nerek. Warto jednak pamiętać, aby nie korzystać z niej w nadmiarze, ponieważ może wywołać stany zapalne pęcherza. Ze względu na zawartość w swoim składzie wapnia wzmacnia kości i zęby. Z tego względu polecana jest osobom z osteoporozą.
Rzeżucha wykazuje też właściwości upiększające. Dzięki obecnej w niej siarce doskonale wpływa na kondycję włosów i skóry. Wysoki poziom siarczanów w rzeżusze sprawia, że posiada działanie odkażające i oczyszczające. Zaleca się ją więc w pielęgnacji skór problematycznych o podłożu trądzikowym. Dzięki zawartości witaminy C działa też rozjaśniająco na skórę oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Rzeżuchę można więc stosować w przypadku przebarwień skóry takich jak np. piegi.
Zastosowanie rzeżuchy
Rzeżucha ze względu na swoje właściwości wpływa na poprawę zdrowia i urody. Swoje zastosowanie znajduje najczęściej w kuchni.
1. Dla zdrowia
Rzeżucha dzięki swoim szerokim właściwościom znalazła zastosowanie w medycynie ludowej. Spożywana w postaci kiełków pomocna jest osobom z cukrzycą, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Ponadto zaleca się jej spożywanie przez chorych na anemię. Dzięki obecności w składzie rzeżuchy żelaza i innych związków mineralnych, uzupełnia niedobory niezbędnych składników odżywczych. Ponadto usprawnia pracę nerek i oczyszcza organizm poprzez działanie moczopędne. Reguluje oraz usprawnia procesy trawienia, działania odkażająco na jamę ustną i cały układ trawienny.
2. Dla urody
Właściwości rzeżuchy wykorzystuje się także w kosmetyce. Spożywana w formie soku wpływa na stan włosów i skóry. Wykonany z tej rośliny tonik, poprzez obecność siarki, leczy zmiany chorobowe takie jak trądzik pospolity, a witamina C rozjaśnia nieestetyczne przebarwienia. Pozostałe witaminy odżywiają skórę i działają napinająco.
3. W kuchni
Rzeżucha stanowi zdrowy dodatek do kanapek. Ze względu na swój wyrazisty smak stanowi przyprawę dla wielu potraw, sałatek, zup, sosów, surówek, a nawet masła.
Ile rośnie rzeżucha? Nasiona rzeżuchy potrzebują około 5-6 dni żeby wykiełkować i na tyle urosnąć, aby można było je wykorzystać.
Podsumowanie
Rzeżucha zazwyczaj jest wysiewana na Święta Wielkiej Nocy. Głównie z tego względu, że stanowi symbol odrodzenia, nadziei i nowego życia, a także zwiastuje energię i wiosnę. Warto jednak pamiętać o tej cennej roślinie przez cały rok. Nie dość, że rzeżuchę łatwo jest wyhodować samodzielnie w domu, to jest ona bogatym źródłem wielu odżywczych składników.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.
Uwielbiam! Nie wiedziałam, że ma aż tyle takich pożytecznych cech! Rzeczywiście powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok, a nie tylko w okresie Wielkanocy.
A ja uwielbiam smak rzeżuchy. Jadam na kanapkę z nabiałem czy łososiem. U mnie stoi na parapecie w kuchni. Obcinam sobie troche i kładę na kanapki. Czasami też jadam kiełki. Ostatnio widziałam w Lidlu już wysiane pudełeczka z rzeżuchą. Nawet się zastanawiałam czy to tak samo zdrowe jak domowe…
sadzimy, jemy, fajny lekko pikantny smak 🙂
Z tym dodatkiem d kanapek to nie wiem 🙂 Próbowałem kiedyś jeść i specjalnych właściwości smakowych to ona nie miała 😀