Aktualizacja: 19 września 2022
Witamina B12 (inne nazwy to kobalamina lub cyjanokobalamina) współpracując z innymi witaminami z grupy B odgrywa podstawową rolę w metabolizmie, czyli przetwarzaniu energii chemicznej pożywienia na energię przydatną w organizmie. Jest niezwykle pomocna w leczeniu chorób serca, zaburzeń psychicznych, anemii, wzmacnia odporność i utrzymuje nasz organizm w dobrej kondycji.
Za co odpowiada witamina B12?
Witamina B12 współpracując z kwasem foliowym i witaminą B6 jest niezbędna do prawidłowej przemiany energii z pożywienia. Wpływa na obniżanie homocysteiny we krwi, która jest aminokwasem uszkadzającym naczynia krwionośne, wywołującym miażdżycę i zakrzepy żylne. W wielu przypadkach wysokie stężenie homocysteiny, wiąże się również z wystąpieniem zawałów serca. Wywiera korzystny wpływ na formowanie się czerwonych krwinek niezbędnych do transportu tlenu w krwiobiegu i formowanie się białych krwinek zwalczających infekcje w naszym organizmie. Bierze czynny udział w tworzeniu otoczki mielinowej – ochronnej warstwy tłuszczowej pokrywającej komórki nerwowe i przewodzącej elektryczne impulsy nerwowe wewnątrz ciała.
Niedobór witaminy B12
Jeśli posiadamy niedobory witaminy B12 możemy cierpieć na zaburzenia układu nerwowego i pogorszenie funkcji umysłowych. Ma to związek z tym, że kobalamina uczestniczy w tworzeniu się acetylocholiny potrzebnej do produkcji najważniejszych neuroprzekaźników mózgowych odpowiedzialnych za pamięć, jasność umysłu i wiele innych procesów zachodzących w mózgu.
Niedobór witaminy B12 powoduje:
- długotrwałe stany rozdrażnienia;
- irytację;
- lęki;
- depresje;
- zmęczenie;
- drętwienie rąk i nóg;
- trudności z chodzeniem;
- jąkanie się;
- powiększenie wątroby;
- choroby oczu;
- szumy w uszach;
- halucynacje.
Permanentny brak witaminy B12 sprzyja ciężkim, nieodwracalnym schorzeniom układu nerwowego. Niedobór manifestuje się często jako złożony zespół chorobowy, którego głównymi objawami są zmiany neurologiczne, kardiologiczne i immunologiczne. Może doprowadzić do karłowatości, kłopotów z pamięcią i problemów z koncentracją. Nałogowi palacze, osoby chorujące na gościec, problemy trawienne i wrzody, po operacjach wszczepienia bajpasów gastrycznych i zażywający leki przeciwzakrzepowe mogą również cierpieć na niedobór witaminy B12.
Osoby starsze mające często trudności z przyswajaniem witaminy B12 potrzebują jej dodatkowych dawek nawet powyżej 1000 mikrogramów na dobę. Udowodniono również, że kobiety w wieku emerytalnym, cierpiące na deficyt kobalaminy zapadają na depresję 2 razy częściej niż te dbające o jej prawidłowy poziom w organizmie. Warto również wiedzieć, że suplementy z potasem i duże dawki witaminy C sprawiają, że witamina B12 gorzej się wchłania, przez co potrzebujemy jej nieco więcej.
Zobacz również: Witamina B12 – korzyści zdrowotne i objawy niedoboru.
Witamina B12 – źródła
Najlepszym źródłem witaminy B12 są głównie produkty zwierzęce. Wegetarianie i weganie (przede wszystkim dzieci) powinni szczególnie zadbać o prawidłowy poziom kobalaminy w organizmie i rozważyć jej dodatkową suplementację. Witaminę B12 znajdziemy w aptekach, drogeriach i sklepach ze zdrową żywnością pod różnymi postaciami takimi jak:
- tabletki doustne;
- pastylki pod język;
- w kroplach do nosa.
Zastrzyki z witaminą B12 przepisywane są natomiast tylko na receptę pod ścisłą kontrolą lekarską. Jednak najlepszym jej źródłem są produkty pochodzenia naturalnego, np.:
- wątróbka;
- jaja kurze;
- ryby;
- owoce morza;
- algi morskie (np. chlorella – jest bardzo dobrym źródłem witaminy B12 dla wegetarian);
- mięso;
- mleko i przetwory mleczne;
- ziarna soi;
- drożdże piwne;
- niektóre zioła takie jak: lucerna, morszczyn oraz chmiel.
Przyswajalność witaminy B12 zależy również od prawidłowej podaży innych witamin z grupy B oraz od czynnika wewnętrznego, zwanego także czynnikiem Castle’a, produkowanego w żołądku. Profilaktyczne zażywanie preparatów zawierających witaminę B12 jest bezpieczne i nie zanotowano żadnych toksycznych reakcji nawet przy wyższej niż zalecana przez RDA dawce. Jeśli jednak zamierzamy przyjmować większe dozy kobalaminy, warto naszą decyzję skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zubowska M., Zalewska-Szewczyk B., Stengert W., Mycko K., Młynarski W. Ciężki niedobór witaminy B12 o nieznanej etiologii u 10-miesięcznej dziewczynki, Hematologia, 1/2011.
- Zboch M., Gwizdak-Siwkowska B., Serafin J., Śmigórski K., Tyfel P., Leszek J. Niedobór witaminy B12 jako czynnik rozwoju procesu otępiennego, Medycyna Rodzinna, 1/2010.
- Biernat J., Bronkowska M., Interakcje z lekami wskazaniem suplementacji diety witaminą B12, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2014.
- Kośmider A., Czaczyk K., Witamina B12 – budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5/2010.
- Zabrocka J., Wojszel Z., Niedobór witaminy B12 w wieku podeszłym – przyczyny, następstwa, podejście terapeutyczne, Geriatria, 7/2013.
Zostaw komentarz