Aktualizacja: 28 listopada 2024
Goździki, oprócz walorów dekoracyjnych, spełniają również wiele funkcji zdrowotnych. Wykazują m.in. właściwości znieczulające i odświeżające. Dlatego stosowane doustne mogą stanowić skuteczny i naturalny preparat na ból zęba lub odświeżenie oddechu. W jaki sposób jeszcze goździki wpływają na nasz organizm? Poznajmy ich właściwości i zastosowanie.
Spis treści
Goździki – przyprawa
Nazwa goździk pochodzi z języka łacińskiego od słowa clavus, co dokładnie oznacza gwóźdź. To aromatyczna przyprawa pozyskiwana z wysuszonych pąków kwiatowych drzewa znanego jako goździkowiec korzenny (inaczej: czapetka wonna, łac. syzygium aromaticum). To wiecznie zielone drzewo, które może dorastać nawet do 12 metrów wysokości. Aby otrzymać przyprawę, pąki zbiera się ręcznie, zanim jeszcze zdążą się rozwinąć, co pozwala zachować ich intensywny aromat. Następnie pąki są suszone na słońcu, a na koniec poddawane procesowi odymiania.
Skąd pochodzą goździki?
Goździki pochodzą z wysp indonezyjskich, a obecnie popularne są na całym świecie. Występować mogą pod dwiema postaciami: sypkiej lub oryginalnej, w której posiadają kształt gwoździ. Ich stosowanie zaleca się jednak w tej drugiej formie, ponieważ zawierają zdecydowanie więcej właściwości leczniczych.
Goździki – właściwości
Zdrowotne właściwości goździków wynikają z obecności w ich składzie eugenolu – związku obniżającego aktywność enzymów, które wywołują stan zapalny w organizmie. Przyprawa goździkowa to także źródło wielu składników mineralnych m.in. magnezu i wapnia. Ponadto zawiera cenne dla nas kwasy tłuszczowe Omega 3, witaminę A, witaminę C i witaminę K oraz przeciwutleniacze hamujące wolne rodniki, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób.
Dzięki obecności tak cennych składników goździki wykazują wiele pozytywnych korzyści dla naszego organizmu. Działają m.in. uspokajająco, rozgrzewająco, antyseptycznie, a nawet odmładzająco. Przyprawa o intensywnie korzennym smaku i aromacie poprawia nasz apetyt, jak również procesy trawienne.
Goździki są skutecznym środkiem przeciwbólowym w przypadku dolegliwości dziąseł, zębów oraz głowy. Ponadto ich ssanie bardzo dobrze odświeża oddech. To także preparat, który skutecznie radzi sobie z obniżeniem wysokiego poziomu cholesterolu. Antyseptyczne i przeciwbólowe działanie goździków sprawdza się również podczas przeziębienia. Łagodzą one bowiem ból gardła oraz uporczywy kaszel. Goździki posiadają również właściwości przeciwgrzybicze. Niszczą bowiem pasożyty obecne w jelitach, zapobiegają biegunce i innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego.
Jak zaparzyć goździki?
Aby przygotować napar z goździków, wystarczy zalać łyżeczkę suszonych pąków (około 4-5 sztuk) szklanką wrzącej wody. Następnie należy przykryć naczynie i pozostawić napar do zaparzenia na około 10-15 minut. Gotowy napój można przecedzić przed spożyciem.
Napar z goździków jest ceniony za swoje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pomaga złagodzić ból zęba dzięki zawartości eugenolu, który działa miejscowo znieczulająco i antyseptycznie. Dodatkowo, może wspierać trawienie, łagodzić wzdęcia oraz działać kojąco przy bólu gardła czy przeziębieniu. Można go stosować zarówno do picia, jak i do płukania jamy ustnej.
Goździki – zastosowanie w kuchni
Goździki charakteryzują się dość słodkim, owocowym smakiem oraz korzennym aromatem. To dzięki niemu właśnie bardzo chętnie są one wykorzystywane w kuchni, aby wzbogacić smak i zapach wielu potraw. Często całe goździki dodawane są do kompotów, grzanego wina, w którym spełniają funkcję mocno rozgrzewającą. Ponadto wykorzystywane są również do dań głównych na bazie dziczyzny czy wieprzowiny. Goździki można dodawać do rosołu oraz potraw z dodatkiem grzybów. Z kolei w postaci sproszkowanej wykorzystywane są do farszu pasztecików, pizzy oraz potraw rybnych.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
- Kohlmunzer S., Farmakognozja – podręcznik dla studentów farmacji, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013.
- Nowak K., Ogonowski J., Jaworska M., Grzesik K., Olejek goździkowy – właściwości i zastosowanie, Chemik, 2/2012.
Uwielbiam do herbatki i… zamiast gumy do żucia, której już nie biorę do ust 🙂
Super, merytoryczny wpis 🙂
O eugenolu jeszcze nie słyszałem. Bardzo przydatna informacja!
Ja używam goździki tylko do kompotu z suszonych owoców i do zapraw.
Słyszałam o tych właściwościach przeciwbólowych, ale nigdy nie miałam okazji sprawdzić 😉
Bardzo przydatne informacje, goździki mają cudowną moc, o czym przekonałam się właśnie podczas przeziębienia, które mnie ostatnio dopadło. Od tej pory profilaktycznie piję codziennie kompot z jabłek właśnie z goździkami. 🙂