Aktualizacja: 12 czerwca 2024
Właściwości zdrowotne młodego jęczmienia czynią go cennym elementem diety. Młody jęczmień nazywany jest również zielonym jęczmieniem. Młody jęczmień, bogaty jest w witaminy, związki mineralne i antyoksydanty, wspomaga detoksykację organizmu, poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy.
Spis treści
Młody jęczmień – charakterystyka
Jęczmień to rodzaj zboża wywodzący się z rodziny wiechlinowatych. Młody jęczmień to jasnozielona roślina, która wyglądem przypomina trawę. Rośnie w umiarkowanym klimacie na polach uprawnych, głównie w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Ma lekko trawiasty smak, który nie każdemu przypada do gustu, ale jest często dodawany do smoothie, soków czy sałatek, gdzie jego smak można złagodzić innymi składnikami.
Młody jęczmień to produkt zaliczany do grona superfood, czyli żywności o cennym, bogatym składzie i potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych.
Obecnie młody, zielony jęczmień zyskuję coraz większą popularność, nie ulega wątpliwości, że sproszkowany młody jęczmień jest coraz częściej sprzedawany, a ilość suplementów diety z jego udziałem rośnie. Wszystko dlatego, że jego skład jest bardzo bogaty w substancje docenione już przez wiele osób.
Młody jęczmień – skład
Młody, zielony jęczmień posiada bardzo dużą ilość składników odżywczych takich jak:
- potas – który dba o równowagę elektrolitową organizmu;
- magnez -ma wiele funkcji, pomaga utrzymać koncentrację, uczestniczy w dbaniu o prawidłową pracę serca;
- wapń – ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego człowieka;
- żelazo – jego niedobór może prowadzić do anemii;
- witamina A, witaminy z grupy B, witamina C – pomagają zachować odporność, wzmacniają organizm;
- błonnik – wspomaga prawidłową pracą jelit;
- chlorofil – znany ze swoich właściwości detoksykujących i wspomagających regenerację komórek;
- enzymy i aminokwasy – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
- przeciwutleniacze – chroniących komórki przed wolnymi rodnikami.
Ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych, młody jęczmień jest często stosowany jako suplement diety wspierający ogólne zdrowie, witalność oraz procesy detoksykacji organizmu.
Właściwości zdrowotne młodego jęczmienia
Dzięki bogatemu składowi młody jęczmień pomaga odkwasić organizm (szczególnie w dzisiejszym pełnym zanieczyszczeń i stresu świecie). Wpływa również na oczyszczanie organizmu i pozwala pozbyć się toksyn. Dzięki dużej ilości substancji odżywczych odżywia i wzmacnia. Co bardzo ważne, wzmocnienie organizmu i pozbycie się toksyn przyczynia się do poprawy samopoczucia i wzrostu energii.
Wysoka zawartość błonnika ma na celu regulację pracy jelit, a także poprawienie przemiany materii oraz zapobieganie zaparciom. Młody jęczmień jest również znany ze swoich właściwości odchudzających. Pomaga on pozbyć się niechcianych kilogramów poprzez przyspieszenie metabolizmu. Warunek jest jednak jeden, należy go regularnie przyjmować.
Badania sugerują, że młody jęczmień może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Ponadto może on przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu i wspierać zdrowie serca.
Zawarte w młodym jęczmieniu antyoksydanty poprawiają kondycję skóry. W początkowych tygodniach kuracji na ciele mogą pojawić się niedoskonałości. Jest to związane z oczyszczaniem i usuwaniem toksyn z organizmu. Znikają one po pewnym czasie. Co więcej, uważa się, że młody jęczmień w dłuższej perspektywie czasu pomaga leczyć trądzik.
Młody jęczmień ma działanie alkalizujące, pomagając w utrzymaniu odpowiedniego pH organizmu.
Młody jęczmień – przeciwwskazania
Mimo że młody jęczmień zawiera mniej glutenu niż dojrzałe ziarna, osoby z celiakią (nietolerancją glutenu) powinny go unikać. Przeciwwskazaniem jest też uczulenie na trawy, ze względu na możliwość doświadczenia reakcji alergicznych. Również osoby zmagające się z chorobami przewlekłymi oraz kobiety w ciąży powinny wcześniej zapytać o zgodę lekarza prowadzącego.
Młody jęczmień – sproszkowany sok czy trawa jęczmienna?
