Aktualizacja: 28 marca 2025
Peptyd YY (PYY) jest istotnym białkiem w organizmie każdego człowieka, pełniącym kluczową rolę zwłaszcza w procesach trawiennych oraz w utrzymaniu wysokiego metabolizmu. Nazywa się go neuropeptydem anoreksygenicznym, ponieważ pobudza neurony do uwalniania odpowiednich substancji, które z kolei zmniejszają apetyt.
Peptyd YY – charakterystyka
Peptyd YY jest białkiem składającym się z 36 aminokwasów, o budowie zbliżonej do neuropeptydu Y i polipeptydu trzustkowego. Jest produkowany i wydzielany przez wyspecjalizowane komórki L, umiejscowione w największej ilości w obrębie dwunastnicy, w dalszej części jelita cienkiego i w jelicie grubym. Pod względem budowy chemicznej peptyd YY zawdzięcza swoją nazwę resztom tyrozynowym na obu, C i N końcach. Posiada charakterystyczną U–kształtną strukturę IV-rzędową, którą tworzą: II typ helisy proliny zbudowanej z reszt aminokwasowych 1-8 oraz α-helisa utworzona z reszt 15-32. Cztery ostatnie C- końcowe aminokwasy znajdują się w elastycznej pętli.
Fizjologia peptydu YY
Wydzielanie PYY jest wprost proporcjonalne do kaloryczności spożytego posiłku. Uważa się, że lipidy i węglowodany są stymulatorami wydzielania PYY. Stężenie jego wzrasta już po 15 minut po jedzeniu, z kolei po 1 godzinie osiąga maksimum i zostaje podwyższone przez kolejne 6 godzin.
Stężenie peptydu YY osiąga najniższe wartości z samego rana i wzrasta po każdym posiłku, zależnie od wartości kalorycznej spożytego pokarmu. Ostatnimi czasy wykazano, że omawiany związek jest głównym czynnikiem hamującym apetyt po posiłku. Za jego syntezę i wydzielanie odpowiadają w dużej mierze czynniki humoralne i nerwowe, a także miejscowe, takie jak perystaltyka i obecność składników pokarmowych w świetle jelita.
Ciekawostką jest, że znacząco silniejsze pobudzenie wydzielania peptydu YY obserwuje się po posiłku składającym się z tłuszczów niż białka czy węglowodanów.
Peptyd YY – funkcje
Peptyd YY obniża łaknienie poprzez hamowanie motoryki jelit. Jako że zmniejsza apetyt, korzystnie wpływa na leczenie nadwagi i otyłości oraz zespołu metabolicznego. Pomaga też utrzymać prawidłową masę ciała u osób zdrowych. Uwalnianie tego związku zachodzi pod wpływem bodźców pokarmowych, które indukują sygnały przesyłane przez zakończenia aferentnych włókien nerwu błędnego do ośrodków pokarmowych w podwzgórzu. Udowodniono również, że podwyższenie uwalniania peptydu YY wywołuje spadek stężenia greliny (hormon białkowy odpowiadający za uczucie głodu), co dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia apetytu. Działanie peptydu YY można w skrócie przedstawić następująco:
- hamowanie sekrecji kwasu solnego i hamowanie opróżniania żołądka;
- hamowanie czynności wydzielniczej trzustki;
- wydłużenie pasażu treści pokarmowej na drodze jama ustna-jelito ślepe;
- hamowanie uwalniania reniny;
- obniżenie współczynnika filtracji kłębuszkowej;
- działanie wazokonstrykcyjne oraz wzrost ciśnienie skurczowego i rozkurczowego.
Uważa się jednak, że peptyd YY kryje w sobie znacznie więcej tajemnic wymagających zgłębienia. Dlatego też związek wciąż poddaje się coraz nowszym badaniom i obserwacjom.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Golonko A., Ostrowska L., Waszczeniuk M., Adamska E., Wilk J., Wpływ hormonów jelitowych i neuroprzekaźników na uczucie głodu i sytości, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013 tom 4, nr 2, 90–99.
- Bobińska K., Szemraj J., Pietras T., Zboralski K., Gałecki P., Neuropeptyd Y – budowa, receptory, działanie i miejsce w psychiatrii, Psychiatria Polska,
Zostaw komentarz