Aktualizacja: 28 lutego 2023
Witamina B12 (kobalamina) jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina B12 wchodzi w skład kompleksu witamin z grupy B. Jej wchłanianie jest bardzo złożonym procesem. Niezbędny jest udział kwasu solnego, dzięki któremu witamina B12 zostaje oddzielona od białek. W jelicie cienkim następuje jej wchłanianie. Niestety z wiekiem może dochodzić do zaburzenia tego procesu, a tym samym powstawaniu niedoborów witaminy B12.
Spis treści
Objawy niedoboru witaminy B12
Niedobór witamin B12 jest niebezpieczny dla organizmu, ponieważ może doprowadzić do zaburzeń procesów krwiotwórczych. To z kolei może prowadzić do anemii, pojawienia się zwrotów głowy, tachykardii, bladości błon śluzowych czy ogólnego zmęczenia i osłabienia. Objawy niedoboru witaminy B12 to brak czucia w rękach i nogach. Może nawet dochodzić do:
- utraty pamięci;
- drętwienia kończyn;
- zaburzenia koordynacji podczas chodzenia;
- bezsenności;
- zaparć;
- bólów głowy.
Oprócz tego, niedobór tej witaminy może przyczyniać się do rozwoju depresji, problemów ze wzrokiem, obrzęku języka towarzyszącego zaburzeniom neurologicznym i bolesności w jamie ustnej. Ponadto osoby cierpiące na niedobór witaminy zwykle doświadczają utratę masy ciała, nudności, ogólne zmęczenie i rozbicie.
Źródła witaminy B12
Dieta powinna być tak skomponowana, aby dostarczana była odpowiednia dawka witaminy B12. Głównym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak:
- wątroba wołowa;
- łosoś;
- ostrygi;
- małże;
- krewetki;
- kurczak;
- tuńczyk;
- produkty mleczne – mleko, jogurt i ser.
Bogatym źródłem witaminy B12 są jajka i ryby. W rzeczywistości, witamina B12 dostępna jest głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. A co za tym idzie, weganie i wegetarianie narażeni są na jej niedobory.
Witamina B12 dla wegetarian
Dla wegan i wegetarian alternatywnym źródłem witaminy B12 jest:
W większości przypadków to właśnie osoby niejedzące na co dzień mięsa borykają się ze skutkami niedoboru właśnie tej witaminy. Oprócz tego Spirulina to naturalne źródło białka roślinnego o wysokiej wchłanialności, witamin, makroelementów i mikroelementów niezbędnych do zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia oraz utrzymania mocnego układu odpornościowego.
Witamina B12 – korzyści dla zdrowia
Witamina B12 (kobalamina) ma szerokie spektrum korzyści, jeżeli chodzi o poprawę kondycji zdrowia. Oto lista najważniejszych właściwości witaminy B12 i korzyści wynikających z jej regularnego dostarczania:
Utrzymanie pracy komórek
Witamina B12 pomocna jest w utrzymywaniu pracy komórek, które znajdują się w ludzkim organizmie. W dużej mierze zależna od witaminy B12 jest funkcja tworzenia czerwonych krwinek (erytrocytów). Ponadto wpływa na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego poprzez tworzenie neuroprzekaźników odpowiedzialnych za pamięć, nastrój i koncentrację.
Tworzenie DNA
Witamina B12 jest ważnym elementem do syntezy DNA w organizmie człowieka. Dzieje się tak w trakcie podziału komórek, gdzie witamina B12 jest jednym z najbardziej znaczących uczestników w tym procesie. W przypadku braku witaminy B12 w organizmie człowieka może dojść do zaburzeń w formowaniu komórek, co doprowadzi do anemii megaloblastycznej. Jest to jedna z poważniejszych chorób krwi w wyniku niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego. Dlatego też tak ważna jest odpowiednia dieta, dzięki której nie doprowadzimy do poważnych skutków niedoboru witaminy B12.
Anemia sierpowata
Witamina B12 uważana jest za ważny składnik przy leczeniu poważnego problemu jakim jest anemia sierpowata, która w dodatku może być dziedziczna. W takim przypadku należy już zawczasu zadbać o odpowiednią dietę bogatą w żelazo, kwas foliowy, a także witaminę B12.
Ogólne zmęczenie
Kiedy odczuwalne jest chroniczne zmęczenie, osłabienie, brak koncentracji, rozbicie i ogólne złe samopoczucie, to w większości przypadków należy te objawy przypisać skutkom niedoboru witaminy B12. Witamina ta jest niezbędna dla osób, które pracują umysłowo oraz na co dzień żyją w stresie, ponieważ to w niej tkwi potencjał do poprawy ogólnej wytrzymałości ludzkiego ciała przy wytężonej pracy.
Cholesterol
Dieta bogata w produkty żywnościowe zawierające witaminę B12 może pomóc w skutecznym obniżaniu poziomu cholesterolu (LDL) w organizmie człowieka. Ponadto witamina ta pomaga w kontrolowaniu poziomu trójglicerydów, która utrzymuje prawidłową pracę serca.
Choroba Alzheimera
Witamina B12 jest skuteczna w leczeniu choroby Alzheimera, ponieważ zmniejsza poziom homocysteiny, która jest markerem zwiększonego ryzyka demencji i choroby Alzheimera – wspiera pracę mózgu. Choroba Alzheimera wiąże się z degradacją funkcji poznawczych.
Niedokrwistość (anemia)
Niedokrwistość, anemia złośliwa oraz anemia megaloblastyczna są wynikiem zaburzonego procesu produkcji czerwonych krwinek, które transportują tlen. Niedobór witaminy B12 powoduje, że komórki krwi nie dojrzewają w prawidłowy sposób.
Rak piersi
Stwierdzono, że kobiety cierpiące na raka piersi często borykają się z niedoborem witaminy B12. Może to być spowodowane wynikiem leczenia za pomocą chemioterapii i radioterapii. Zatem dieta bogata w tę witaminę jest zalecana do ewentualnego zapobiegania rozwoju choroby jak również poprawy poziomu żelaza.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zabrocka J., Wojszel Z., Niedobór witaminy B12 w wieku podeszłym – przyczyny, następstwa, podejście terapeutyczne, Geriatria, 7/2013.
- Kośmider A., Czaczyk K., Witamina B12 – budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5/2010.
- Mziray M., Domagała P., Żuralska R., Siepsiak M., Witamina B12 – skutki niedoboru, zasadność terapii i suplementacji diety u osób w wieku podeszłym, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 3/2016.
- Biernat J., Bronkowska M., Interakcje z lekami – istotnym wskazaniem suplementacji diety witaminą B12, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2014.
Zostaw komentarz