Aktualizacja: 27 czerwca 2023
Maślanka to mleczny napój, który powstaje w wyniku procesu fermentacji mleka oraz jako produkt uboczny wytwarzania masła. Jest ona bogatym źródłem wapnia oraz witamin z grupy B. Wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Wzmacnia układ kostny, zapewnia właściwą florę bakteryjną układu pokarmowego oraz jest łatwiej przyswajalna niż mleko. Jakie jeszcze korzyści wykazuje ten napój? Poznajmy bliżej zdrowotne właściwości maślanki.
Spis treści
Maślanka – właściwości odżywcze
Maślanka należy do najmniej kalorycznych przetworów mlecznych i wbrew powszechnej opinii nie jest najlepszym źródłem białka. Jego zawartość jest niewiele mniejsza niż obecność w niej węglowodanów. Jeśli chodzi o dalszy skład maślanki to znajduje się w niej laktoza (cukier mleczny), który niekiedy wywołuje nietolerancję pokarmową. Mimo to laktoza pochodząca z maślanki jest lepiej tolerowana niż ta z mleka, ponieważ rozkłada się przez obecne w maślance bakterie fermentacji mlekowej. Maślanka należy do napojów lekkostrawnych i co ciekawe nasz przewód pokarmowy trawi ją 2-3 razy szybciej niż mleko.
Napój ten wykazuje właściwości odkwaszające organizm. Kwas mlekowy obecny w maślance pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz reguluje i ułatwia procesy trawienne. Ponadto jego obecność sprawia, że w przewodzie pokarmowym rozwijają się korzystne bakterie jelitowe. Zjawisko to prowadzi do ochrony układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit oraz reguluje czas wypróżnień.
Bardzo istotnym składnikiem maślanki jest wapń, który chroni organizm przed rozwojem osteoporozy. Z kolei zawarte w maślance witaminy z grupy B warunkują właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Lecytyna, która również obecna jest w tym napoju, poprawia pamięć i koncentrację. Ponadto wspomaga pracę wątroby oraz uczestniczy w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu znajdującego się we krwi.
Maślanka – inne zastosowanie
Maślanka jest bardzo dobrym napojem chłodzącym dla każdego z nas. Jednak w szczególności polecana jest kobietom w okresie menopauzy, kiedy to temperatura ciała ulega częstym wahaniom. Maślanka dostarcza wiele cennych substancji odżywczych, a jej spożycie zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Zobacz również: Kefir a maślanka.
Maślanka zastosowanie w kuchni
Maślanka charakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym lekko kwaskowatym smakiem. Powstaje na skutek ubijania śmietany na masło oraz w wyniku zachodzących procesów fermentacyjnych mleka w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Maślankę można spożywać samą jako napój, który bardzo dobrze ochładza i nawadnia organizm. Ponadto może stanowić dodatek do tradycyjnych ziemniaków z koperkiem, będących formą obiadu. Maślankę wykorzystuje się również jako bazę do koktajli owocowych, a także do różnego rodzaju wypieków np. ciasta z owocami czy gofrów.
Maślanka znalazła także zastosowanie w przygotowywaniu różnego rodzaju zup np. żurku lub chłodnika. Ciekawym przeznaczeniem kulinarnym jest wykorzystanie jej jako marynaty do mięsa, po której staje się ono delikatne i soczyste w smaku.
Przechowywanie maślanki
Maślankę zawsze należy przechowywać w lodówce. Wysoka temperatura otoczenia sprzyja rozwojowi patogennych bakterii i powoduje, że traci ona swoje wartości odżywcze, a także pogarsza się jej smak. Ważną informacją jest również fakt, że maślankę należy przechowywać na najwyższej półce w lodówce, ponieważ łatwo absorbuje inne zapachy.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Żelazowski P., Życie w mlecznych napojach fermentowanych, 2015.
- Mojka K., Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2013.
Nie wiem czy skasował mi się komentarz ale pisałam, że lubię maślankę w przepisie na chleb kukurydziany ale do picia wolę kefir.
Maślanka nie moja bajka 🙂
Lubię maślankę w pieczeniu chleba kukurydzianego ale do picia wolę kefir, jakoś smakowo nie mogę się do niej przekonać 🙂
No właśnie, zastanawiałam sie nad cukrem, ale to chyba i tak lepsza opcja niż mleko. Ja wolę kefir, maślanka średnio mi wchodzi ze względu na konsystencję.
Nie znoszę smaku maślanki, ale staram się ją przemycać w daniach. Często robię na przykład ciasto owocowe na bazie maślanki właśnie
Bardzo lubię maślankę, dość często ją popijam. Idealnie sprawdza się podczas upałów.