Aktualizacja: 11 marca 2021
Olej z czarnego kminku (czarnuszki) jest produktem niezwykle pożądanym ze względu na swoje walory i właściwości odżywcze. Poniżej znajduje się bardzo skrócona lista zawartości składu oleju z czarnego kminku. Dodatkowo opisujemy działanie poszczególnych składników.
Spis treści
Olej z czarnego kminku – skład
Olej z czarnego kminku zawiera wiele substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układów człowieka. Jednymi z nich są NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Należą one do substancji, których nasz organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczane z pożywieniem. Głównymi przedstawicielami tej grupy są kwasy omega-3 i omega-6. Olej z czarnuszki jest również skarbnicą witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.
Zobacz również: Spirulina i czarnuszka – wzajemne uzupełnienie.
Omega 3 i omega 6
Kwasy te służą organizmowi do produkcji np. prostaglandyn, substancji które:
- regulują ciśnienie krwi;
- wpływają pozytywnie na regulację stężenia cholesterolu i przeciw zmianom miażdżycowym;
- wpływają pozytywnie przy reakcjach zapalnych, atopii i alergii.
Ponadto, kwasy omega 3 (należące do NNKT) wchodzą w skład błon komórkowych, szczególnie komórek układu nerwowego. Najbardziej popularnym źródłem omega 3 są ryby. Dlatego dietetycy zalecają, aby w naszej diecie znalazł się przynajmniej jeden posiłek rybi w tygodniu. Innym bogatym źródłem są oleje roślinne, w tym olej z czarnego kminku.
Zobacz również: Omega 3 – najlepsza odporność na zimę.
Witamina A
Witamina A to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowego procesu widzenia. Pomaga w leczeniu chorób płucnych i skórnych. Dodatkowo obecność tej witaminy jest konieczna, aby płód prawidłowo się rozwijał. Dużo prowitaminy A znajduje się w mleku, maśle, serze i jajach. Innym bogatym źródłem witaminy A jest wątróbka oraz niektóre oleje roślinne.
Witamina C
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Jest jedną z najbardziej popularnych witamin. Wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w biosyntezie kolagenu przyspieszając proces gojenia się ran. Jednocześnie stanowi jeden z silniejszych antyoksydantów, przez co skutecznie likwiduje nadmiar wolnych rodników tlenowych i tym samym chroni przed rozwojem licznych chorób. Jej źródłem są owoce i warzywa, szczególnie zielonolistne.
Witaminy grupy B
Jest to grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie, bardzo ważna dla metabolizmu organizmu. Są istotne między innymi dla przemian węglowodanów i regulacji stężenia cholesterolu. Wpływają również pozytywnie na pracę układu nerwowego. Każda z witamin w tej grupie pełni inne funkcje. Jedne poprawiają kondycję włosów i paznokci, a inne są niezbędne do prawidłowej syntezy DNA. Warto spożywać suplementy zawierające kompleks tych witamin lub sięgać po produkty spożywcze, które są skarbnicą większości witamin z grupy B. Takim produktem jest właśnie np. olej z czarnuszki.
Pozostałe składniki
Do pozostałych składników oleju należą:
- sterole;
- flawonoidy;
- saponozydy triterpenowe;
- olejki eteryczne;
- minerały – w tym wapń, cynk, miedź, żelazo, potas;
- węglowodany złożone;
- aminokwasy.
Tak bogaty skład oleju sprawia, że znajduje on zastosowanie zarówno w kosmetologii, jak i medycynie. Czarnuszka jest jedną z najbardziej znanych roślin w ziołolecznictwie. Jej zastosowanie jest wszechstronne i bezpieczne, co często wykorzystuje się do prewencji i leczenia wielu dolegliwości.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmacja Praktyczna, 1/2009.
- Adamska A., Ochocka R., Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych, Postępy Fitoterapii, 17/2016.
- Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
- Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, 1/2018.
Zostaw komentarz