Sok z aceroli jest cenionym suplementem diety zaliczanym do grona superfoods, znanym przede wszystkim z bardzo wysokiej zawartości witaminy C. Szacuje się, że jest to wręcz jedno z najbogatszych na świecie źródeł kwasu askorbinowego. Wszechstronne właściwości aceroli sprawiają, że sok pozyskiwany z jej owoców cieszy się rosnącą popularnością w wielu krajach, w tym również w Polsce. Do głównych możemy zaliczyć wzmacnianie odporności, korzystny wpływ na kondycję ścian naczyń krwionośnych czy działanie antyoksydacyjnie.
Spis treści
Sok z aceroli – działanie
Sok z aceroli znany jest przede wszystkim ze swojego silnego działania antyoksydacyjnego oraz ze wzmacniania odporności, a wszystko to przez wysoką zawartość witaminy C. Udowodniono, że neutralizuje on wolne rodniki tlenowe i tym samym wyraźnie zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, alergie, depresja, demencja czy schorzenia dermatologiczne o charakterze przewlekłym. Dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz a reguluje poziom cholesterolu LDL w organizmie, którego nadmiar negatywnie wpływa zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy. Systematyczna suplementacja witaminy C oraz produktów bogatych w tę witaminę zmniejsza częstotliwość infekcji w ciągu roku – zarówno infekcji bakteryjnych, jak również infekcji wirusowych czy grzybiczych.
Sok z aceroli jest też rekomendowany wszystkim osobom dbającym o swoją urodę i dobre samopoczucie. Głównie z tego względu, że witamina C jest niezbędna do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu, podstawowego białka budulcowego niemal wszystkich tkanek organizmu. Kolagen odpowiada za wytrzymałość i stabilność ścięgien, więzadeł, skóry, narządów wewnętrznych oraz naczyń krwionośnych. Dzięki niemu skóra jest elastyczna, jędrna i odporna na uszkodzenia pochodzące z zewnątrz. Ponadto reguluje samopoczucie i zmniejsza ewentualne ryzyko stanów depresyjnych czy wahań nastroju. W związku z tym, że witamina C wpływa na efektywniejsze produkowanie kolagenu w organizmie, suplementacja soku z aceroli jest wskazana osobom w okresie rekonwalescencji po różnorodnych urazach i kontuzjach. Przykładowo, po złamaniach kości czy zerwaniach więzadeł wyraźnie przyśpiesza procesy gojenia.
Jaki sok z aceroli wybrać?
Kupując sok z aceroli, warto zwracać uwagę na to, aby znajdował się on w ciemnej i szklanej buteleczce. Powinien mieć też całkowicie naturalny i prosty skład – im mniej składników, tym lepiej. Tak naprawdę najlepszą jakością cieszy się 100% sok z aceroli, wzbogacony ewentualnie witaminami czy związkami mineralnymi. Z całą pewnością przeciwwskazane są sztuczne i chemiczne substancje konserwujące i barwiące czy substancje zapachowe. Produkt powinien posiadać oznaczenie braku testowania na zwierzętach oraz braku GMO. Jeśli wybrany produkt spełnia powyższe wymagania, można uzupełniająco przeczytać opinie innych konsumentów na jego temat. W dobie Internetu nietrudno je znaleźć na różnorodnych stronach, forach, w miejscach przeznaczonych do wystawiania opinii.
Jak pić sok z aceroli?
W suplementacji soku z aceroli tak naprawdę najważniejsza jest systematyczność. Jeśli mamy już wybrany i zakupiony produkt wysokiej jakości, kluczową kwestią jest codzienne przyjmowanie go zgodnie z zaleceniami producenta. Takie wskazówki zawsze znajdują się na opakowaniu suplementu bądź na ulotce dołączonej do niego. Nie ma tutaj większego znaczenia, czy sok z aceroli pijemy z rana, w ciągu dnia czy może wieczorem. Z reguły jednak większość producentów rekomenduje przyjmowanie soku z aceroli dwukrotnie w ciągu dnia w dawce około 25 ml, najlepiej pół godziny przed spożyciem posiłku.
Sok z aceroli – przeciwwskazania
Sok z aceroli jest naturalnym suplementem diety i rekomendowanym do systematycznego spożywania w większości przypadków. Nie zawsze jednak sprawdzi się idealnie, ponieważ występują przeciwwskazania do jego przyjmowania. Kluczowymi są:
- zaawansowane i niewyrównane choroby nerek;
- alergia na acerolę;
- zaburzenia metabolizmu żelaza (np. talasemia).
W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym bądź z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.


Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Olędzki R., Acerola — zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
- Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zostaw komentarz