Aktualizacja: 14 kwietnia 2022
Koktajl chia z malinami to zdrowy i pełen odżywczych składników deser. Znajdziemy w nim nie tylko błonnik, ale również potas, magnez oraz kwasy omega. Nasiona chia dodają energii, wpływają na regulację pracy układu trawiennego, a także zwiększają wytrzymałość. Przepis i przygotowanie koktajlu chia są bardzo proste.
Spis treści
Przepis
Wystarczy przygotować następujące składniki:
- 1/2 puszki mleka kokosowego;
- 1 szklanka mleka ryżowego;
- 3 łyżki nasion chia;
- 1 szklanka malin mrożonych;
- wiórki kokosowe;
- czekolada do dekoracji.
Mleko kokosowe i ryżowe blendujemy z nasionami chia, po czym odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Do szklanki przekładamy mleko z chia. Miksujemy maliny, po czym umieszczamy je na wierzch mleka. Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi i kostką czekolady. Tak przygotowany koktajl chia z malinami gotowy jest do spożycia.
Smacznego!
Dlaczego warto spożywać chia?
Regularne spożycie nasion chia dodaje energii i wspiera proces odchudzania. Głównie ze względu na zawartość błonnika, który zmniejsza napady głodu. Chia korzystnie wpływa także na urodę. Udowodniono, że składniki zawarte w nasionach wspierają zachowanie dobrej kondycji skóry, głównie w zakresie jej elastyczności. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspierając pracę serca. Ze względu na zawartość witamin, minerałów i kwasów Omega wspierają czynność układu nerwowego – poprawiają pamięć i koncentrację, pozwalając skupić się na wykonywaniu zadania. Dodatkowo chia to idealne źródło białka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Koktajle z dodatkiem tych nasion są idealnym sposobem na przemycenie chia do diety osób, które nie przepadają za tą żywnością. W połączeniu z owocami stanowią bombę witaminową i sporą dawkę energii. Zapewniają oczyszczanie organizmu od środka.
Zobacz również: Pudding z chia, owocami i Spiruliną.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Szopa A., Koc K., Ekiert H., Chia. Szałwia inna niż wszystkie, Lek w Polsce, 11/2017.
- Karbowska J., Kochan Z., Szałwia hiszpańska (chia) jako bogate źródło kwasów wielonienasyconych n-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym i kardioprotekcyjnym, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 72/2018.
Wygląda przepysznie!
Samo zdrowie, naprawdę.
uwielbiam Chia!!! ostatnio dodaję ją do wszystkiego. Takiego deseru jeszcze nie jadłam. Spróbuję i dam znać 🙂
super wygląda ! A że i smakuje dobrze to wiem na pewno, sama robiłam kiedyś podobny – maliny i chia to bardzo udane połączenie:)