Olej z dyni, a właściwie z jej pestek jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ważne, aby był tłoczony na zimno – wówczas jego regularne spożywanie korzystnie wpłynie nie tylko na zdrowie ale i na wygląd. Olej ten wyróżnia się specyficznymi walorami sensorycznymi. Barwa jest zmienna – od jasnozielonej z domieszką pomarańczowej do ciemnozielonej z intensywnym, czerwonym zabarwieniem. Posiada łagodny smak, który jest określany jako lekko owocowy bądź orzechowy.
Spis treści
Jaki skład ma olej z dyni?
Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas linolowy stanowi bowiem aż do 46% jego zawartości. Dodatkowo w oleju znajdują się fitosterole, skwalen, kwasy fenolowe, tokoferole oraz barwniki roślinne.
Na samym końcu warto zaznaczyć, że olej z pestek dyni jest źródłem witamin (głównie witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy A, witaminy D, witaminy E i witaminy C), potasu, cynku i selenu.
Właściwości oleju z dyni
Spora część prozdrowotnych właściwości jest związana z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z pestek dyni zwiększa stężenie frakcji HDL (zdrowy cholesterol) jednocześnie zmniejszając frakcję LDL oraz cholesterol całkowity. Działa również żółciopędnie, ogranicza agregację płytek krwi. Produkty zawierające w swoim składzie PUFA powinny być stałym elementem jadłospisu, ponieważ nie zachodzi ich endogenna synteza w organizmie. Kwas linolowy dodatkowo powoduje obniżenie ciśnienia krwi, uczestniczy w procesach pigmentacji skóry i gojenia się ran, a także jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wątroby i nerek. Kwas linolowy jest odpowiedzialny również za prawidłowy rozwój młodego organizmu.
Pozostałe właściwości zdrowotne oleju z dyni:
- ochrona przed powstawaniem zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych, a także ochrona przed rozwojem blaszek miażdżycowych;
- ograniczanie wzrostu guzów nowotworowych poprzez zwiększanie przepuszczalności błon cytoplazmatycznych dla farmaceutyków;
- działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwrzodowe;
- neutralizacja wolnych rodników;
- utrzymywanie odpowiedniej grubości ścian naczyń krwionośnych;
- działanie neuroprotekcyjne, a tym samym zmniejszanie ryzyka zachorowań na chorobę Parkinsona, chorobę Alzheimera czy Huntingtona;
- zmniejszanie ryzyka zawału serca;
- działanie hipoglikemiczne poprzez istotne obniżanie poziomu glukozy we krwi;
- korzystny wpływ na stan oczu i ich funkcjonowanie, między innymi poprzez zmniejszanie ryzyka zaćmy i zwyrodnienia plamki ocznej;
- udział w syntezie witaminy D3;
- korzystny wpływ na procesy reprodukcyjne (dynia należy również do popularnych afrodyzjaków).
Wpływ na urodę
Skwalen obecny w oleju, jako komponent lipidowy skóry, działa ochronnie na skórę podczas jej ekspozycji na promienie UV czy inne źródła promieniowania jonizującego. Olej z pestek dyni dzięki swoim licznym składnikom pozwala przedłużyć młodość skóry, dodawany do maseczek przyspiesza odnowę komórek skóry. Zmniejsza również łamliwość paznokci oraz włosów. W przypadku włosów znacznie je nawilża i wygładza.
Olej z dyni – podsumowanie
Oleje tłoczone na zimno zawierają w składzie liczne substancje bioaktywne wykazujące zastosowanie między innymi w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Pod względem żywieniowym stanowią ważny komponent diety człowieka. Ze względu na liczne korzyści związane ze spożywaniem oleju z pestek dyni warto rozważyć wprowadzenie go do codziennej diety.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Antoniewska A., Adamska A., Rutkowska J., Zielińska M., Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2017.
- Achremowicz, B. , Ceglińska, A. , Darmetko, M. , Haber, T. , Jankowska, J. , Karpiński, P. , Obiedziński, M. , Tarasiewicz, R., Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwość ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2017.
- Kulczyński B., Człapka-Matyasik M., Gramza-Michałowska A., Wartość żywieniowa dyni, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
- Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana, Medycyna Rodzinna, 2/2016.
Zostaw komentarz