Aktualizacja: 30 grudnia 2022
Wydawałoby się, że fluor to pierwiastek, który bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jednak coraz częściej słyszy się informacje, że związek ten obecny np. w pastach do zębów negatywne oddziałuje na nasz organizm. Ile jest w tym prawdy? Sprawdźmy czy rzeczywiście fluor szkodzi naszemu zdrowiu.
Fluor to związek chemiczny, którego zadaniem jest tworzenie nowej tkanki kostnej. Zapobiega również próchnicy dzięki zwiększeniu odporności kości na działanie środowiska kwaśnego oraz bakterii płytki nazębnej. Jeżeli poziom fluoru w szkliwie zęba jest zbyt niski wówczas tracą one swą odporność, stają się bardziej kruche, a szkliwo ich cieńsze. Wówczas ilość fluoru z zewnątrz np. pod postacią pasty jest niemalże niezbędna do utrzymywania właściwiej kondycji.
Warto zaznaczyć, że źródłem fluoru jest nie tylko pasta do zębów, ale również woda pitna, w której występuje fluor pod postacią fluorków. Wśród produktów spożywczych bardzo dobrym źródłem fluoru jest także herbata, sery podpuszczkowe, a także ryby.
Fluor – czy szkodzi naszemu zdrowiu?
Wiele osób pod wpływem informacji o zagrożeniu, wycofuje się z korzystania z fluoru w codziennym życiu. Między innymi zastępując pasty do zębów ziołowymi zamiennikami. Lekarze stomatolodzy jednak mocno uspokajają i negują teorie na temat negatywnego wpływu fluoru na organizm człowieka. Zapewniają również, że wynikają one z ludzkiej niewiedzy.
Zapotrzebowanie na fluor
Należy przede wszystkim zaznaczyć, że fluor w pewnych ilościach jest nam potrzebny. Organizm bowiem potrzebuje tego pierwiastka do prawidłowego rozwoju kości oraz zębów. Dla przykładu, w przypadku osoby dorosłej właściwy poziom wynosi 3 mg (kobieta) do 4 mg (mężczyzna). U dzieci zwykle waha się w granicach 1-2 mg. W takiej ilości bardzo łatwo jest dostarczyć fluor do organizmu. Wystarczy wypić kilka filiżanek herbaty. Dodatkowo fluor znaleźć można również w fasoli, ziemniakach, szpinaku, kapuście czy marchewce. Jednak w przypadku fluoru bardzo łatwo przekroczyć jego dzienne zapotrzebowanie. Nie są brane tu pod uwagę produkty spożywcze, a pasta do zębów, która skrupulatnie jest przez nas stosowana.
Nadmiar fluoru w organizmie
Problem pojawia się w momencie kiedy w organizmie ludzkim zostaje odnotowany zbyt wysoki poziom fluoru. Jest on jedynie częściowo usuwany wraz z płynami ustrojowymi np. przez gruczołowy łojowe. Reszta z kolei odkłada się i kumuluje w kościach oraz w skórze. Nadmiar tego pierwiastka w organizmie może spowodować zaburzenia procesów enzymatycznych w tkankach (przemiany węglowodanów oraz tłuszczy, a także syntezy hormonów). Skutkiem tego mogą być uszkodzenia kości, zaburzenia pracy tarczycy oraz trzustki. Bardzo niebezpieczne jest wypieranie przez fluor wapnia. To z kolei prowadzi do chorób związanych z niedoborem tego pierwiastka jak np. osteoporoza, zaburzenie rymu serca czy skurcze mięśni. Nadmiar fluoru w organizmie blokuje również przyswajanie magnezu, który istotny jest dla właściwego przekazywania sygnałów w układzie nerwowym.
Wolne rodniki
Jak się okazuje, zbyt duża ilość fluoru w organizmie wpływa także na wzrost wolnych rodników, które jak wiadomo przyspieszają procesy starzenia się organizmu, a także wpływają na rozwój wielu schorzeń jak na przykład nowotwory czy chorobę Alzheimera.
Fluoroza
Zbyt duża ilość fluoru w organizmie określana jest nawet jako zespół choroby nazywany fluorozą, gdzie pierwszym objawem są białe plamy na zębach. Z czasem jednak plamy te ciemnieją i przybierają żółtobrunatną barwę. Dzieje się tak poprzez bardzo słabą odporność szkliwa, które zaczyna po prostu odpadać.
Kości
Dodatkowo zmienia się również struktura kości. Stają się kruche i bardziej podatne na złamania.
Trądzik
Innym objawem nadmiernej ilości fluoru w organizmie są zmiany skórne w postaci tzw. trądziku fluorowego. Wykwity przypominają zwykły trądzik, lecz wydają się bardziej zaognione i wymagają bardziej zaawansowanego leczenia. Przyczyną tego są drażniące właściwości fluoru, które wpływają na gruczoły skóry oraz zwiększona przepuszczalność błon i śródbłonków co z kolei prowadzi do zwiększenia podatności na zakażenia bakteryjne.
Podsumowanie
Rozpatrując obiektywnie temat wpływu fluoru na organizm człowieka, należy zwrócić uwagę na oba aspekty jego działania. Zarówno te negatywne jak i pozytywne. Fluor naturalnie występuje w naszym ustroju, stąd też potrzeba uzupełniania jego niedoboru. Warto jednak uważać z jego przyswajaniem, bowiem nadmierna jego ilość może być niebezpieczna zarówno dla naszej urody jak i samego zdrowia.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
W tym gąszczu sprzecznych informacji na temat tego co nam szkodzi, a co jest dobre dla naszego zdrowia, dobrze jest trafić na taki rzeczowy artykuł.
Bardzo fajny artykuł. Z fluorem jak ze wszystkim trzeba podchodzić do tego z głową.
Najważniejsze jest to by mieć we wszystkim umiar 🙂