Aktualizacja: 10 marca 2022
Tłuszcz pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji i korzystnie wpływa na zdrowie. Należy jednak wiedzieć, o jakim tłuszczu mowa. Wyróżnia się bowiem wiele rodzajów tego związku – nasycone, nienasycone pojedyncze oraz nienasycone złożone. Tłuszcze nasycone są składnikiem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak np: śmietany, masła, mięsa, kiełbasy i sera. Mają jako substancje przenoszące smak stałe miejsce w naszym jadłospisie. Jednak to właśnie je powinniśmy spożywać w małych ilościach, gdyż są niestety ryzykowne dla zdrowia. Mogą na przykład podwyższyć poziom cholesterolu we krwi.
Spis treści
Jak tłuszcz wpływa na zdrowie
Każdemu dobrze znane jest pojęcie cholesterol. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, ze jest to substancja niezbędna do życia, w dużej mierze wytwarzana przez nasz organizm. Służy on między innymi do budowy ścian komórkowych, hormonów i komórek nerwowych. Jeżeli jednak we krwi znajduje się za dużo cholesterolu, może on mieć niszczący wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też mówimy o „złym” i „dobrym” cholesterolu. Jednak co to tak właściwie znaczy? Wystarczy zapamiętać, że HDL jest pożyteczny, LDL szkodzi znacznie naszemu organizmowi.
HDL transportowany jest do komórek potrzebujących go do poprawnej przemiany materii. Gdy jemy na przykład tłustą pieczeń, frytki bądź tort, poziom cholesterolu LDL we krwi rośnie do takiego poziomu, że HDL (dobry) nie jest już więcej wchłaniany przez komórki. Taka sytuacja może być zagrożeniem dla zdrowia. Ale Matka Natura poprzez bogatą i zróżnicowana ofertę pokarmów troszczy się o niezbędną równowagę. Niektóre produkty żywnościowe (zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe), takie jak czosnek lub cebula, obniżają poziom cholesterolu LDL i podwyższają poziom cholesterolu HDL. Można też skorzystać z szerokiej gamy suplementów diety, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.
Szkodliwe działanie tłuszczów
Nadmiar tłuszczów zwierzęcych i fast-foodów w codziennej diecie wpływa negatywnie na zdrowie. W naczyniach krwionośnych odkładają się złogi tłuszczu, przez co stają się one mniej elastyczne i podatne na uszkodzenia. To pierwszy krok do rozwoju miażdżycy. Zauważa się także ryzyko nadwagi, a następnie otyłości, co predysponuje do licznych chorób. Nadmierne spożycie szkodliwych tłuszczów zwiększa ryzyko wystąpienia:
- chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału, nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca;
- depresji;
- chorób neurodegeneracyjnych;
- chorób reumatycznych;
- nowotworów;
- problemów dermatologicznych.
Dodatkowo zauważa się pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci. Problemy zdrowotne związane ze stylem życia i nadmierną podażą tłuszczów zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Coraz częściej występują one w populacji osób zamieszkujących kraje rozwinięte i rozwijające się.
Zobacz również: Tłuszcze trans – jak wpływają na zdrowie?
Pozytywne działanie tłuszczów
Tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz te obecne w rybach (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) wpływają korzystnie na zdrowie. Ich podaż jest niezbędna, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować na każdym etapie życia. Ich spożycie jest równie ważne w młodym wieku, jak i w okresie dorosłości czy starości. NNKT:
- wspierają pracę serca, uelastyczniają naczynia krwionośne;
- zmniejszają stres oksydacyjny;
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi;
- warunkują prawidłowe przewodnictwo nerwowe;
- zwiększają odporność i tym samym zmniejszają podatność organizmu na infekcje i zakażenia;
- wspierają metabolizm;
- chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych;
- poprawiają kondycję skóry i włosów;
- wpływają pozytywnie na wzrok;
- zwiększają biodostępność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są niezbędne do produkcji wielu hormonów czy enzymów;
- wspomagają wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym.
Jak zatem widać, spożycie zdrowych tłuszczów wpływa na każdy układ w ustroju ludzkim. Nie należy rezygnować ze spożycia zdrowych tłuszczów – nawet przebywając na dietach ubogokalorycznych i redukcyjnych.
Zobacz również: Omega 3 – najlepsza odporność na zimę.
Tłuszcz w pożywieniu
Warto zapamiętać, że tłuszcze które powinniśmy ograniczać znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast w zdrowe tłuszcze obfitują produkty pochodzenia roślinnego oraz tłuste ryby morskie. Bogate źródła NNKT można przedstawić w skrócie:
- orzechy i nasiona roślin oleistych (np. nasiona słonecznika);
- ryby morskie i owoce morza;
- oleje roślinne, np. olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, olej lniany;
- algi, np. Spirulina;
- siemię lniane.
To właśnie te produkty zawierają cenne, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu tłuszcze. Powinny stanowić do 30% produktów codziennej diety. Nie należy zapominać o ich spożywaniu przez kobiety w ciąży, ponieważ zdrowe tłuszcze warunkują prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
- Jopp A., Cała prawda o tłuszczach, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
- Achremowicz K., Szary-Sworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 3/2005.
- Biernat J., Żywienie, żywność a zdrowie, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 2001.
Zostaw komentarz