Aktualizacja: 18 października 2022
Sól kamienna znana również pod nazwą halityt, stanowi główne źródło soli na całym świecie. To właśnie z jej skał pozyskiwana jest sól kuchenna czy sól warzona. Mimo wielu niekorzystnych informacji na temat soli akurat ten konkretny jej rodzaj ubiega się o tytuł produktu korzystnie wpływającego na zdrowie człowieka. Jednak czy rzeczywiście tak jest?
Spis treści
Co to jest sól kamienna?
Pod względem typowo geologicznym sól kamienna to nic innego jak skała, która zbudowana jest z minerału o nazwie halit. Należy zaznaczyć, że dużą jej część stanowi chlorek sodu (NaCl). Minerał jakim jest halit poprzez regularny i systematyczny rozkład kationów sodu i anionów chloru tworzy charakterystyczne kryształki, które zbite są w tzw. skalne bryły. W budowie kryształków soli kamiennej można znaleźć również inne pierwiastki. Należy do nich m.in. magnez, potas oraz w mniejszej ilości siarka i miedź.
Warto nadmienić, że sól kamienną wydobywa się w ponad 100 krajach na całym świecie. Do głównych jej producentów należą jednak: Chiny, USA, Indie, a także Niemcy, Kanada i Australia.
Czy sól kamienna jest zdrowsza od soli kuchennej?
Należy zaznaczyć, że sól kamienna to czysta postać chlorku sodu w związku z tym znacząco nie różni się od soli kuchennej. Obecne w niej śladowe ilości innych minerałów mogą jedynie wpływać na barwę jej kryształków, tak jak choćby w przypadku soli himalajskiej, która również jest solą kamienną. Ilości innych pierwiastków są tak niewielkie, że nie wywołują one wyraźnie zauważalnego korzystnego wpływu na nasze zdrowie.
Jedyną różnicę w działaniu obu soli na zdrowie może stwarzać miejsce ich pochodzenia. Dla przykładu sól kamienna z Iranu często bywa skażona metalami ciężkimi (kadm, rtęć, ołów) w związku z tym jej stosowanie może być wręcz toksyczne dla zdrowia człowieka.
Właściwości soli kamiennej
Sól kamienna rozpuszczona w wodzie stanowi idealną płukankę w przypadku bólu gardła, jego obrzęku bądź występującej chrypki. Natomiast wykonywane z soli inhalacje przynoszą ulgę w dolegliwości jakim jest zapalenie zatok. Z kolei moczenie stóp w ciepłej wodzie z dodatkiem soli pomaga zredukować ich obrzęk oraz pomaga w zniwelowaniu objawów przeziębienia.
Sól kamienna wykazuje również właściwości typowo pielęgnacyjne. Może służyć jako naturalny preparat złuszczający martwy naskórek oraz odblokowujący pory skóry. Powszechnie uważa się, że zewnętrznie stosowanie soli na skórę pobudza procesy oczyszczania skóry z zalegających w niej toksyn. Sól kamienna może stanowić również składnik szamponów do włosów w celu lepszego oczyszczenia skóry oraz nadania miękkości włosom.
Zastosowanie soli kamiennej w kuchni
Sól kamienna znana jest również ze swoich walorów smakowych. Jest bowiem idealna do pieczenia mięsa oraz ryb, nadając daniom wyrazistego charakteru. Ponadto sól kamienną wykorzystuje się również do przygotowywania ogórków małosolnych, a dlatego, że zapewnia im najdłuższą trwałość. Oprócz tego sól kamienną można śmiało dodawać do gotowania warzyw, makaronów, zup oraz sosów.
W jakiej ilości należy spożywać sól kamienną?
Dzienna dawka spożywania soli kamiennej nie powinna przekroczyć 5 gram (jednej płaskiej łyżeczki).
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz