Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 22 września 2023

SzpinakSzpinak w dużej mierze uznawany jest nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych, za jeden z najgorszych dodatków do wielu dań. Bardzo niesłusznie, ponieważ jest on źródłem wielu cennych składników odżywczych, a w dodatku dobrze przyrządzony, rewelacyjnie smakuje. Co kryje w sobie szpinak oraz do jakich celów jest on wykorzystywany? Poznajmy kilka cennych informacji na temat szpinaku.

Szpinak – właściwości

Szpinak swoje właściwości przede wszystkim zawdzięcza wielu składnikom odżywczym. Jest źródłem żelazawapnia, magnezu oraz manganu. Szpinak to także bogactwo wielu witamin m.in. witaminy C, witaminy E ,witaminy K, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Ponadto zawiera duże ilości karotenoidów (żółte, czerwone i pomarańczowe barwniki roślinne) m.in. luteinę czy zeaksantynę. Oba te przeciwutleniacze wpływają na nasze widzenie. Zapobiegają niszczeniu się plamki żółtej oka, zapobiegając pogorszeniu wzroku oraz przeciwdziałają całkowitej ślepocie. Dodatkowo szpinak:

  • uczestniczy w profilaktyce przeciwnowotworowej – poprzez dużą zawartość antyoksydantów usuwa z organizmu wolne rodniki zapobiegając groźnym chorobom, w tym również nowotworom np. piersi, wątroby, szyjki macicy czy prostaty;
  • zwiększa odporność całego organizmu. Dzieje się tak poprzez obecność w jego składzie kwasu foliowego, chlorofilu oraz minerałów takich jak magnez czy żelazo;
  • należy do warzyw niskokalorycznych, więc pomocny jest w dietach odchudzających i zwalczaniu nadmiernej ilości kilogramów;
  • bardzo dobrze oddziałuje na układ nerwowy oraz wykazuje działanie uspokajające;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • warunkuje poziom nawilżenia skóry i hamuje procesy jej starzenia;
  • wpływa pozytywnie na procesy krzepnięcia krwi.

Szpinak – zastosowania

Szpinak znalazł zastosowanie głównie w kuchni. Stanowi bardzo zdrowy składnik dań na bazie makaronów. Jest także głównym składnikiem pizzy, pierogów czy naleśników. Ponadto wykorzystywany jest do różnego rodzaju koktajli warzywnych, które traktowane są jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Ze świeżych liści szpinaku można przyrządzić również zdrową sałatkę oraz dodawać je na kanapki.

Czy w ciąży można jeść szpinak ?

Jak najbardziej szpinak polecany jest kobietom przez cały okres ciąży. Przyszłe mamy niestety często walczą z problemem niedokrwistości, a szpinak temu zapobiega. Ponadto kwas foliowy, obecny w tym warzywie, chroni płód przed wadami rozwojowymi. Oprócz tego spożywanie szpinaku przez kobiety nie jest zabronione, wręcz zalecane w trakcie okresu laktacji. Warto jednak pamiętać, aby wtedy zbyt mocno go nie doprawiać.

Szpinak – kto powinien go unikać?

Pomimo, że szpinak jest bardzo zdrowy, to nie jest przeznaczony dla każdego. Zrezygnować ze szpinaku powinny przede wszystkim osoby borykające się z problemem odkładających się kamieni nerkowych. Głównie z tego powodu, że szpinak zawiera w sobie szczawiany, które razem z wapniem mogą odkładać się w nerkach. Ponadto osoby z cierpiące na dnę moczanową również nie powinny włączać do swojej diety szpinaku. A zwłaszcza osoby miewające bolesne ataki tej choroby lub będące w jej zaawansowanym stadium. Kwas szczawiowy znajdujący się w szpinaku utrudnia wchłanianie wapnia do organizmu, dlatego też osoby chorujące na osteoporozę powinny unikać spożywania tego warzywa.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Karmańska A., Bąk-Sypień I., Panek M., Karwowski B., Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej szpinaku, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2017.
  2. Boutenko V., Zielony eliksir życia, Wydawnictwo Vital, Białystok 2014.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami