Aktualizacja: 8 października 2022
Witamina B5 (inna nazwa: kwas pantotenowy) to bardzo rozpowszechniony kwas w świecie roślinnym i zwierzęcym (pantotenowy to inaczej wszechobecny). Jest on niezbędny dla każdej żywej komórki. Niestety w stanie wolnym bardzo rzadko występuje w przyrodzie. Termin witamina B5 odnosi się do następujących substancji: kwasu pantotenowego, pantenolu, panteiny, koenzymu A (aktywnej biologicznie formy kwasu pantotenowego).
Spis treści
Witamina B5 – działanie
Witamina B5 jest niezwykle ważna dla skóry, jak również włosów:
- odgrywa podstawową rolę w procesach podziału komórek w mieszku włosowym;
- jest niezbędny do właściwego wzrostu włosa;
- przyczynia się do utrzymania jędrnej i elastycznej skóry;
- pomaga w leczeniu stanów zapalnych;
- wspomaga podziały naskórka;
- poprawia strukturę naskórka;
- działa łagodząco i przyśpiesza gojenie;
- jest ważna przy wszelkich przemianach metabolicznych.
Zobacz również: Sucha skóra – 5 sposobów na jej nawilżenie.
Jej działanie nie opiera się jednak wyłącznie na poprawie kondycji skóry i jej przydatków. Warto wiedzieć, że kwas pantotenowy uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych (w tym również płciowych), działa antyoksydacyjnie, wspiera produkcję neuroprzekaźników oraz bierze udział w metabolizmie składników odżywczych.
Niedobór witaminy B5
Niedobór witaminy B5 w organizmie objawia się patologicznymi zmianami na skórze, takimi jak rogowacenie lub nadmierne złuszczanie naskórka, zaburzenia pigmentacyjne jak również wypadanie włosów.
Witamina B5 – źródła
Witaminę B5 można znaleźć następujących produktach:
- drożdże;
- chleb razowy;
- rośliny strączkowe;
- mleko;
- jaja;
- wątróbka;
- otręby pszenne;
- ryby (takie jak: śledzie, makrele, pstrągi);
- grzyby;
- mleko pełne;
- mięso kurczaka;
- mleczko pszczele;
- pestki słonecznika;
- sery;
- orzechy;
- owoce awokado;
- pomarańcze;
- ziemniaki;
- algi (Spirulina, Chlorella);
- brokuły;
- ciemny ryż;
- melon;
- soja;
- masło orzechowe;
- banany.
Witamina B5 – pantenol
Witamina B5 jest słabo wchłaniana przez skórę, natomiast pantenol (naturalny prekursor witaminy B5) bardzo dobrze. Rozpuszcza się on w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym. Nie jest natomiast rozpuszczalny w tłuszczach, olejach i lipidach. Wykazuje duże pokrewieństwo do niektórych protein, zwłaszcza do keratyny. Ma silne właściwości higroskopijne. W dużym stężeniu tworzy z rozpuszczalnikami gęste roztwory o dużej lepkości. Doskonale wchłania się przez naskórek i skórę właściwą, paznokcie oraz korzenie włosów i ich trzony. Szybkość wchłaniania zależy od podłoża. Na przykład skóra najlepiej przyswaja pantenol w przypadku emulsji olej/woda. Po wniknięciu do tkanki pantenol jest przekształcany w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5.
Pantenol w kosmetykach
Gdy stosujemy pantenol zewnętrznie, zwiększa w skórze ilość energii i znacznie przyśpiesza syntezę lipidów, białek i lipoproteidów. W związku z tym pełni rolę stymulatora podziału komórkowego w obrębie naskórka i skóry właściwej. Pantenol charakteryzuje się silnym działaniem gojącym przy uszkodzeniu skóry czy błon śluzowych. Łagodzi podrażnienia i objawy alergii. Jest też niezastąpionym składnikiem kosmetyków antyalergicznych przeznaczonych do pielęgnacji cery delikatnej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień. W ostatnim czasie pantenol jest bardzo wykorzystywany do produkcji kosmetyków anti-aging.
Zobacz również: Skóra twarzy mężczyzny.
Pantenol wykazuje zdolność wnikania w płytkę paznokciową na głębokość do 0,2 mm. Doskonale wiąże się z keratyną paznokci, nawilża je, wzmacnia i uelastycznia. Wprowadzenie pantanolu do preparatów kosmetycznych nie stwarza żadnych trudności. Może on być stosowany w stężeniu 0,5 do 5%. Dzięki swoim właściwościom służy do modyfikowania preparatów, a co za tym idzie, poprawy smarowności kremów, ułatwia nawilżanie, stabilizuje pianę w środkach myjących. Głównym zastosowaniem witaminy B5 jest poprawa stanu skóry oraz włosów. Działa więc na poprawę wyglądu człowieka.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Lizoń M., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Bodziarczyk I., Zawartość witamin z grupy B w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży gimnazjalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2007.
- Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy.
- Strunz U., Witaminy – czy i dlaczego pomagają, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
Zostaw komentarz