Aktualizacja: 20 września 2022
Kofeina oraz jej konkretna ilość spożywana np. w postaci porannej kawy pozwala nam szybko i właściwie funkcjonować już od wczesnych godzin porannych. Składnik ten doskonale jest znany i stosowany w wielu napojach na całym świecie. Jednak opinie na temat kofeiny bywają różne. Jedni ją zachwalają widząc same plusy i korzyści. Inni z kolei oskarżają o powodowanie problemów ze snem, wywoływanie stanów niepokoju czy nawet depresję. Jak więc naprawdę przedstawia się sytuacja z kofeiną? Bardziej nam szkodzi czy pomaga? Przyjrzyjmy się więc temu co warto o niej wiedzieć.
Spis treści
Kofeina – czym jest?
Kofeina to organiczny związek chemiczny zaliczany do naturalnych stymulantów występujący w roślinach np. w kawie, herbacie czy kakao. Kofeina jest wchłaniana w jelicie cienkim bezpośrednio do krwiobiegu. Następnie przechodzi do wątroby, gdzie jest rozbijana na inne, mniejsze związki. Wywiera ona dość duży wpływ na nasz mózg, bowiem daje uczucie skupienia się, koncentracji i bycia w pełnej gotowości umysłowej. Wszystko dlatego, że blokowane zostają receptory adenozyny, która mówiąc w skrócie pozwala nam się rozluźnić i poczuć zmęczenie. Ponadto kofeina przedłuża działanie adrenaliny w organizmie, czyli działa pobudzająco na nasz układ nerwowy.
Kofeina – wpływ na organizm człowieka
Tak naprawdę kofeina może mieć pozytywny jak i negatywny wpływ na nasz organizm.
Pozytywny wpływ kofeiny na organizm
Do korzystnych działań kofeiny możemy zaliczyć:
- pobudzanie procesów trawiennych – zwiększa syntezę soków żołądkowych, a także pracę wątroby jak i trzustki.
- poprawę nastroju i koncentracji – wynika to z blokowania receptorów adenozyny, która wywołuje zmęczenie, zarówno psychiczne jak i fizyczne. Blokowanie adenozyny może mieć również pośredni wpływ na dopaminę i noradrenalinę, a w efekcie na nasze samopoczucie.
- zmniejszanie łaknienia
- nasilanie lipolizy – proces rozkładu trójglicerydów prowadzący do powstania kwasów tłuszczowych i glicerolu.
- pobudzanie metabolizmu kwasów tłuszczowych – przyspiesza proces zużywania energii w komórkach, co skutkuje zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na kalorie, zwłaszcza jeśli połączone jest to z wysiłkiem fizycznym.
- ochronę przed nowotworami i chorobami serca – kofeina pod postacią kawy stanowi bogate źródło antyoksydantów. W związku z tym przyspiesza niwelowanie z organizmu wolnych rodników będących przyczyną nowotworów oraz chorób układu krążenia.
- zwiększanie libido – badania wykazują, że osoby nieprzyzwyczajone do kawy, czyli niepijący lub spożywający ją w bardzo małych ilościach, mogą odczuwać zwiększony popęd seksualny. Dotyczy to szczególnie kobiet.
Negatywny wpływ kofeiny na organizm
Nie wszyscy jednak mogą tolerować kofeinę. W takiej sytuacji wywiera ona negatywne działanie w organizmie. Jest to m.in:
- zwężanie naczyń krwionośnych – jest to bardzo niebezpieczne, szczególnie u osób mających problem z nadciśnieniem.
- powoduje lęk oraz niepokój – duże ilości kofeiny mogą powodować pojawianie się stanów lękowych lub niepokoju, które mogą objawiać się po około godzinie od jej spożycia. Objawy te są dość niebezpieczne, ponieważ zwykle występują w obecności kołatania serca oraz z ogólnym roztrzęsieniem.
- zły nastrój i rozdrażnienie – nawet nieduża dawka kofeiny może działać na niektórych drażniąco, powodować złe samopoczucie, a nawet apatię będącą objawem depresji.
Podsumowanie
Każdy z Nas na podstawie wyżej wymienionych objawów powinien zadecydować czy kofeina ma pozytywny wpływ na organizm czy negatywny. Warto zaznaczyć, że nie występuje ona tylko w popularnej kawie, ale i w innych napojach czy nawet suplementach diety. Decydując się na którąkolwiek postać warto początkowo stosować niewielkie ilości, aby przyzwyczaić organizm do kofeiny oraz zaobserwować jaki ma ona wpływ. W przypadku złego samopoczucia należy niezwłocznie zrezygnować z przyjmowania kofeiny.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Ja negatywne skutki zaczynam odczuwać dopiero po spożyciu – a raczej wypiciu – dużej ilości kofeiny. Małe dawki mają na mnie bardzo dobry wpływ, dlatego z filiżanki kawy nie zrezygnuję 🙂
Gdybym chciała zredukować swoją wagę to zwiększyłabym picie kawy. Po jej wypiciu nie jestem głodna przez długie godziny. Niestety, ale po około 1-2 h zauważyłam, że niestety ale ręce zaczynają mi drżeć – wtedy muszę coś zjeść 🙂
Na szczęście nie piję właśnie dlatego kawy i tym podobnych , bo zawierają kofeinę 🙂