Aktualizacja: 4 października 2022
Witamina B3 (inaczej niacyna) w połączeniu z innymi witaminami z grupy B bierze udział w wielu przemianach metabolicznych. Uwalniana jest dzięki temu energia w komórkach ciała, reguluje się krążenie krwi, a także gospodarka hormonalna. Dodatkowo, niacyna zapewnia odpowiedni poziom glukozy i kwasu solnego w organizmie.
Spis treści
Niacyna – właściwości i korzyści dla organizmu
Witamina B3 współpracując z witaminami B2 (ryboflawiną) i B6 (pirydoksyną) utrzymuje naszą skórę w zdrowej kondycji. Jest też niezbędna do prawidłowej pracy układu trawiennego i obwodowego układu nerwowego. W rzeczywistości wpływa na czynność wszystkich układów, ponieważ jej działanie wiąże się z regulacją gospodarki hormonalnej. Witamina B3 bierze udział w produkcji hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Te związki z kolei oddziałują na wszystkie pozostałe układy.
Należy także wspomnieć o niezwykle korzystnym wpływie tej witaminy na układ krwionośny. Jej odpowiednie ilości w organizmie wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, przez co krew może swobodniej krążyć po ustroju i dostarczać cennych składników odżywczych wraz z tlenem do wszystkich komórek. Ponadto zmniejsza poziom cholesterolu LDL, przez co chroni przed rozwojem m.in. miażdżycy. Niacyna uczestniczy w produkcji erytrocytów.
Niacyna wykorzystywana jest zarówno do poprawy zdrowia i urody, jak i w celach terapeutycznych. Coraz częściej stanowi składnik środków leczniczych. Takie preparaty z witaminą B3 są niezwykle pomocne w leczeniu zawrotów głowy, redukują szumy w uszach, łagodzą stany napięcia miesiączkowego, bóle głowy i skurcze. Są również wykorzystywane w leczeniu choroby Raynauda. Rozszerzają naczynia krwionośne, przez co poprawiają cyrkulację krwi.
Dawkowanie niacyny
Referencyjna Wartość Spożycia (RWS), czyli dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 powinno wynosić dla:
- mężczyzn 16 mg;
- kobiet 14 mg;
- kobiet w ciąży 20 mg;
- karmiących piersią 18 mg.
Osoby spożywające alkohol w nadmiernych ilościach, a także będące na diecie wegetariańskiej są narażeni na niedobory niacyny. W efekcie powinni ją uzupełniać stosując suplementację preparatami zawierającymi tę witaminę.
Źródła niacyny
Poniżej znajdują się jedne z najbogatszych źródeł witaminy B3. Możemy ją pozyskać z mięsa, warzyw, owoców i grzybów. Są to m.in.:
- kurczak;
- wątróbka;
- tuńczyk;
- indyk;
- łosoś;
- sardynki;
- słonecznik;
- orzechy arachidowe (ziemne);
- groszek zielony;
- ryż brązowy;
- grzyby;
- awokado;
- słodkie ziemniaki;
- szparagi.
Omawiana witamina bardzo szybko wchłania się w przewodzie pokarmowym, głównie w żołądku i jelitach. Pewne ilości niacyny mogą być naturalnie syntezowane z tryptofanu (aminokwas białkowy). Szacuje się, że z 60 mg tryptofanu może powstać około 1 mg niacyny. Cały proces podlega również zmianom hormonalnym, czynnikom genetycznym i indywidualnym różnicom osobniczym. Mimo tego, aby nie doświadczyć niedoboru warto spożywać pokarmy zawierające niacynę.
Niedobór witaminy B3
Niedobór witaminy B3 objawia się wystąpieniem owrzodzeń skórnych, zawrotami głowy, biegunką, chronicznym zmęczeniem, nieprzyjemnym oddechem i niestrawnością. Kolejne symptomy braków niacyny w organizmie to bezsenność, bóle kończyn, utrata apetytu, spadek cukru we krwi, osłabienie mięśni, wykwity skórne i występowanie stanów zapalnych skóry.
Chroniczny niedobór witaminy B3 może spowodować pelagrę (rumień lombardzki). Choroba ta objawia się zapaleniem skóry, biegunką, depresją i otępieniem umysłowym. Charakterystyczne są również zmiany w układzie pokarmowym wywołujące torsję oraz jasnoczerwone zabarwienie języka.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Słomińska E., Metabolity nikotynamidu i ich rola w fizjologii i patologii człowieka, Gdańsk 2009.
- Lebiedzińska A., Majewski M., Szefer P., Ryba maślana źródłem niacyny, Roczniki PZH, 2/2008.
- Nagalski A., Bryła J., Zastosowanie niacyny w terapii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 61/2007.
- Różańska D., Ilow R., Regulska-Ilow B., Wpływ procesów kulinarnych na zawartość wybranych witamin w żywności. Cz. II. Tiamina, ryboflawina, niacyna, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2013.
- Lebiedzińska A., Czaja J., Hinz A., Szefer P., Ocena zawartości witaminy B3 w suplementach diety i preparatach farmaceutycznych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2011.
Zostaw komentarz