Aktualizacja: 22 sierpnia 2022
Sezam posiada wiele walorów kulinarnych i pielęgnacyjnych. Swoje szerokie zastosowanie zawdzięcza wyjątkowej kombinacji witamin i minerałów, które posiada. Poniżej przedstawiamy jakie sezam wykazuje właściwości na nasz organizm oraz jakie znalazł zastosowanie.
Spis treści
Sezam – właściwości
Sezam to roślina, która charakteryzuje się aromatycznym, orzechowym smakiem. Stosowany jako przyprawa w kuchni dodaje potrawom przyjemnej chrupkości. Należy do grupy produktów wysokokalorycznych. Aż 50% składników odżywczych sezamu stanowią tłuszcze, w tym w większości nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3, omega-6 i omega-9. Mogą go jednak spożywać nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Wszystko dlatego, że kwasy te nie odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej i co ważne – wspomagają jej spalanie.
W skład sezamu wchodzi także cenny dla naszego organizmu kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B, a także witamina A i E. Ponadto sezam stanowi źródło wielu minerałów takich jak m.in. wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź oraz mangan.
Sezam a układ odpornościowy i wewnątrzwydzielniczy
Nasiona sezamu posiadają sporą ilość cennego dla nas białka, które zawiera wiele wartościowych dla organizmu aminokwasów. W składzie znajdziemy również sezamol i sezaminol – należą do grupy przeciwutleniaczy. Pełnią one bardzo ważną rolę w naszym organizmie, ponieważ eliminują szkodliwe, wolne rodniki zapobiegając chorobom nowotworowym oraz opóźniają procesy starzenia. Lignany z kolei regulują gospodarkę hormonalną. W momencie gdy w organizmie występuje niedobór estrogenów, w delikatny sposób uzupełniają ich działanie. Z kolei w przypadku nadmiaru obniżają ich aktywność.
Sezam a układ sercowo-naczyniowy, moczowy i kostny
Dzięki tak wielu związkom aktywnym, które posiada, wykazuje również działanie moczopędne i rozgrzewające. Walczy z trądzikiem pospolitym, a także zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. Ponadto zwiększa odporność organizmu, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Spożywanie sezamu zapobiega chorobom układu krążenia, a także wzmacnia układ kostny dzięki zawartości wapnia. Poprzez obecność błonnika zapobiega problemom żołądkowym (zaparciom) oraz reguluje procesy trawienne. Korzystnie wpływa na nasz wygląd wzmacniając włosy i paznokcie.
Zastosowanie sezamu
Nasiona sezamu znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywany jest on m.in. do przygotowywania deserów. Ponadto bardzo dobrze komponuje się jako składnik panierek mięsnych lub wykorzystuje się go do produkcji pieczywa. Prażone nasiona sezamu stanowią składnik letnich sałatek, które wzbogacają ich smak i aromat.
Sezam w kosmetyce
Produkt jest bogaty w przeciwutleniacze, wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dlatego skutecznie walczy z trądzikiem młodzieńczym i towarzyszącymi mu stanami zapalnymi. Ponadto dzięki zawartości witaminy A i E nadaje skórze jędrność, elastyczność i warunkuje jej prawidłowe nawilżenie. Sezam może stanowić składnik domowych, naturalnych kosmetyków, które wykorzystać można na wiele sposobów np. w pielęgnacji stóp, dłoni czy twarzy.
Ciekawostki dotyczące sezamu
Warto wiedzieć, że:
- Największe kraje produkujące sezam to: Chiny, Tanzania, Indie i Sudan;
- Ziarna sezamu, z których był tłoczony olej, są w dalszym ciągu wykorzystywane jako składnik paszy dla zwierząt;
- W niektórych krajach na świecie sezam uznawany jest za afrodyzjak;
- Sezam wykorzystywany jest do produkcji chałwy, humusu, sezamków oraz oleju sezamowego;
- Sezam powinno przechowywać się w suchym miejscu, w szczelnych opakowaniach.
W dzisiejszych czasach nie ma najmniejszego problemu z kupnem wysokiej jakości ziaren sezamu.
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo wyłącznie sprawdzone, najwyższej jakości oleje, m.in. olej arganowy, olej konopny, olej kokosowy i olej z czarnuszki. Zawierają substancje takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), omega 3 ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Aslam M., Shabbir M., Pasha I., Shukat R., Siddique U., Manzoor M., Ayub S., Protective effect of sesame (sesamum indicum) seed oil against hypercholesterolemic in sprague-dawley male rats, Food Science and Technology, 41/2021.
- Shivhare N., Satsangee N., Wonders of Sesame: Nuteraceutical Uses and Health Benefits, Chemistry of Phytopotentials: Health, Energy and Environmental Perspectives, 2012.
- Langyan S., Yadava P., Sharma S., Gupta N., Bansal R., Yadav R., Kalia S., Kumar A., Food and nutraceutical functions of sesame oil: An underutilized crop for nutritional and health benefits, Food Chemistry, 389/2022.
Świetny artykuł. Nawet nie wiedziałam, że sezam ma aż tyle właściwości, a używam go bardzo często do potraw. Dzięki 🙂
Super! Nawet nie wiedziałam ze sezam jest aż tak zdrowy a często pojawia się w mojej kuchni 🙂