Młody jęczmień do spożywania najczęściej przyjmuje dwie formy – sproszkowanego soku lub trawy jęczmiennej. Sproszkowany sok z młodego jęczmienia suszony jest dłużej i za pomocą letniego strumienia powietrza. To wpływa na to, że zostaje zachowanych więcej wartości odżywczych (w związku z tym przynosi lepsze rezultaty podczas przyjmowania). Przy zakupie warto sprawdzić skład. Przy wyborze należy również zwrócić uwagę na ilość dodatkowych substancji czy roślin. Najlepsze są produkty zawierające 100% sproszkowanego soku z młodego jęczmienia.
Młody jęczmień – ile kosztuje?
W przypadku młodego jęczmienia warto wybierać sprawdzonych producentów, dbających o jakoś surowców i bezpieczeństwo produkcji. Sproszkowany sok jest dużo droższy niż trawa jęczmienna. Warto jednak zainwestować, ponieważ zawiera więcej cennych składników i przynosi lepsze rezultaty. Cena sproszkowanej trawy jęczmiennej wahają się od około 16 zł do 35 zł za 100 gram. Natomiast sproszkowany sok można kupić za około 50 zł za 100 g. Warto też dodać, że sproszkowany sok z młodego jęczmienia również występuje w sprasowanych tabletkach. Ich cena wynosi około 100 zł za 200 tabletek.
Jak spożywać młody jęczmień?
Najlepiej kierować się zaleceniami znajdującymi się w ulotce. Najczęściej zarówno sproszkowany sok, jak i trawę jęczmienną spożywa się na czczo lub dwie godziny po posiłku – 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Proporcje występujące bardzo często to 1 gram młodego jęczmienia na 250 ml wody. Należy zwrócić uwagę, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki, która najczęściej ogranicza się do 2 gram dziennie, czyli dwóch szklanek na dzień.
W przypadku tabletek zalecane dawkowanie powinno wynosić 2 tabletki dziennie.
Właściwości zdrowotne młodego jęczmienia – podsumowanie
Młody jęczmień jest bardzo cenną, zdrową rośliną posiadającą wiele właściwości. Pomaga zadbać o zdrowy organizm. Oczyszcza go oraz wspiera przemianę materii. Pomaga w walce ze zbędnymi kilograma, a także wpływa na dobre samopoczucie i dodaje energii. Najlepszą postacią młodego jęczmienia jest sproszkowany sok. Jego cena jest dużo wyższa, jednak jak zależy nam na jakości i cennych składnikach odżywczych to warto zainwestować.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kompleks polisacharydowy jagód Goji jako element fitoterapii – przegląd literatury, Postępy Fitoterapii, 4/2014.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
- Marosz A., Owoce jagody goji (Lycium barbarum i Lycium chinense) – nowe możliwości dla ogrodnictwa czy zagrożenie dla konsumentów?, Annales Horticulturae, 1/2017.
- Wirkijowska A., Rzedzicki Z., Sobota A., Sykut-Domańska E., Zarzycki P. Bartoszek K., Kuzawińska E., Jęczmień w żywieniu człowieka, Polish Journal of Agronomy, 25/2016.
Młody jęczmień stosuję w mojej diecie od dawien dawna, zanim jeszcze przyszła na niego moda. Młode pędy suszę (na zimę) a świeży parzę w gorącej wodzie. Młody jęczmień poprawia mi samopoczucie, a mojej babci lekarz polecił młody jęczmień na serce i krążenie.
Chyba nigdy nie jadłam młodego jęczmienia, a nad jego właściwościami odżywczymi również się nie zastanawiałam
Stosowałam i dorzucałam do jogurtu bądź sałatki. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a warto takie kuracje robić 🙂
Ciekawy artykuł. Nie wiedziałem o młodym jęczmieniu, a teraz będę miał go na uwadze, jak odwiedzę jakiś sklep ze zdrową żywnością. Dzięki 🙂
w naszym domu czesto dodajemy go do smoothie 🙂
Piję, lubię i polecam 🙂 Nie jest wybitny w smaku, ale idzie się przyzwyczaić 🙂
Czytałam już o jego zaletach i myślę o włączeniu go do diety, zwłaszcza, że ma też właściwości barwiące potrawy, można upiec zielone ciacho 🙂
Moda na różne produkty to norma. Niemniej jeśli są one warte zainteresowania to dlaczego by nie 🙂