Aktualizacja: 16 maja 2022
Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do naszego funkcjonowania. Jego zadaniem jest między innymi regulacja gospodarki wodnej organizmu. Z kolei niedobór sodu może prowadzić do zaburzenia pracy serca. Jakie inne funkcje spełnia ten pierwiastek oraz jakie są skutki jego nadmiaru i niedoboru? Podpowiadamy.
Sód to pierwiastek, który wraz z potasem, magnezem i wapniem tworzy grupę elektrolitów. Są to związki, które we wszystkich płynach ciała występują w formie jonów dodatnich lub ujemnych. Zawartość sodu w organizmie człowieka wynosi około 92 g, z czego aż połowa występuje we krwi oraz innych płynach, 1/3 w kościach, pozostała ilość wewnątrz komórek organizmu. Warto zaznaczyć, że ilość tego pierwiastka w organizmie człowieka regulowana jest przez hormony (peptydy natriuretyczne), które wzmagają usuwanie sodu (aldosteron i wazopresynę), które powodują jego zatrzymanie.
Spis treści
Sód – rola w organizmie człowieka
Do najważniejszych funkcji sodu w organizmie człowieka należy:
- regulacja gospodarki wodnej organizmu – zatrzymuje wodę, a także odpowiada za właściwie jej rozmieszczenie w organizmie;
- reguluje pracę układu nerwowego i mięśniowego – wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe, a także wpływa na przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych;
- bierze udział w utrzymywaniu właściwego poziomu pH, czyli tzw. równowagi kwasowo – zasadowej organizmu;
- uczestniczy we wchłanianiu składników odżywczych.
Sód – skutki nadmiaru i niedoboru w organizmie
Niedobór sodu czyli tzw. hiponatremia jest bardzo często spowodowana biegunką lub wymiotami. Dużo związków mineralnych traconych jest również podczas ciężkiej pracy fizycznej w upalne dni. Niedobór sodu objawia się zaburzoną pracą serca, skurczami mięśni, zawrotami i bólami głowy. Może zdarzyć się utrata przytomności, zaburzenia pamięci i koncentracji. Permanentny niedobór tego pierwiastka może prowadzić nawet do śmierci.
Nadmiar sodu w organizmie z kolei zwiększa ciśnienie krwi oraz stanowi przyczynę powstawania obrzęków, które wynikają z „przewodnienia” komórek. Ponadto może zaburzać pracę układu wydalniczego, a więc zakłucać pracę nerek i w końcowym efekcie prowadząc do ich uszkodzenia.
Do innych skutków nadmiaru sodu w organizmie należy:
- uczucie zmęczenia, znużenia i ospałości;
- dolegliwości ze strony wątroby;
- podwyższone ciśnienie tętnicze;
- podwyższenie poziomu cholesterolu.
Sód – gdzie go szukać?
Sód można znaleźć prawie we wszystkich produktach spożywczych. Najpopularniejszym jego źródłem jest sól kuchenna. Pierwiastek ten stosowany jest jako naturalny środek konserwujący. W związku z tym w sporej ilości występuje w żywności wysoce przetworzonej. Obecny jest między innymi w: pieczywie, serze żółtym, warzywach konserwowych (groszek, kukurydza, pomidory), przekąskach (chipsy, orzeszki, paluszki) oraz gotowych przyprawach (majonez, vegeta, ketchup, musztarda). Sód występuje również w świeżych produktach jak np. mięso, ziemniaki, mleko, warzywa strączkowe.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz