Aktualizacja: 21 kwietnia 2025
Konfitura z płatków róż cieszy się ogromną popularnością i wciąż uznawana jest za jedną z najbardziej luksusowych. Dodaje się ją do pączków, wypieków, naleśników, owsianek, gofrów. Ma charakterystyczny, słodki, delikatny smak i kwiatowy zapach, dlatego jest lubiana zarówno przez osoby dorosłe, jak i przez dzieci. Z łatwością można przygotować ją samodzielnie w domu, jednak wykorzystując do tego starannie wyselekcjonowane róże – nie każda odmiana nadaje się bowiem do jedzenia.
Spis treści
Konfitura z płatków róż – przepis
Na konfitury nadają się wyłącznie płatki róż niepryskanych, najlepiej uprawianych we własnym ogródku, aby mieć co do tego pewność. Ewentualnie można wykorzystać te kupione w sklepie zielarskim. Jadalne płatki róży to róża damasceńska, róża stulistna i róża galicyjska. Przy zbieraniu obowiązuje zasada usuwania ze wszystkich płatków kwiatowych białej części u nasady, ponieważ nadaje ona konfiturom goryczy.
Przykładowy przepis:
- około 300 g płatków dzikiej róży;
- 400 g cukru (może to być zarówno cukier puder, jak i zwykły cukier biały);
- 3 łyżki soku z cytryny.
Płatki róży dokładnie myjemy i odstawiamy do wyschnięcia, rozkładając je tak, aby nie leżały warstwami na sobie. Następnie przekładamy je do naczynia, zasypujemy cukrem i dolewamy soku z cytryny. Całość ucieramy blenderem przez około 10-15 minut, do momentu uzyskania stosunkowo gładkiej masy. Przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoików, a następnie szczelnie zakręcamy. Jeśli nie planujemy zużyć jej w ciągu najbliższych dni, słoiki warto dodatkowo pasteryzować, wydłużając tym samym ich trwałość. Pasteryzacja to od dawna stosowany sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 stopni C. Polega na podgrzewaniu zakręconych słoików w wodzie lub piekarniku. Dzięki działaniu wysokiej temperatury zawartość słoików zachowuje wartości odżywcze, jednocześnie nie tracąc smaku. Pasteryzacja powinna trwać około pół godziny. Z powyższego przepisu uzyskamy jeden słoik konfitury z róży.
Gotowana konfitura z płatków róż
Istnieją również przepisy wymagające gotowania płatków róż na wolnym ogniu. Wówczas umyte i osuszone płatki kwiatów pozbawione białych, gorzkich części umieszcza się w rondelku z wodą i sokiem z cytryny. Przykładowe proporcje obejmują 500 g płatków róż na 2,5 szklanki cukru oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Kwiaty gotujemy przez około 5 minut na wolnym ogniu, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i skręcając ogień, gotujemy na małym palniku jeszcze przez około pół godziny. Reszta postępowania jest taka sama jak w przepisie wyżej.
Zobacz również: Dżemy, konfitury, powidła – czym się różnią?
Czy konfitura z płatków róż jest zdrowa?
Konfitura z płatków róż jest produktem naturalnym, domowym i wspierającym dietę, ponieważ róże są źródłem takich substancji odżywczych jak m.in. witamina C, witamina E, flawonoidy, antocyjany oraz innych antyoksydanty. Z tego względu jest tak chętnie rekomendowana w przypadku wspomagania leczenia chorób infekcyjnych, w tym zwłaszcza grypy i przeziębienia.
Udowodniono, że płatki róż wykorzystywane w gastronomii mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Należy jednak pamiętać, że w konfiturze znajduje się spora ilość cukru, którego jednak powinniśmy w nadmiarze unikać. Dlatego nie jest zalecane spożywanie takiej konfitury w nadmiernych ilościach i często. Jednak stosowana sporadycznie, będzie bardzo smacznym i zdrowym uzupełnieniem podstawowej diety.
Konfitura z płatków róż – jak jeść?
Konfiturę z płatków róż można jeść na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się pączki nadziewane właśnie tym produktem. Wykorzystuje się go również do naleśników, gofrów, babeczek, wszelkich ciastek i innych wypieków. Niektóre osoby dodają odrobinę do owsianek, jogurtów, maślanki, a nawet herbaty (zwłaszcza w okresie jesiennym). Tak naprawdę z konfitury z płatków róż można przyrządzać różnego rodzaju desery.


Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- https://beszamel.se.pl/przepisy/przetwory/konfitura-z-platkow-rozy-dobry-przepis-na-konfiture-rozana-re-gFLC-4CZY-aJCN.html.
- Mrowiec J., Domowe przetwory. Dżemy, konfitury, marmolady, Wydawnictwo RM, 2023.
Zostaw komentarz