Kolagen do picia
Kolagen do picia

Syrop z cebuli to skuteczny, naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i poprawę odporności, znany już naszym babciom i prababciom. Istnieje wiele różnych wersji tego przepisu, jednak podstawowymi składnikami zawsze będzie cebula i miód naturalny (ewentualnie cukier). Jak przygotować taki syrop i jakie wykazuje działanie? Warto to wiedzieć!

Syrop z cebuli – przepis

Klasyczny przepis na syrop z cebuli obejmuje jedynie 2 składniki:

  • miód (lub cukier);
  • cebulę pokrojoną w plasterki lub kostkę.

Mając przygotowane składniki, wystarczy wziąć szklany słoik, a następnie warstwowo układać miód i cebulę, aż do całkowitego wypełnienia słoika. Ostatnią warstwą powinien być miód. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, suche miejsce na co najmniej 12 godzin, najlepiej jednak na 24 godziny. Po tym czasie cebula w kontakcie z węglowodanami puści soki, w efekcie czego miód stanie się wartościowym syropem. Wystarczy wyjąć cebulę, a miód z jej sokami podawać jako środek leczniczy. Jeśli stosowany był klasyczny, biały cukier, w słoiku powstaje lepka, gęsta ciecz, będąca właściwym syropem.

Podstawowy przepis można modyfikować na wiele sposobów. Wystarczy dokładać kolejne warstwy w słoiku z wykorzystaniem wybranych, naturalnych surowców roślinnych. Może to być warstwa sprasowanego lub pokrojonego w plasterki czosnku, imbiru, goździków, pomarańczy, cytryny, a nawet ziół (np. oregano). Chcąc polepszyć smak syropu, można postawić na warstwę owoców, np. malin, które w kontakcie z miodem lub cukrem puszczą sporo soków. Wszystkie te produkty są uznawane za naturalne antybiotyki i stanowią skarbnicę cennych składników odżywczych oraz biologicznie aktywnych.

Zobacz również: Naturalne metody na przeziębienie i grypę.

Syrop z cebuli – działanie

Syrop z cebuli stosowany systematycznie np. w okresie choroby i wzmożonych infekcji (sezon grypowy) ma wielokierunkowe, korzystne działanie. Intensywnie wzmacnia układ immunologiczny, wspierając walkę zarówno z infekcjami wirusowymi, jak i pasożytniczymi czy bakteryjnymi. Szczególnie dobre efekty widać przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Syrop z cebuli łagodzi bóle gardła, działa wykrztuśnie i udrażnia drogi oddechowe, przez co zatoki nie są już zatkane i możliwe staje się swobodne oddychanie.

Zobacz również: Domowe sposoby na ból gardła.

Może również wspomóc trawienie, jednak ze względu na zawartość cebuli nie każdy może sięgać po takie rozwiązanie. Przeciwwskazaniami będzie choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz silny refluks. Także osoby z zespołem jelita drażliwego mogą po spożyciu syropu z cebuli odczuwać dyskomfort i ból brzucha. W innych przypadkach produkt spotęguje syntezę soku trawiennego, co będzie mieć bardzo dobre rezultaty.

Syrop z cebuli wykazuje działanie przeciwzapalne oraz może obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi. Ta frakcja cholesterolu jest silnym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza nadwagi i otyłości, nadciśnienia tętniczego, depresji czy miażdżycy.

Syrop z cebuli dla dzieci

Syrop z cebuli może być podawany dzieciom, jednak nie młodszym niż w wieku 2 lat. W razie wątpliwości lub przy przewlekłych problemach zdrowotnych najlepiej mimo wszystko skonsultować się z lekarzem pediatrą. Także dawka syropu powinna być odpowiednio mniejsza, niż ma to miejsce przy osobach dorosłych.

Zobacz również: Domowy syrop na wzmocnienie dla dzieci.

Syrop z cebuli zawiera same naturalne składniki, które są spożywane przez kobiety w ciąży na co dzień. W końcu nic dziwnego w tym, że herbata przyszłej mamy zostanie posłodzona łyżeczką miodu, a do dania głównego lub zupy doda się cebulę, aby poprawić smak jedzenia. W efekcie połączenie tych składników w klasycznym syropie także będzie pozytywne.

Dawkowanie syropu z cebuli

W przypadku dzieci rekomenduje się podawanie 1 łyżeczki syropu z cebuli dziennie, najlepiej przed pójściem spać. U osób dorosłych zalecana dawka jest już większa i wynosi 3 razy dziennie po 1 łyżce. Najlepiej rano, po południu i wieczorem, aby zachować stały rytm podawania organizmowi składników biologicznie aktywnych.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kapusta J., Apteczka domowa, Wydawnictwo Buchman, 2012.
  2. Nowak Z., Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie, 2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami