Aktualizacja: 12 czerwca 2024
Kwas palmitynowy to popularny związek organiczny należący do nasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje w postaci estrów glicerynowych w olejach (zwłaszcza w oleju palmowym) oraz tłuszczach roślinnych i zwierzęcych. To najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie kwas tłuszczowy.
Spis treści
Charakterystyka kwasu palmitynowego
Kwas palmitynowy jest białą substancją o stałym stanie skupienia. Topi się w temperaturze około 63 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze rozpuszcza się w alkoholu etylowym i eterze, zaś nie rozpuszcza się w wodzie.
Omawiany związek wydobywa się z tłuszczów za pomocą zmydlania. Proces produkcji może obejmować hydrolizę tłuszczów lub przebiegać syntetycznie. Następnie wykorzystuje się go do otrzymywania mydeł, kosmetyków, środków pomocniczych (hydrofobizujących) dla przemysłu tekstylnego, olejów smarowych i wiele więcej.
Jak kwas palmitynowy wpływa na zdrowie?
Omawiany związek może wpływać zarówno pozytywnie, jak i negatywnie na organizm człowieka. Wszystko zależy od ilości spożywanych tłuszczów oraz ich rodzaju. Udowodniono, że kwas ten prawdopodobnie bierze udział w regulacji wydzielania hormonów, w przekazywaniu sygnałów między komórkami organizmu i w reakcjach odpornościowych. Funkcje te pełnić może jednak już niewielka ilość kwasu palmitynowego.
Bezsprzeczne jest, że duże spożycie kwasu palmitynowego podnosi poziom cholesterolu we krwi, a konkretnie cholesterolu LDL. Nadmiar cholesterolu LDL w organizmie przyczynia się do powstawania złogów w naczyniach krwionośnych, co z kolei wiąże się z rozwojem blaszek miażdżycowych i miażdżycy. Cholesterol LDL zwiększa ryzyko wielu chorób sercowo-naczyniowych, otyłości, depresji i spadku odporności. Wykazano, że osoby mające podwyższony poziom cholesterolu często mają także nadciśnienie tętnicze i zaburzenia trawienia.
Wszystko to sprawia, że zaleca się zamianę spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują znacznie więcej korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego oraz urody.
Zastosowanie kwasu palmitynowego
Kwas palmitynowy znajduje obszerne zastosowania w różnych dziedzinach przemysłu. Jak wspomniano we wstępie, jest on głównym składnikiem tłuszczów zwierzęcych, może również występować w tłuszczach roślinnych. Wykorzystywany jest przede wszystkim jako surowiec do produkcji popularnego mydła. To właśnie sole kwasu palmitynowego – palmitynian sodu i palmitynian potasu, są podstawowym składnikiem mydeł.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Piętka K., Krótka K., Krzymański J., Możliwości modyfikowania składu kwasów tłuszczowych w nasionach rzepaku ozimego podwójnie ulepszonego poprzez selekcję w populacji linii wsobnych, Rośliny Oleiste, XXIV/2003.
- Kowalska M., Aljewicz M., Mroczek E., Cichosz G., Olej palmowy – tańsza i zdrowsza alternatywa, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2012.
- Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2/2014.
- Tarkowski A., Kowalczyk M., Zawartość tłuszczów i wybranych kwasów tłuszczowych w czekoladach, Roczniki PZH, 1/2007.
Zostaw komentarz