Aktualizacja: 29 sierpnia 2022
Dieta bogatoresztkowa opiera się na zwiększonej podaży błonnika i produktów poprawiających trawienie. Wskazana jest w przypadku przewlekłych zaparć i wszystkich innych sytuacji, gdy chcemy przyspieszyć i wspomóc perystaltykę jelit. Celem takiej diety jest uregulowanie czynności układu pokarmowego bez stosowania środków farmakologicznych.
Spis treści
Dieta bogatoresztkowa – zalecenia
Podstawą diety bogatoresztkowej jest spożywanie produktów, które w swoim składzie mają więcej błonnika niż inna żywność tego samego typu. Przykładem jest porównanie pieczywa – pełnoziarniste ma znacznie więcej błonnika niż jasne. W takiej diecie muszą znajdować się włókna. Za włókna uważa się wszystkie węglowodany, które nie ulegają strawieniu w jelicie cienkim i docierają do jelita grubego, gdzie są w stanie całkowicie lub częściowo brać udział w przemianach metabolicznych i energetycznych. Głównymi składnikami włókien pokarmowych są:
Dodanie do diety włókien może wpływać na wchłanianie składników pokarmowych, metabolizm tłuszczów i węglowodanów, objętość i masę stolca oraz procesy fermentacji w jelicie grubym. Biorąc pod uwagę fizjologiczne działanie włókien pokarmowych można wyróżnić włókna rozpuszczalne i nierozpuszczalne.
Produkty diety bogatoresztkowej
Dieta bogatoresztkowa zaleca spożywanie:
- produktów pełnoziarnistych – ciemne makarony, ciemny ryż, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana;
- warzyw i owoców – szczególnie w surowej postaci, ale i suszonej (np. suszonej morele);
- płatków zbożowych, otrębów;
- orzechów, nasion, siemienia lnianego, chia;
- drobiu, ryb;
- nabiału – kefir, jogurt, mleko 2%, maślanka, chudy ser (należy unikać sera żółtego, mozzarelli, jaj, a całkowicie wyeliminować tłusty twaróg, topione serki i sery pleśniowe);
- olejów roślinnych – np. oliwy z oliwek;
- herbat owocowych, wody mineralnej.
Zaleca się spożywanie 2-3 razy dziennie łyżkę otrąb, które mogą być podawane z jogurtem, surówkami i owocami. Dobrym pomysłem jest również picie każdego dnia chłodnej wody z łyżką miodu na czczo.
Dieta bogatoresztkowa zakłada ograniczanie spożycia produktów, które spowalniają perystaltykę jelit: biały ryż, jasne pieczywo, banany, mąka ziemniaczana, mocna herbata, słodycze. Do potraw nie należy dodawać majonezu, śmietany i ketchupu. Całkowicie unika się czekolady, kakao, słodkich napojów gazowanych, cukrów prostych i tłustych, smażonych potraw (w tym fast-foodów).
Zobacz również: Jakie produkty zawierają błonnik?
Przykładowy jadłospis
Na diecie bogatoresztkowej można sięgać po wiele różnorodnych produktów spożywczych, dlatego jadłospis wcale nie musi być monotonny i niesmaczny. Przykładowe menu dzienne:
- szklanka wody z miodem na czczo, przed śniadaniem;
- śniadanie – płatki zbożowe z siemieniem lnianym, kilkoma migdałami, jogurtem i wybranymi owocami;
- II śniadanie – kromka żytniego pieczywa z chudą wędliną, pomidorem i ogórkiem;
- obiad – zupa jarzynowa z dodatkiem kaszy gryczanej lub barszcz ukraiński, ciemny ryż, pieczona ryba i ulubiona surówka;
- kolacja – naleśniki wykonane na mące żytniej.
Do posiłków lub pomiędzy posiłkami można pić wodę, kawę zbożową, napary ziołowe i domowej roboty soki owocowe lub owocowo-warzywne.
Suplementacja
Do diety bogatoresztkowej można włączyć suplementy wspierające prawidłowe trawienie. Skuteczne są: witamina B12, kurkuma, olejek z oregano, koenzym Q10. Można sięgnąć po probiotyki, prebiotyki i postbiotyki. Jeśli występują poważne problemy żołądkowo-jelitowe lub choroby, probiotykoterapia powinna być dobrana indywidualnie przez dietetyka.
Dla kogo jest dieta bogatoresztkowa?
Przede wszystkim taka dieta zalecana jest przy zaparciach, zarówno tych chronicznych, jak i spontanicznych. Jako zaparcie określa się stan, gdy defekacja nie następuje w ciągu 3 dni. Dietę bogatoresztkową stosuje się także podczas walki z otyłością, celem leczenia i profilaktyki zespołu jelita drażliwego, raka jelita grubego i kamicy nerkowej.
Z takiej diety nie powinny korzystać osoby z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, a także cierpiące na stany zapalne poszczególnych odcinków dróg pokarmowych. W przypadku dzieci i osób starszych stosowanie diety bogatoresztkowej budzi wiele kontrowersji. Wykazano, że nadmierna ilość błonnika może ograniczać wchłanianie składników odżywczych, co negatywnie oddziałuje na osoby w tych grupach wiekowych.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sobotka L., Podstawy żywienia klinicznego, Kraków 2013.
- Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2015.
- Walczak-Gałęzewska M., Nowrocka M., Pupek-Musialik D., Zastosowanie błonnika w terapii otyłości i zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2/2012.
Nie wiedziałyśmy, że taka dieta nazywa się bogatoresztkowa 😉
Nazwa nie zachęca, ale założenia – jak najbardziej 🙂
Bardzo ciekawy post. Ja nie mogę korzystać z żadnych diet, jestem na specjalnej terapii zywieniowej
Bardzo dobrze, że w artykule jest uwzględnione, kto NIE może korzystać z takiej diety. Często u osób z pewnymi dolegliwościami może przynosić odwrotne rezultaty, o czym przekonałam się sama na sobie. Przeważnie takie informacje są pomijane i człowiek, który nie skonsultuje się z lekarzem, tylko działa na własną rękę może być bardzo zaskoczony, że to, co pomaga „wszystkim”, jemu akurat nie.