Aktualizacja: 5 lutego 2022
Witamina B9, czyli kwas foliowy (inne nazwy to folik lub folacyna) jest niezbędna do produkcji energii w tkankach i wzmocnienia odporności organizmu. Reguluje wzrost komórek, a także warunkuje odpowiedni poziom białych i czerwonych krwinek krwi. Wspomaga również formowanie się kwasów DNA i RNA w naszych komórkach genowych. Jest niezwykle potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Spis treści
Źródła witaminy B9
Bardzo dobrym źródłem witaminy B9 są:
- wątróbka drobiowa i wołowa;
- owoce, w szczególności banany, pomarańcze, owoc kantalupy;
- zielone warzywa liściaste takie jak brokuły, jarmuż, botwinka, szpinak i sałata rzymska.
Szpinak jest jednym z najlepszych, naturalnych źródeł Witaminy B9. 200 g tego warzywa zawiera 388 mikrogramy kwasu foliowego, czyli prawie rekomendowaną dzienną dawkę (obecnie RWS – referencyjna wartość spożycia) dla dorosłych. Według zaleceń, dzienne zapotrzebowanie na witaminę B9 to 400 μg.
Do kolejnych produktów zawierających tę cenną witaminę należą drożdże piekarskie, zarodki pszenne, ryż, jęczmień, wszystkie rodzaje roślin strączkowych. Znajdziemy ją również w takich produktach jak:
- pieczywo pełnoziarniste;
- makarony;
- płatki kukurydziane;
- mleko;
- grzyby;
- warzywa korzenne;
- Spirulina;
- szparagi;
- ryby (łosoś i tuńczyk).
Gdy organizm wykazuje większe zapotrzebowanie na kwas foliowy (np. w ciąży) lub nie dostarczamy wraz z dietą jego wystarczających ilości, warto zdecydować się na suplementację.
Wchłanianie witaminy B9
Jeżeli zastanawiasz się czy warto dbać o odpowiedni poziom kwasu foliowego w organizmie, to warto zaznaczyć, że witamina ta jest formą rozpuszczalną w wodzie i nasz organizm absorbuje tylko połowę dostarczonej ilości. Dlatego profilaktycznie zaleca się dodatkową suplementację preparatami multiwitaminowymi. Powodem jest to, że większość z nas spożywa dania gotowane zbyt długo, odgrzewane i podgrzewane w mikrofali. W efekcie tracą one sporo kwasu foliowego niszczonego w procesie utleniania.
Udowodniono, że witamina B9 jest lepiej przyswajalna działając synergicznie z witaminą B12. Dodatkowo, witamina C zapobiega zbyt szybkiemu wypłukiwaniu się witaminy B9 z naszego organizmu.
Witamina B9 – właściwości
Kwas foliowy odpowiada przede wszystkim za prawidłowy rozwój płodu. Jest wręcz niezbędny, aby wszystkie układy organizmu dziecka rozwijały się prawidłowo i wykazywały prawidłową czynność po porodzie. U osób dorosłych, dzieci i młodzieży omawiany związek również ma duże znaczenie. Wpływa bowiem na metabolizm kwasów nukleinowych i aminokwasów oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Niedobór kwasu foliowego
Niedobór kwasu foliowego jest szczególnie niebezpieczny dla rozwijającego się dziecka w okresie prenatalnym. Dla wszystkich powyżej 11 roku życia zaleca się około 400 mikrogramów kwasu foliowego na dobę. Kobiety planujące macierzyństwo i będące w ciąży potrzebują dodatkowych 400 mikrogramów więcej. Natomiast karmiące piersią 100 mikrogramów, oprócz dziennego RWS. Taka dodatkowa suplementacja zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego u rozwijającego się dziecka w łonie matki , zmniejsza ryzyko wady cewy nerwowej o około 50-75% i ryzyko rozszczepu kręgosłupa. Zapobiega również wystąpienia śmiertelnej wady wrodzonej jaką jest bezmózgowie.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Katarzyńska J., Antywitaminy K i B9 w zastosowaniach medycznych, Eliksir, 1/2016.
- Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Skrzypczak M., Wojtyła A., Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2012.
- Cieślik E., Kościej A., Kwas foliowy – występowanie i znaczenie, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2012.
- Czeczot H., Kwas foliowy w fizjologii i patologii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 62/2008.
Zostaw komentarz