Aktualizacja: 16 maja 2024
Błonnik nie ma prawie żadnej wartości odżywczej. Jednak zarówno jego rozpuszczalna, jak i nierozpuszczalna postać ma bardzo ważne znaczenie dla organizmu. Przede wszystkim utrzymuje człowieka w zdrowiu. Jest on materiałem budulcowym roślinnych błon komórkowych. W jelicie grubym jest on rozkładany przez bakterie na prostsze substancje.
Źródła błonnika
Dużo rozpuszczalnego błonnika zawierają między innymi nasiona babki płesznik. Błonnik nierozpuszczalny występuje w ziarnach i zbożach. Składa się głównie z celulozy, która łączy się z wodą, ale nie pęcznieje w niej. Nie jest trawiony, ponieważ ludzkie enzymy trawienne nie są w stanie go rozłożyć. Dobrym źródłem błonnika są także:
- płatki zbożowe, otręby;
- surowe warzywa i owoce – najwięcej błonnika znajduje się tuż pod skórką;
- suszone owoce;
- kasze i makarony, zwłaszcza z ciemnej mąki;
- orzechy, nasiona i pestki.
Aby cieszyć się korzystnymi właściwościami tego związku najlepiej utrzymywać zbilansowaną, różnorodną dietę.
Zobacz więcej na temat: Jakie produkty zawierają błonnik?
Błonnik – działanie
Błonnik wchłania nadmiar wody z jelit, przez co stolec jest obfitszy i bardziej miękki. Przywiera też do cząstek cholesterolu, które są wydalane razem z nim, dlatego potrafi skutecznie zmniejszyć stężenie tej szkodliwej substancji w organizmie. Błonnik nierozpuszczalny, jak na przykład celuloza, reguluje działanie jelit, a także łączy się z substancjami rakotwórczymi i toksynami, które są wraz z nim wydalane. Błonnik nie jest trawiony, ale dzięki pożytecznym bakteriom w jelicie, które doprowadzają do fermentacji, jest przetwarzany w kwasy tłuszczowe. Odgrywają one ważną rolę w odżywianiu. Niedobór błonnika w pożywieniu może powodować wiele przewlekłych schorzeń zwyrodnieniowych, chorób serca, uchyłkowatość i cukrzycę. W zdrowej i regularnej diecie powinno znajdować się 18 gram błonnika dziennie. Niestety większość ludzi przyjmuje go zdecydowanie mniej, bo około 5 gram błonnika.
Pożywienie zawierające dużo błonnika pomaga zapobiegać zaparciom oraz tworzeniu się hemoroidów, ponieważ zwiększa zawartość wody w stolcu, przez co ułatwia wydalenie go z organizmu. Jeśli na co dzień jemy pokarmy zawierające dużo błonnika rozpuszczalnego to wtedy zmniejsza się zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Wszystko dlatego, że zwalnia on proces wchłaniania glukozy zawartej w pożywieniu. Błonnik rozpuszczalny ogranicza też przedostawanie się cholesterolu z jelit do krwiobiegu, dzięki czemu zmniejsza jego stężenie we krwi. Naukowcy codziennie przez ponad 6 tygodni podawali pacjentom z dużym stężeniem złego cholesterolu 10 gram babki płesznik. Okazało się, że stężenie złego cholesterolu zmniejszyło się u nich od 6 do 20%, czyli bardziej niż u pacjentów, u których stosowano tylko dietę niskotłuszczową.
Badania udowodniają również, że błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wchłania on wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, a to z kolei zmniejsza uczucie głodu, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie siemię lniane, zawierają estrogeny roślinne zwane lignanami, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Są one wyjątkowo skuteczne w zapobieganiu rakowi sutka.
Błonnik – skutki uboczne
Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek. Jeżeli przyjmujemy preparaty zawierające błonnik to trzeba pamiętać o piciu dużej ilości wody, ponieważ wchłania on wodę. Przez 2 godziny po zażyciu błonnika nie należy przyjmować żadnych leków, ponieważ może to opóźnić ich wchłanianie. Kobiety w ciąży powinny zasięgnąć porady lekarskiej zanim zaczną stosować błonnik.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Platta A., Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Walczak-Gałęzewska M., Nowrocka M., Pupek-Musialik D., Zastosowanie błonnika w terapii otyłości i zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2/2012.
- Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2015.
- Bojarska-Hurnik S., Skorupińska A., Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie, Kosmetologia Estetyczna, 3/2018.
- Kowalczyk M., Zegan M., Michota-Katulska E., Wiedza na temat prozdrowotnej roli błonnika pokarmowego wśród studentów uczelni medycznych i niemedycznych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2017.
Zostaw komentarz