Agar-agar – właściwości i zastosowanie
Agar-agar to substancja, którą pozyskuje się z naturalnych produktów pochodzenia [...]
Agar-agar to substancja, którą pozyskuje się z naturalnych produktów pochodzenia [...]
Zakażenie rany powoduje zapalenie, którego zaniedbanie może doprowadzić do niebezpiecznego stanu zagrażającego nawet życiu. Możliwość wystąpienia zakażenia może dotyczyć zarówno ran, które powstały na skutek wypadku jak i po interwencji chirurgicznej.
Pesto to włoski przysmak w postaci sosu, który szczyci się niepowtarzalnymi walorami smakowymi oraz licznymi właściwościami zdrowotnymi. Stanowi bardzo dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych oraz związków mineralnych.
Choroba lokomocyjna (kinetoza) występuje głównie u dzieci, jednak może dotyczyć również osób dorosłych. Schorzenie to aktywuje się w momencie gdy do mózgu docierają sprzeczne bodźce odnośnie ruchu ciała, które znajduje się w przestrzeni. Głównym objawem choroby lokomocyjnej są wymioty, zawroty głowy oraz nudności.
Jak naturalnie wzmocnić odporność? Wiele osób, chcąc uniknąć syntetycznych leków, szuka naturalnej alternatywy na wzmocnienie organizmu. Odporność organizmu to reakcja obronna ustroju, której zadaniem jest eliminacja groźnych chorób, wirusów, bakterii i grzybów. Za ten proces odpowiedzialny jest m.in. układ immunologiczny, który współpracuje z innymi tkankami oraz narządami jak np. śledziona, grasica, szpik kostny czy węzły chłonne.
Pestki arbuza, mimo wielu różnych pogłosek, należą do części jadalnych tego owocu. Bardzo często lądują jednak w koszu, ponieważ mało kto zdaje sobie sprawę, że znajdują zastosowanie w kuchni. Co kryją w sobie pestki arbuza oraz jakie są zalety ich spożywania?
Siniak to nieestetyczna zmiana skórna, która stanowi efekt silnego stłuczenia. [...]
Przepisy z pokrzywy są różnorodne. Roślinę tę można wykorzystać zarówno jako naturalny kosmetyk oraz preparat o właściwościach prozdrowotnych. Warto wiedzieć, że cenne działanie wykazuje cała roślina (liście, korzeń oraz jej owoce, zwane orzeszkami).
Kiszona kapusta posiada wiele wartości odżywczych, a także niską kaloryczność dzięki poddaniu jej procesom fermentacji. Bakterie kwasu mlekowego produkowane podczas kiszenia kapusty sprawiają, że produkt ten korzystnie wpływa na florę bakteryjną całego układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu, a także poprawia stan i wygląd skóry.
Kiszonki to naturalne probiotyki, czyli produkty spożywcze posiadające żywe i wyselekcjonowane kultury bakterii. Dzięki temu powodują odbudowę mikroflory bakteryjnej jelit, a przez to prawidłową pracę układu pokarmowego. Co jeszcze zawdzięczamy kiszonkom oraz dlaczego warto włączać je do codziennej diety?