Aktualizacja: 27 października 2023
Orzechy laskowe są owocem krzewu leszczyny. Stanowią one świetną przekąskę w ciągu dnia, która dostarczy dużej zawartości witamin, związków mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co jeszcze w sobie kryją oraz do jakich celów można je wykorzystać? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Spis treści
Orzechy laskowe – co zawierają?
Orzechy laskowe są w dużej mierze źródłem tłuszczów, które stanowią około 60% ich składu. Zawierają również 17% węglowodanów oraz 15% białka. Ponadto posiadają dużą ilość witaminy E, przez co doskonale wpływają na kondycję naszej skóry. Regulują poziom nawilżenia, poprawiają koloryt i zwiększają jej jędrność. Dodatkowo zapobiegają chorobom serca niwelując ryzyko zawału lub udaru mózgu.
Orzechy laskowe posiadają dużą ilość witamin z grupy B. Wpływają one na właściwą pracę układu nerwowego i pokarmowego. Dzięki ich zawartości orzechy laskowe mogą również zmniejszyć objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a także poprawić pamięć i koncentrację. Ten rodzaj orzechów to doskonałe źródło kwasu foliowego. Z tego też względu włączanie ich do diety zaleca się szczególnie kobietom planującym ciążę.
Orzechy laskowe – na co mają wpływ?
Orzechy laskowe zawierają wiele korzystnych składników, jednak pamiętajmy, aby nie spożywać ich w zbyt dużych ilościach. Z racji sporej zawartości tłuszczu, są one kaloryczną przekąską, a przyjmowane w znacznych ilościach mogą spowodować zaburzenia w układzie nerwowym. Cennym składnikiem orzechów laskowych są także związki mineralne i obecna w nich miedź. Dzięki niej orzechy hamują rozwój anemii i wykazują działanie antyoksydacyjne.
Na uwagę zasługuje również zawarty w orzechach magnez, przez co świetnie radzą sobie doskonale z łagodzeniem stresu, niwelują bezsenność oraz zapobiegają skurczom mięśni.
Oprócz znajdujących się w orzechach laskowych miedzi i magnezu, w swoim składzie zawierają także fosfor, cynk, żelazo i wapń. Dzięki tym wszystkim związkom mineralnym, orzechy wpływają bardzo korzystnie na układ kostny, wzmacniając kości oraz zęby. Ponadto bardzo dobrze oddziałują na cerę, niwelując stany zapalne i inne objawy trądziku pospolitego.
Orzechy laskowe w kuchni
Orzechy laskowe znalazły szerokie wykorzystanie w kuchni. Samodzielnie spożywane stanowią zdrową i sytą przekąskę w ciągu dnia. Wykorzystuje się je także jako dodatek lub element dekoracyjny do wielu deserów takich jak ciasta, lody, czekolady, batoniki czy musli. Często występują również jako dodatek do dań głównych na bazie makaronów czy mięs. Ponadto wykorzystuje się je do produkcji sosów, a także idealnie sprawdzają się w wiosennych sałatkach lub jako dodatek do porannej owsianki.
Orzechy laskowe – ciekawostki
Orzechy laskowe to popularne orzechy o smaku delikatnie słodkawym, używane zarówno do spożywania na surowo, jak i jako składnik wielu potraw. Oto kilka ciekawostek na ich temat:
- Największa produkcja orzechów laskowych występuje m.in. w Gruzji, Chinach, Turcji oraz Stanach Zjednoczonych;
- Zaliczają się do grupy najbardziej kalorycznych orzechów;
- Z orzechów laskowych produkuje się cenny olej, który znalazł szerokie zastosowanie m.in. w kosmetyce, przemyśle spożywczym czy farmaceutycznym;
- Ze względu na obecność w orzechach laskowych witaminy E, wykorzystywane są do wyrobu kosmetyków pielęgnacyjnych.
Orzechy laskowe są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Mogą być spożywane na wiele różnych sposobów, dodawane do potraw czy deserów, a także stanowić składnik różnych produktów spożywczych.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ciemniewska-Żytkiewicz H., Charakterystyka fizykochemiczna i technologiczna orzechów laskowych uprawianych w polskich warunkach klimatycznych, Warszawa 2016.
- Ciemniewska H., Ratusz K., Charakterystyka orzechów laskowych trzech odmian leszczyny uprawianej w Polsce, Rośliny Oleiste, 2012.
- Rolnik A., Olas B., Orzechy leszczyny pospolitej i jej inne organy jako bogate źródło związków o właściwościach prozdrowotnych, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2018.
orzechy laskowe były numerem jeden w przekąskach z dzieciństwa. Jadłam tylko te. teraz lubuję się w nerkowcach, orzechach włoskich i brazylijskich
Uwielbiam orzechy laskowe. Zaskoczył mnie wpływ na układ nerwowy…będę ostrożniejsza 🙂
U mnie są zawsze…może przez leszczynę w ogrodzie 🙂 a może dlatego, że jako jedne z niewielu nie powodują alergicznych reakcji :