Witamina B2 (ryboflawina) zalicza się do szerokiej grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Związek ten bierze udział w procesie prawidłowego widzenia, a także w czynności ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Powszechnie uważa się, że 0,6mg/1000 kcal jest wystarczającą dawką, pokrywającą dzienne potrzeby zdrowego organizmu.
Witamina B2 – funkcje
Jedną z najważniejszych funkcji witaminy B2 w naszym organizmie jest wspomaganie układu odpornościowego oraz nerwowego. Ponadto wykazuje silny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. To dzięki witaminie B2 transport tlenu do soczewki oka jest skuteczny. Dodatkowo uczestniczy w syntezie kortyzolu, który działa przeciwzapalnie, a także przyczynia się do uwalniania wapnia z kości, podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Oprócz tego kortyzol zatrzymuje sól w organizmie oraz odpowiada za szybką podaż glukozy w momentach stresujących.
Ryboflawina stanowi jeden ze składowych koenzymów, które katalizują reakcje oksydoredukcyjne. Ponadto warunkuje prawidłowe widzenie, a jej niedobór z kolei może powodować światłowstręt.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 zwykle występuje w czasie ciąży, laktacji, wyraźnego wzrostu, a także przy dużej aktywności fizycznej. Ponadto organizm potrzebuje jej w przypadku:
- chorób nowotworowych;
- chorób tarczycy;
- stanów gorączkowych;
- usunięcia żołądka;
- wysokiego stężenia bilirubiny u noworodków;
- biegunek;
- oparzeń.
Ryboflawina negatywnie reaguje na działanie promieni słonecznych, w związku z tych przechowywanie jej w miejscach nasłonecznionych jest niewskazane. Należy zaznaczyć, że witamina B2 nie ulega degradacji w wyniku działania wysokiej temperatury. Oznacza to, że można poddawać ją obróbce cieplnej.
Zobacz również: Witaminy z grupy B – charakterystyka.
Niedobór witaminy B2
Niedobory witaminy B2 mogą przyczynić się do powstania zaburzeń enzymatycznych, które z kolei będą negatywnie oddziaływać na przemiany metaboliczne. Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy B2 zaliczamy:
- trądzik pospolity;
- zawroty głowy;
- zmiany w obrębie jamy ustnej (zajady);
- zmiany zapalne na skórze (stany zapalne, łojotok);
- migrena;
- zaczerwienienie oczu;
- łamliwe paznokcie;
- słabe włosy;
- światłowstręt;
- sucha skóra.
Z kolei nadmiar witaminy B2 pojawia się bardzo rzadko. Gdy się już jednak pojawi, to jest wydalany wraz z moczem, choć niekiedy może pojawić się ciemniejsze zabarwienie oczu oraz wymioty.
Źródła witaminy B2
Najlepszym źródłem witaminy B2 są produkty odzwierzęce. Należą do nich:
Witaminę B2 znaleźć można również w:
- bananach;
- orzechach;
- truskawkach;
- fasoli;
- nasionach strączkowych.
Jej cennym źródłem są także algi morskie, takie jak Chlorella czy Spirulina. Można je przyjmować w formie suplementów diety.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 4/2009.
- Lizoń M., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Bodziarczyk I., Zawartość witamin z grupy B w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży gimnazjalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2007.
- Strunz U., Witaminy – czy i dlaczego pomagają, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
Zostaw komentarz