Suszona acerola sprzedawana jest najczęściej w formie kapsułek do codziennego połykania. Jej systematyczne przyjmowanie wywiera korzystne, wielokierunkowe działanie na organizm, przede wszystkim w aspekcie wzmacniania odporności, ale nie tylko. Co warto wiedzieć o tym wyjątkowym suplemencie diety?
Spis treści
Suszona acerola – co to jest?
Malpigia granatolistna, nazywana potocznie acerolą lub wiśnią z Barbadosu, to pochodząca z Wysp Kanaryjskich roślina o niezwykle interesujących i cennych właściwościach prozdrowotnych. Dotychczasowe doniesienia o aceroli przedstawiają jej owoc oraz liście jako surowiec bogaty w karotenoidy (np. luteinę, β-karoten), związki polifenolowe (kwasy hydroksycynamonowe i flawonoidy), feofitynę oraz pochodne chlorofilu, które mogą pełnić rolę naturalnych nutraceutyków.
Acerola pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki Środkowej, a jej zasięg terytorialny obejmuje dodatkowo południowe obszary Ameryki Północnej, Amerykę Środkową, północne obszary Ameryki Południowej oraz Wyspy karaibskie. Porasta doliny rzek w ciepłych i suchych lasach tropikalnych, wyróżniających się dużą żyznością. W warunkach naturalnych przybiera postać niewielkiego, wiecznie zielonego drzewka o owalnych, zielonych liściach. Rośnie maksymalnie do 2-3 metrów i często uprawiana jest jako roślina żywopłotowa. Drzewka te są najbardziej znane ze swoich czerwonych, pestkowych owoców o żółtym miąższu, podobne kształtem i wielkością do owoców wiśni.
Owoce aceroli mogą być przerabiane na soki, wytłoki, konfitury, nalewki, przetwory i wiele innych produktów spożywczych, chętnie kupowanych przez ludzi na całym świecie. Ogromną popularnością cieszy się również suszona acerola, która jest porcjowana i pakowania w rozpuszczalne osłonki, które w układzie pokarmowym człowieka znikają i uwalniają swoją cenną zawartość. Są to właśnie suplementy diety, czyli acerola w kapsułkach.
Suszona acerola – skład i właściwości zdrowotne
W składzie aceroli znaleźć można m.in.:
- witaminę A (nawet do 9000 ug w 100 g);
- witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B1, witamina B6, niacynę;
- białka;
- minerały, szczególnie żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan;
- NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
- błonnik pokarmowy;
- garbniki;
- fenolokwasy;
- kwas jabłkowy.
Acerola znana jest jednak z ponadprzeciętnej zawartości witaminy C. Już w 100 g może zawierać jej aż do 4500 mg, co zależy głównie od warunków uprawy i jej lokalizacji. Rezultaty związane z systematyczną suplementacją można przedstawić następująco:
- poprawa odporności, m.in. poprzez zwiększanie produkcji przeciwciał i intensyfikacje działania komórek immunologicznych;
- zmniejszanie poziomu wolnych rodników tlenowych i tym samym również stresu oksydacyjnego, a co się z tym wiąże – profilaktyka chorób cywilizacyjnych, takich jak depresja, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia odporności, alergie;
- łagodzenie przewlekłych biegunek, poprawa trawienia;
- zwiększanie apetytu;
- poprawa naturalnej syntezy kolagenu, a więc wpływ na kondycje skóry, w tym także przyspieszanie gojenia się ran i uszkodzeń tkankowych;
- zwiększanie przyswajania żelaza, a więc profilaktyka anemii z niedoboru żelaza;
- zwiększanie wydzielania moczu, co wpływa korzystnie na zdrowie dróg moczowych i zmniejsza ryzyko infekcji moczowych;
- tonizacja organizmu.
Taka suplementacja może być stosowana przez każdego człowieka, jest jednak szczególnie rekomendowana w okresie jesienno-zimowym, seniorom, sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, a także przy anemiach. Sprawdzi się bardzo dobrze w przypadku pacjentów z niedożywieniem, zaburzeniami trawienia, chorobami sercowo-naczyniowymi, depresją oraz przewlekłym zmęczeniem.
Suszona acerola – jaką wybrać?
Przykładem polecanego i bezpiecznego suplementu diety jest suszona acerola organiczna bioalgi. W jednej kapsułce znajduje się 705,88 mg ekstraktu z aceroli. Opakowanie zawiera 120 kapsułek, co zapewnia możliwość nieprzerwanej, systematycznej suplementacji przez okres 4 miesięcy. Produkt nie jest testowany na zwierzętach, nie zawiera GMO i sztucznych konserwantów. Jego jakość potwierdzają inni konsumenci – z łatwością można zapoznać się z ich opiniami, co zresztą powinno się zrobić zawsze przed zakupem suplementu diety.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
- Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
- Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zostaw komentarz