Aktualizacja: 12 października 2020
Ketchup z cukinii to zdrowa alternatywa na ketchupu dostępnego na półce w sklepie. Niesamowicie szybki i prosty przepis. Każdy kto raz spróbuje takiego produktu z pewnością nie wróci już do „zwykłego ketchupu”.
Ketchup z cukinii idealnie nadaje się jako dodatek do dań z makaronu, grilla oraz jako sos do pizzy.
Ketchup z cukinii – składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 3 sztuki czerwonej papryki
- 1,5 łyżki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 pół łyżeczki ostrej papryki chili
- 3/4 szklanka cukru brązowego
- 0,5 szklanki octu
- 1 łyżeczkę curry
- 2 średnie koncentraty pomidorowe
Sposób przygotowania:
- Cukinie zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę pokroić w paski.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Wszystko wrzucić do miski, osolić i zostawić na około 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu należy gotować około 30 minut, a następnie zmiksować.
- Dodać wszystkie przyprawy: pieprz, ostra papryka, cukier brązowy, curry i dwa koncentraty pomidorowe.
- Gotować jeszcze około 10 minut. Dodatkowo można jeszcze przyprawić według uznania.
- Nakładać gorący ketchup do czystych słoików.
- Pasteryzować około 10-15 minut.
Smacznego!
Polecane produkty
Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Chętnie kiedyś wypróbuję. Tylko może bez papryki czerwonej bo ostatnio coś mi nie wchodzi.
Właśnie potrzebuję przepisu na taki ketchup, więc na pewno skorzystam.
Muszę w końcu zrobić, tym bardziej, że mam własne eko cukinie 😀
a Próbowałaś z pomidorami świeżymi zamiast koncentratu?
Co roku robię, jest świetny 🙂
Ciekawy przepis 🙂 Muszę wypróbować, zwłaszcza, że mam w domy małego ketchupo żercę 🙂
Zrobilam w tamtym roku. Jeszcze mi zostalo… Niestety dzieciaki nie przepadaja za tym domowym… :/
Nie jadłam , a faktycznie może dobrze smakowac. Może kiedyś się pokusze na zrobienie
Zapowiada sie przepysznie i zdrowo. Dzieki za ten przepis – koniecznie wyprobuje. Pozdrawiam serdecznie Beata
Pierwszy raz słyszę o czymś takim! Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Taki ketchup jest pyszny 🙂 Robimy ale bez octu, bo nie możemy go używać 🙂
Zrobiłam proponowany przepis i naprawdę polecam. Wyśmienicie smakuje z wędliną, na chlebie lub jako dodatek do makaronu.