Aktualizacja: 26 czerwca 2023
Olej z nasion czarnuszki pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno, wykorzystując do tego nasiona czarnuszki siewnej, zwanej również czarnym kminkiem. Znany jest od tysięcy lat i nie bez powodu określa się go jako złoto faraonów. Już dawno temu potwierdzono jego prozdrowotne właściwości oraz korzystny wpływ na urodę.
Spis treści
Olej z nasion czarnuszki – skład
Olej z czarnego kminku jest skarbnicą kwasów Omega-6, zwłaszcza kwasu linolowego (50-60% wszystkich składników tłuszczowych). Znajdziemy w nim też kwas oleinowy (20%) oraz kwas eikozadienowy (3%). Co ważne, zawiera związek o nazwie nigelon, wyróżniający się silnym działaniem przeciwalergicznym. Do pozostałych cennych składników zaliczamy:
- tymochinon;
- tymohydrochinon;
- tokoferole;
- skłądniki mineralne, m.in. żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk i miedź;
- p-cymen;
- alfa-pinen;
- karwakrol;
- tymol;
- składniki olejku eterycznego, w tym cytronelol, karwon i limonen;
- saponiny;
- flawonoidy;
- białka;
- alkaloidy.
Ostateczny skład może różnić się nieco w zależności od pochodzenia nasion i dokładnych etapów ich obróbki.
Olej z nasion czarnuszki – właściwości pielęgnacyjne
Produkt ma nieocenione korzyści zdrowotne i intensywnie pielęgnuje skórę, także problematyczną. Do stosowania zewnętrznego poleca się go posiadaczom skóry alergicznej i trądzikowej. Wspomaga przy tym leczenie egzemy, łuszczycy, podrażnień, a nawet grzybicy. Jest bardzo łagodny i nie powoduje podrażnień, nawet po zastosowaniu go przez bardzo wrażliwe osoby. Wykazuje działanie nawilżające, kojące, zmiękczające, tonizujące i przeciwzapalne. Poprawia koloryt skóry, bardzo dokładnie ją oczyszcza oraz przyspiesza gojenie się niewielkich ran. Wpływa również na jej elastyczność i jędrność, opóźniając procesy starzenia się.
Olej z czarnuszki można stosować także na włosy, zwłaszcza wysokoporowate. Sprawia, że włosy przestają nadmiernie wypadać, są lśniące i nawilżone. Dodatkowo tworzy na ich powierzchni warstwę ochronną, zapobiegającą przesuszaniu się i skutkom działania niekorzystnych czynników zewnętrznych.
Olej z nasion czarnuszki – właściwości zdrowotne
Olej z czarnego kminku można również spożywać. Zarówno w postaci:
- płynnej (wówczas najlepiej kupić olej tłoczony na zimno w ciemnej, szklanej buteleczce);
- kapsułek (jako suplement diety).
Udowodniono, że ma on działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wykazuje skuteczność szczególnie przeciwko Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Escherichia-Coli oraz Pseudomonas aeruginosa.
Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne, likwiduje nadmiar wolnych rodników w ustroju i tym samym zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, których czynnikiem ryzyka jest właśnie stres oksydacyjny. Takimi chorobami są: miażdżyca tętnic wieńcowych, nowotwory, alergie, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, wszelkie zaburzenia trawienia czy depresja. Spożywanie oleju znacznie zmniejsza liczbę mediatorów prozapalnych, co ma kluczowe znaczenie zwłaszcza w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych, takich jak RZS, łuszczycowe zapalenie stawów czy łojotokowe zapalenie skóry. Może łagodzić przebieg chorób autoimmunologicznych. Ponadto produkt:
- poprawia odporność;
- działa przeciwalergicznie i łagodzi objawy alergii;
- obniża poziom cholesterolu LDL;
- pomaga utrzymać właściwą glikemię;
- stymuluje pracę wątroby;
- poprawia trawienie i wspiera kondycję mikroflory jelitowej.
Jest więc olejem o wszechstronnych, korzystnych właściwościach. Jednocześnie wykazuje duże bezpieczeństwo, poza alergią na czarnuszkę praktycznie nie ma przeciwwskazań do jego przyjmowania.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
- Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice 2006.
- Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Fozum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
- Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
Zostaw komentarz