Kolagen do picia
Kolagen do picia

Olej z dyni, a właściwie z jej pestek jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ważne, aby był tłoczony na zimno – wówczas jego regularne spożywanie korzystnie wpłynie nie tylko na zdrowie ale i na wygląd. Olej ten wyróżnia się specyficznymi walorami sensorycznymi. Barwa jest zmienna – od jasnozielonej z domieszką pomarańczowej do ciemnozielonej z intensywnym, czerwonym zabarwieniem. Posiada łagodny smak, który jest określany jako lekko owocowy bądź orzechowy.

Jaki skład ma olej z dyni?

Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas linolowy stanowi bowiem aż do 46% jego zawartości. Dodatkowo w oleju znajdują się fitosterole, skwalen, kwasy fenolowe, tokoferole oraz barwniki roślinne.

Na samym końcu warto zaznaczyć, że olej z pestek dyni jest źródłem witamin (głównie witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy A, witaminy D, witaminy E i witaminy C), potasu, cynku i selenu.

Właściwości oleju z dyni

Spora część prozdrowotnych właściwości jest związana z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z pestek dyni zwiększa stężenie frakcji HDL (zdrowy cholesterol) jednocześnie zmniejszając frakcję LDL oraz cholesterol całkowity. Działa również żółciopędnie, ogranicza agregację płytek krwi. Produkty zawierające w swoim składzie PUFA powinny być stałym elementem jadłospisu, ponieważ nie zachodzi ich endogenna synteza w organizmie. Kwas linolowy dodatkowo powoduje obniżenie ciśnienia krwi, uczestniczy w procesach pigmentacji skóry i gojenia się ran, a także jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wątroby i nerek. Kwas linolowy jest odpowiedzialny również za prawidłowy rozwój młodego organizmu.

Pozostałe właściwości zdrowotne oleju z dyni:

  • ochrona przed powstawaniem zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych, a także ochrona przed rozwojem blaszek miażdżycowych;
  • ograniczanie wzrostu guzów nowotworowych poprzez zwiększanie przepuszczalności błon cytoplazmatycznych dla farmaceutyków;
  • działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwrzodowe;
  • neutralizacja wolnych rodników;
  • utrzymywanie odpowiedniej grubości ścian naczyń krwionośnych;
  • działanie neuroprotekcyjne, a tym samym zmniejszanie ryzyka zachorowań na chorobę Parkinsona, chorobę Alzheimera czy Huntingtona;
  • zmniejszanie ryzyka zawału serca;
  • działanie hipoglikemiczne poprzez istotne obniżanie poziomu glukozy we krwi;
  • korzystny wpływ na stan oczu i ich funkcjonowanie, między innymi poprzez zmniejszanie ryzyka zaćmy i zwyrodnienia plamki ocznej;
  • udział w syntezie witaminy D3;
  • korzystny wpływ na procesy reprodukcyjne (dynia należy również do popularnych afrodyzjaków).

Wpływ na urodę

Skwalen obecny w oleju,  jako komponent lipidowy skóry, działa ochronnie na skórę podczas jej ekspozycji na promienie UV czy inne źródła promieniowania jonizującego. Olej z pestek dyni dzięki swoim licznym składnikom pozwala przedłużyć młodość skóry, dodawany do maseczek przyspiesza odnowę komórek skóry. Zmniejsza również łamliwość paznokci oraz włosów. W przypadku włosów znacznie je nawilża i wygładza.

Olej z dyni – podsumowanie

Oleje tłoczone na zimno zawierają w składzie liczne substancje bioaktywne wykazujące zastosowanie między innymi w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Pod względem żywieniowym stanowią ważny komponent diety człowieka. Ze względu na liczne korzyści związane ze spożywaniem oleju z pestek dyni warto rozważyć wprowadzenie go do codziennej diety.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Antoniewska A., Adamska A., Rutkowska J., Zielińska M., Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2017.
  2. Achremowicz, B. , Ceglińska, A. , Darmetko, M. , Haber, T. , Jankowska, J. , Karpiński, P. , Obiedziński, M. , Tarasiewicz, R., Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwość ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2017.
  3. Kulczyński B., Człapka-Matyasik M., Gramza-Michałowska A., Wartość żywieniowa dyni, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  4. Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana, Medycyna Rodzinna, 2/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami