Kwasy tłuszczowe omega-6 to niezbędny składnik codziennej diety każdego człowieka. Należy zaznaczyć, że związki te nie są samodzielnie produkowane przez organizm. W związku z tym muszą być dostarczane z zewnątrz, głównie pod postacią produktów pochodzenia roślinnego. Dlaczego kwasy tłuszczowe omega-6 są tak ważne dla naszego zdrowia oraz gdzie szukać ich podstawowych źródeł? Oto wskazówki.
Spis treści
Kwasy tłuszczowe omega-6
Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co równoznaczne jest z tym, że posiadają niższe temperatury topnienia niż ich nasycone odpowiedniki.
Do NNKT z grupy kwasów tłuszczowych omega-6 zalicza się kwas:
- linolowy
-
gamma-linolenowy
- arachidonowy
Jak kwasy tłuszczowe omega-6 wpływają na organizm człowieka?
Należy zaznaczyć, że obecność kwasów tłuszczowych omega-6 w ludzkim ustroju jest bardzo istotna, a ich niedostateczna ilość może nieść na sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Do ich funkcji należy przede wszystkim zmniejszanie ryzyka powstawania zawału serca oraz udaru mózgu, co uwarunkowane jest zmniejszeniem stopnia agregacji (zlepiania się) płytek krwi. Związki te charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym i stymulującym układ odpornościowy, co przekłada się na zahamowanie tworzenia się w naczyniach krwionośnych blaszek miażdżycowych.
Istotne znaczenie w działaniu kwasów omega-6 jest ich wpływ na choroby autoimmunologiczne tj. stwardnienie rozsiane, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów. Ponadto wykazują również istotną rolę w życiu płodowym dziecka wpływając na prawidłowy rozwój jego ośrodkowego układu nerwowego.
Oprócz tego warunkują właściwie funkcjonowanie układu pokarmowego oraz nerek. Wspomagają walkę z cukrzycą, ADHD, zaburzeniami hormonalnymi, osteoporozą oraz nadciśnieniem tętniczym. Korzystnie wpływają także na wygląd zewnętrzny zmniejszając objawy atopowego zapalenia skóry(AZS) oraz występującego rumienia. Jak się okazuje skuteczne są w łagodzeniu symptomów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), a także objawów menopauzy.
Należy zaznaczyć, że właściwości zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-6 zauważalne są tylko i wyłącznie kiedy ich ilość w diecie nie przekracza pewnych norm. Zbyt duże stężenie w codziennym jadłospisie może z kolei przyczynić się do zaburzeń hormonalnych, odpornościowych, a także zaburzeń ze strony układu krwionośnego.
Podstawowe źródła kwasów tłuszczowych omega-6
Kwas linolowy, który zaliczany jest do grupy omega-6 znaleźć można na przykład w olejach tłoczonych na zimno (oleju słonecznikowym, oleju kokosowym, oleju z pestek winogron, a także oleju kukurydzianym). Należy jednak pamiętać, że wymienione produkty zaleca się stosować na zimno np. jako dodatek do sałatek. Nie są polecane do smażenia ze względu na to, że tracą wówczas cenną obecność kwasów tłuszczowych omega-6.
Dużą ilość kwasu gamma-linolowego posiada olej z wiesiołka (aż 70%). Znaleźć go można również w oleju z nasion ogórecznika oraz w oleju z pestek czarnej porzeczki.
Do innych źródeł kwasów tłuszczowych omega-6 zalicza się:
- sezam
- migdały
- awokado
- orzechy arachidowe
- pestki dyni
- oliwa z oliwek
Konsekwencje zdrowotne przy niedoborze kwasów tłuszczowych omega-6
Należy zaznaczyć, że zbyt niski poziom kwasów tłuszczowych omega-6 w codziennej diecie może nieść za sobą pogorszenie stanu zdrowia. Niedobór tych związków może objawiać się więc:
- obniżoną odpornością organizmu
- bezpłodnością
- zaburzoną pracą naczyń krwionośnych
- nieprawidłową pracą narządów wewnętrznych: serca, wątroby, nerek
- zmianami skórnymi (rumień, rogowacenie naskórka)
- upośledzeniem gojenia się ran
Uwaga!
Dieta obfitująca w kwasy tłuszczowe omega-6 przy jednoczesnej niedostatecznej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 może stanowić przyczynę rozwoju raka piersi wśród kobiet będących po menopauzie. Podobnie przedstawia się sytuacja w przypadku raka prostaty u mężczyzn.
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo wyłącznie sprawdzone, najwyższej jakości oleje, m.in. olej arganowy, olej konopny, olej kokosowy i olej z czarnuszki. Zawierają substancje takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), omega 3 ...
Zobacz tutaj ...
Warto poznać tajniki zdrowego odżywiania. Do każdemu wyjdzie na dobre 🙂
Migaly, awokado, orzechy… wszystko to co uwielbiam!
Ze względu na swoją chorobę pilnuję, aby w mojej diecie nie było braków kwasów omega 6. Każdy człowiek jednak powinien mieć w swojej diecie uwzględnione kwasy omega